Китай: Хонконг и Макао са наши териториални единици

Пекин ще отстояват твърдо единството на страната си
3 дек 2019 07:58, Анисия Иванова
6
Китай: Хонконг и Макао са наши териториални единици
Снимка: БТА

Китайските власти ще отстояват твърдо единството на страната си и ще разглеждат специалните административни райони Хонконг и Макао като подчинени на центъра административно-териториални единици. Това заяви днес членът на Постоянния комитет на ЦК на китайската компартия и председател на китайския парламент Ли Чжаншу, цитиран от ТАСС.

"Във формулировката на понятията "една страна" и "две системи" първото трябва неотклонно да се разглежда като основа и предпоставка за второто", каза той. "Необходимо е централната власт в Китай да бъде възприемана правилно, отношенията между центъра и тези специални административни райони да се разглеждат като единна система на взаимодействие между централната и провинциалната власт в Китай", подчерта той в реч на тържествено събрание в китайския парламент, посветено на 20-годишнината от приемането на Основния закон на Китай за специалния автономен район Аомън (Макао).

Това събитие през 1999 г. ознаменува връщането на бившето португалско владение Макао под юрисдикцията на Пекин.

По думите на Ли благоденствието и стабилността в тези специални административни райони могат да бъдат гарантирани само с твърда защита на националния суверенитет, сигурността и интересите на цял Китай. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: КитайХонконгединство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Изпечените Западни колониалисти днес са принудени да връщат откраднатото от поднебесната, заграбено в миналото поради слабостта й. Колко тъжно ! Затова пък цяла Източна и Централна Европа им беше поднесена на "тепсия". Днес Китай, заедно с Русия, несъмнено имат принос в "спъването" на Новия Светове Ред и за установяване на многополярността в глобалната икономика и политика. Все пак, не бих наричал китайците братя. Толкова сме различни.........
3
13
 
10
 
! Отговори
КНР преди 4 години
Вечна слава на Поднебесната империя! Мачкайте американските агресори, братя китайци!
2
10
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Бойко, Меркел ,Тръмп долу ръщете от Хонконг
1
9
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Китай и половина Азия много бързо забравиха как преди 70 години Япония подтискаше всички в региона, но сега самите те се превърнаха в същите насилници