ООН: Светът е врящ котел от напрежение!

Гутериш призова световните лидери да спрат ескалацията
Обновена: 7 яну 2020 10:19 | 7 яну 2020 10:14, Елка Василева
41
ООН: Светът е врящ котел от напрежение!
Антониу Гутериш . Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "геополитическите напрежения са достигнали своето най-високо равнище за този век", предаде Ройтерс.

Той каза това, след като САЩ убиха при въздушен удар край Багдад в петък най-изтъкнатия ирански военен, генерал Касем Солеймани.

Още по темата

Гутериш призова световните лидери да спрат ескалацията на напрежението, да проявят максимална сдържаност и да възобновят диалога.

Без да назовава конкретни държави, генералният секретар на ООН каза пред репортери: "Този врящ котел от напрежение кара все повече и повече страни да вземат непредсказуеми решения с непредсказуеми последствия и огромен риск от грешки."
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка е непрекъснато във война .Едва ли Иран ще ги уплаши.Войната ще се води на тяхна територия ,а не в щатите.
15
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 4 години
а междувременно Меджлиса обяви пентагона и уса-то за терористиумно щото като такива може да ги трепят без да обявяват война
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ислямска държава, врагове на Америка."?!-------------------------------------------Някои не без основание смятат, че Идил са неформална, пиндостанска армия.
13
3
 
2
 
! Отговори
х преди 4 години
САЩ и Иран да си правят каквото искат, само да не го правят близо до или в България. Трябва да сме остров на спокойствие и сигурност за българския народ.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сладка работа - само призовава за някакви неща и толкоз
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше ли нужно да се унижават избраните иракски власти? Не може ли Тръмп да разбере, че дори и най-слабите нации са привързани към своето достойнство и суверенитет?Нямаше ли да е по-умно американците да преговарят тайно със Солеймани?Не преговарят ли в Катар с афганистанските талибани?Този прагматичен генерал имаше предимството,че може да сключва сделки за сигурност и да гарантира тяхното спазване.Освен това той се бореше забележително със сунитите от Ислямска държава,врагове на Америка.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
светът върви към трета световна, богатите искат да намалят световната популация с няколко милиарда. докато те печелят парички, едни други ще се бият на фронта, за да може те да си живеят добре.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този врящ котел от напрежение карал все повече и повече страни да вземат непредсказуеми решения с непредсказуеми последствия и огромен риск от грешки. Не е истина. Главно три страни хвърлят съчки под врящия котел от напрежение и същите тези три страни вземат авантюристични и откровено идиoтcки решения с непредсказуеми последствия. Това са Наглосаксите, Пиндостан и стената дет все плачат.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иракските парламентаристи се почувстваха унизени от едностранното решение на Пентагона да убие вископоставен чуждестранен представител, поканен от Ирак. Убитият от американска ракета на летището в Багдад в петък, 3 януари 2020 г., ирански генерал Касем Солеймани, реално 2 в режима на моллите, трябваше да бъде приет от иракския премиер. Адел Абдел-Махди, посредник между саудитците и иранците, очакваше отговора му на послание, изпратено от Рияд.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напрежението ще спре, когато пишман-кандидатите за световни лидери се укротят и започнат да работят за себе си, а не за глупави идеали като световно господство, военна мощ и други непрактични и вредни цели.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рено Жирар, "Фигаро"През март 2003 г. САЩ решиха да нахлуят с войските си в Ирак. Затова те трябваше да нарушат хартата на ООН, на която бяха едни от основните създатели през 1945 година. Начело на оправданията за едностранното си действие американците изтъкнаха желанието си да установят солидна демокрация в тази страна, населена с 55 процента шиити, 25 процента сунити и 20 процента кюрди.Идеята беше не само Ирак да се превърне в надежден съюзник на Вашингтон.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2На кой не му дреме бе овен. Това са 80 000 000 души, за какви 2 седмици говориш овен. Само ти ли имаш право да живееш и да определяш как ще я карат другите с по различно мислене от теб овен.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Как така не ви дреме бе, господа? Вие не бяхте ли най- демократичните, най- човеколюбивите и изобщо най- правилните?
3
0
 
15
 
! Отговори
Бла-бла преди 4 години
Всеки път, когато португалецът си отвори устата, дава повод да ни олеква, че начело на ООН не е българка. И тя по неволя щеше да плещи същите безсмислени и безполезни общи приказки. Защото и ООН е все по-безсмислена и безполезна, а пък генералният й секретар все повече прилича на бездарен актьор, който играе пред празна зала.
2
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв врящ котел е бе. Тия от Иран и Близкия изток дето се перят нямат нито модерно оръжие нито нищо. На 2 седмици живот са ако направят някоя глупост. А и на никой по света не му дреме за тях.
1
0
 
20
 
! Отговори
верно ли преди 4 години
А каква е позицията на ООН относно убийството?А санкции на САЩ, че са окупирали Ирак?