Ердоган откри ТАНАП, по който ще тече газ от Азербайджан

Това е регионален проект, рече турският президент
Обновена: 30 ное 2019 17:20 | 30 ное 2019 16:10, Веселина Йорданова
83
Ердоган откри ТАНАП, по който ще тече газ от Азербайджан
Снимка: архив, БулФото

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес проекта за Трансанадолски газопровод - ТАНАП, по който азербайджански газ ще постъпва в Турция и Европа, символ на дълбокото приятелство между Турция и Азербайджан, съобщи турският телевизионен канал НТВ. Ердоган каза това на церемония по откриването на европейския участък от Трансанадолския газопровод в Ипсала в окръг Одрин.

Ние сме свидетели наистина на исторически момент за нашите страни и нашия район. ТАНАП се свързва през Азербайджан, Грузия, Турция с Европа. Това е регионален проект и трябва специално да подчертая, че е проект на мира. Този проект е преди всичко символ на дълбокото приятелство между нашите страни, заяви турският президент.

Азербайджанският президент Илхам Алиев, който присъства на церемонията, нарече днешния ден "исторически" и изрази надежда, че "ТАНАП ще донесе полза на народите на Турция, Азербайджан и другите съседни страни".

ТАНАП преминава през територията на Турция от границата й с Грузия до тази с Гърция при Ипсала. Предвижда се чрез него да се транзитира природен газ от Каспийския регион към Европа. Европейският участък на TАНАП ще осигури преноса на азербайджанския природен газ към Гърция в Трансадриатическия газопровод /TAП/.

Първоначалната пропускателна способност на газопровода ТАНАП ще бъде 16 милиарда кубически метра газ годишно. От тези обеми 6 милиарда кубически метра ще остават в Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират към южната част на Европа.

ТАНАП се явява част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който ще се простира на 3,5 хиляди километра от Баку до южната част на Италия, през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Начало на търговски доставки на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор се очаква през 2020 г., отбелязва ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
ти си уникално прост преди 4 години
До SichtpunktАбе *** комшиите какво получават по "Син поток".
27
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да сме пак под топлото крило на османската империя. Много по-добре е да бъдем управлявани от Високата порта в Цариград, отколкото от червените комисери в Брюксел.
26
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 26ПЪРВИТЕ СТАТИИ БЯХА ЗА 50 МИЛИАРДА НА ГОДИНА КАПАЦИТЕТ НА ТАНАП!А ЗА ТУРСКИ ПОТОК КАКЪВ ГОЛЯМ КАПАЦИТЕТ ДАВАХА НЕ Е ИСТИНА А ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА ИСТИНАТА СЪВСЕМ ДРУГА!!!ТА РЕАЛНО МОЖЕ И ПОД 30 ДА Е КАПАЦИТЕТА НА ГОДИНА НИЩО ЧУДНО :)МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА ДА ИМА ЗА БЪЛГАРИЯ ПЪЛЕН КАПАЦИТЕТ ПА ЗА ДРУГИТЕ ДА СИ ЯДАТ УШИТЕ ;D
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УбавиНовиниДнесГаза е на англосаксонците и турците имат дял
24
12
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Няма как да пуснат газ през турски поток. Тръбата минава под морето и е невъзможно газта да бъде изпомпана."До сега НЯМА нито един действащ морски поток. Норвегия и Полша строят такъв, но там подводната част е несравнимо по-малка от тази на СП2, още повече на ТП. Технологията е много спорна като има вероятност газта по трасето да се запали от нагнетяването до необходимото налягане, за да може да се изтласка газта.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 23От къде ги измисли тези 50 милиарда капацитет на "ТАНАП" засега е 16 милиарда като се предвижда да стигне до 31 милиарда и то след време.
22
5
 
12
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво. Само че забравили сте да напишите кой е собственник на Азербайджански газ.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите преди години лъжеха ли ,лъжеха,че газ няма от къде да дойде освен от необятната Русия!А,какво се оказва,хем ти втечнен газ,хем ти азерски газ,ще стане и по-интересно когато и туркменски газ достигне до ТАНАП!
20
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЕГА СМЕ ЗАЛОЖНИЦИ НА ТУРЦИЯ!!!НО ПО-ДОБРЕ ЗАЛОЖНИЦИ НА ТУРЦИЯ ОТКОЛКОТО ЗАЛОЖНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!ТАНАП Е С КАПАЦИТЕТ 50 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРА НА ГОДИНА И Е ИДЕАЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ С НЕЙНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ ОТ 3 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРА НА ГОДИНА!С ДВЕ ДУМИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ЗАВИСИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ!!!
19
1
 
9
 
! Отговори
Един преди 4 години
Ако схващаш мисълта ?Вие сте длбоки като *** rъz и затова не успяваме да ви прихванем хвърковатите мисли. Значи викаш Ердоган, ми той може и двеста гушера да я направи тая газ.... Бааа маамуу, тоя Ердоган бил голям патрон!
18
9
 
3
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Няма как да пуснат газ през турски поток. Тръбата минава под морето и е невъзможно газта да бъде изпомпана.
17
9
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
До До 17 Крим не е рускЯд ли те е че Газпром ще фалира .ха.ха да не е само руската газ бре..... Вземи прочети малко и се ограмоти от колко източници ще има газ за България..ха.ха.ха
16
5
 
16
 
! Отговори
До 17 Крим не е руск преди 4 години
Много си зле бе ! На 8 януари се пуска " турски поток" в действие. Ще имаш газ но на висока цена чрез посредници. Каквото каже Ердоган. Ако схващаш мисълта ?
15
15
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Край на руското газово робство браня българи. Благодарение на Правителството вече ще имаме няколко източника на газ за България.
14
7
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Само да доуточня, че най - голямата диаспора в еврейската държава е тази на руснаците, близо 200 000 души. Вий си говорете кой евреин, кой мисюлманин - фактите говорят.Като съм приказвал с руснаци живеещи в Израел, ме "финтират" с разваленият си английски, че са евреи. Дори ги срам да кажат, че са руснаци!
13
3
 
13
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Българите пак никой не ги бръсне за нищо. Както винаги и тази инвестиция минава покрай БГто.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12От русофилското ти заслепление разбирам защо си сложил минус на коментара ми, че руски газ не ми трябва !
11
8
 
12
 
! Отговори
Евреино преди 4 години
До Sichtpunktи за да те разбия окончателно евреино лъжлив:износа на газ е само 30% от дохода на ГазПромна вас евреите още ви излиза пена по истите да злобеете по Русия защото ви изрита от всичките си енергийни компании и ги национализира това което Украинския Евреин Горбачов и предателя Елцин ви даде - Путин ви го нациобализирамрете от злоба евреи мерзки - гнисния ви нов световен ред се ПРОВАЛИ !!!
10
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене газ не ми трабва, нито руски, нито азерски, нито американски.Отоплявам къщата с термапомпа от чист български воден източник, а на покрива фотоволтайци с 12 Квт. мощност, които произвеждат почти двойно повече от разхода. Излишъка ми го плащат бунаците, който ползват газ и ток за отопление.
9
8
 
14
 
! Отговори
Евреино преди 4 години
До SichtpunktРусия за 2018 е доставила за европа около 200 милиарда кубика газза сравнение износа на Американска газ за европа е 2.7% от руския износ за 2017 и 3.2% от руския износ за 2018Американския газов излишък - около 16 милиарда кубика се изнася за Япония и корея и е договорен до 2026 гколкото и да ви е тъжно на вас евреите - Европа ЗАВИНАГИ ще зависи от Русия !лошото е че Българите ще останат без газ а на западните ви господари не им пука !