ЕС недоволен от намесата на Турция и Русия в Либия

Премиерът в Триполи Файез ал Сараж изненадващо пристигна в Брюксел
8 яну 2020 23:58,
21
ЕС недоволен от намесата на Турция и Русия в Либия
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е недоволен от намесата на Турция, Русия и други държави в Либия, стана ясно след срещи на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел приеха премиера на правителството в Триполи Файез ал Сараж в Брюксел.

Сараж пристигна неочаквано в белгийската столица в сряда, след като в началото на седмицата външните министри на Германия, Франция, Великобритания и Италия планираха да пътуват до Триполи заедно с Борел, за да се опитат на място да омиротворят ситуацията. Те обаче се отказаха заради липсата на гаранции за сигурността си във все по-неспокойната африканска държава.

Положението в Либия се обостри, след като Турция сключи меморандум за разбирателство със Сараж през декември и започна да му доставя оръжие, а преди дни Меджлисът одобри и изпращането на военен контингент.

Правителството на националното съгласие контролира Триполи и западната част на страната и от април се опитва да отбива атаките на частите на ген. Халифа Хафтар, който доминира в източна Либия и се ползва от подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

“Решението на кризата не може да бъде военно, а постигнато само чрез политически процес, който събира всички представители в страната под патронажа на ООН и без външно влияние”, заяви Сасоли.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който домакинства на Сараж, заяви след среща с него, че “ЕС ще засили усилията за постигане на мирно и политическо решение”.

Брюксел подкрепя страните от т.нар. Берлински процес - Франция, Германия, Италия и Великобритания, които се опитват да организират преговори в Рим в края на седмицата, на която са поканили представители на най-могъщите кланове.

Въпреки, че подкрепя Сараж ЕС е против сделката между Анкара и Триполи, която предвижда още разграничаване на морските зони между Турция и Либия в Средиземно море, тъй като засяга интересите на Гърция и Кипър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският шопизъм на еврошопите, декларира:"Искам на Русия да е зле, не на Европа да е добре.""По-добре бежанци в Европа, отколкото руснаци в Либия."Същите еврошопи подкрепяха Османската империя на Балканите срещу Русия.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей....недоволни.......ами да си бяхте тихо и мирно седяли и не бяхте "демократизирали" страни за които нищо не знаете и въобще ни ви влиза в работата и нещата щяха да са си същите!!! Сега ще сърбате това, което сте си сготвили! И не си въобразявайте че това ще свърши......има още да получавате по канчетата и от Русия и от Турция! Защото всички вие, като краварски под-логи изпълнявате чужди нареждания и въобще вече нищо не представлявате! Жалко че и ние сме в този джендърски клуб на неудачници!
12
2
 
12
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
С пакта между Кайро-Атина-Никозия и Тел Авив става така,че териториалните води на Република Турция на места се ограничават до 10 мили.Всички пристанища на Средиземно море биват зотварени,всеки кораб, който ще излезе от тези пристанища ще иска разрешение от кипарските,гръцките или израелските власти.При прилагането на този договор турските граждани няма да могат даже да си хвърлят въдицата и да хващат риба в Средиземно море.Кой ще разреши такова нещо в света? А те какво търсят в Либия-хиени убийц
11
0
 
16
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Тези държави,които са"обезпокоени от намесата на Турция и Русия" всъщност са хиените които разрушиха държавността в най-добре организираните, социални, проспериращи арабски държави-ВРЪГОВЕ НА ИЗРАЕЛ.Франция и Италия започнаха масирана въздушна атака много преди ООН ДА ПРИЕМЕ РЕЗУЛЮЦИЯ ЗА ТОВА. Сега са обезпокоени НЕ ОТ НАМЕСАТА НА ТУРЦИЯ,а плачат защото им избягаха залежите от газ в Средиземно море. Ако тези хиени мислят,че Турция ще се примери с техните решения много грешат.Крокодилски сълзи...
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ес, кой ви бръсне вас...
9
3
 
32
 
! Отговори
х преди 4 години
Великите Сили се месят където си имат интереси, а Еврогейския Съюз може само да джафка отстрани.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то щото пък ЕС като се намеси в Либия и уби Кадафито много добра я свърши, че сега мрънкат...
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стана ясно че ЕС са едни импотентни баби и дядовци, които не могат да защитят интересите на страните-членки срещу султана Ердо
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сащ обвинява мирните страни а ес ги подържат каква работа имат в сирия и ирак не ги искат тези политици от тези бази печелят много пари особено в сирия крадат нефт
5
0
 
47
 
! Отговори
Цирк ес преди 4 години
Страни от ЕС, нападнаха Либия и убиха Кадафи а сега се изказват пак неподготвени и говорят глупости.
4
22
 
4
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 4 години
Аз по клекнал от Путин и Русия не виждам,то не клекна за потоци ,то за Сирия,то за Либия,то за Иран.Най силната черта на кремъл е пропагандата и глупппаците
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
EС кляка и го оближва целият ! Слава за Русия ! България трябва да е с Русия ,а не със западните ни палачи които са на път да ни ликвидират !
2
1
 
41
 
! Отговори
адолф преди 4 години
Въпреки, че подкрепя Сараж ЕС е против сделката между Анкара и Триполи, която предвижда още разграничаване на морските зони между Турция и Либия в Средиземно море, тъй като засяга интересите на Гърция и Кипър. ето тук е заровено кучето.на тия от ес и нато не им дреме че някъде си по света гинат хора а подскачат че някой си им измъкнал сделката изпод носа .т.е. пак всичко опира да пари.
1
3
 
39
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
А защо не е доволен от намесата на ФАЩ навсякъде по света