Починалият султан на Оман сам посочил наследника си

Хайсам бин Тарик Ал Саид е новият държавен глава на Оман
11 яну 2020 14:00, Елка Василева
16
Починалият султан на Оман сам посочил наследника си
Хайсам бин Тарик Ал Саид. Снимка: БГНЕС

Министърът на културата и националното наследство на Оман Хайсам бин Тарик Ал Саид стана новият държавен глава на Оман след кончината на султан Кабус бин Саид, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Новият султан на монархията на източния бряг на Арабския полуостров е братовчед на предишния и положи клетва в Съвета на Оман (двукамарния съвещателен орган от парламентарен тип).

Покойният султан Кабус, управлявал страната 5 десетилетия, сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което днес е било отворено от властите, съобщи държавната телевизия без повече подробности. Самият той няма деца и не беше посочил публично кой ще го наследи на престола.

Султан Кабус бин Саид Ал Саид почина късно снощи на 79-годишна възраст след продължително боледуване. Конкретната причина за смъртта му не се съобщава. Спекулации за здравословното му състояние се появиха след негово кратко пътуване до Белгия по медицински причини миналия месец, посочва ДПА. В страната бе обявен 3-дневен траур, а държавните знамена ще останат спуснати за 40 дни.

Веднага след обявяването на кончината снощи Съветът по отбраната на страната призова "Кралският семеен съвет да се свика, за да реши кой ще поеме властта". Според одобрените през 1996 г. правила семейният съвет трябва да избере в тридневен срок наследник на овакантения трон, обясни Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът се събра днес и отвори писмото със завещанието на покойния султан тази сутрин. То бе прочетено в присъствието на членовете на кралското семейство. Стана ясно, че покойният монарх е препоръчал тронът му да бъде зает от неговия братовчед, 65-годишният Хайсам в случай, че съветът не може да се споразумее за наследник.

Още по темата

Съветът очевидно не е оспорил препоръката на султана. Малко по-късно правителството съобщи в Тwitter, че новият държавен глава е положил клетва.

Държавната телевизия, цитирана от Ройтерс, показа кадри от погребалната процесия, при която ковчегът с тялото на султан Кабус мина по улиците на столицата Маскат, убит в националното знаме, и бе внесен в голямата джамия, носеща неговото име, където започнаха молитви. Новият султан стоеше изправен пред ковчега с традиционния извит ятаган, наричан ханджар, висящ на кръста му. По-късно Кабус бе погребан в семейна гробница.

Оманците масово изразяват в социалните мрежи почитта си към смъртта на управника, чието име неразривно се свързва с модернизацията на страната, която е бивша британска колония, и с превръщането й във влиятелен регионален фактор. Той действаше като посредник в конфликтите в региона.

Кабус дойде на власт с безкръвен преврат през 1970 г., сваляйки не друг, а собствения си баща. Нерядко лично обикаляше страна, за да се среща със своите поданици, като нерядко бе сам зад волана на джипа си.

Британският премиер Борис Джонсън изрази дълбоки съболезнования за смъртта на султан Кабус, като го нарече изключително мъдър политик, който се обявяваше за мир и разбирателство между страните. "Той ще бъде запомнен с предаността си към делото за превръщане на Оман в стабилна и процъфтяваща страна, като баща на нацията, който искаше да подобри качеството на живота на гражданите на Оман", изтъкна премиерът на Обединеното кралство.

В първото си обръщение, предадено по телевизията, султан Хайсам обеща да продължи външната политика на кралството, която според него се базира на мирно съвместно съществуване и на поддържането на приятелски отношения с всички страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: султанОман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имах късмета да ходя там няколко пъти 2010та, после 2012та и много се впечатлих от хората, отношението към чужденците, от високият стандарт и че Сони още прави всякаква техника, но явно не е предназначена за по-бедните европейци. Там климатът е отврат! До 50гр се работи, но машините не издържат. Въпреки това са направили държава рай. До всяко цвете има маркуче, до всяко дърво също.. богати, усмихнати, весели хора. Тогава малко им завидях за уредената държава.
12
2
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
На тоя IQ-то му трябва да е четирицифрено, отрицателно.
11
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До до haЯ!...Баш като наш Тиква!..
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Гледа като корнела нинова
9
5
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Има нещо странно в погледа на Султана- прилича ми на камила застанала пред пътен знак СТОП ?)))
8
2
 
11
 
! Отговори
до ha преди 4 години
Ти първо прочети в какъв Бисер е превърнал Оман!Безплатна медицина на световно ниво!Безплатно образование!Развита промишленост, технологии, супер туризъм и сел. стопанство.Няма нисши и бедни.Почти нулева престъпност.Грижа за младите и младите семейства!Оман е като приказка от "1001 нощ".Който е бил там - знаеЩе повторя - Инвистирал е в промишленоста - фабрики, заводи, предприятия, нови технологии, туризъм, а не в традициония за региона добив на нефт, газ и нефтопреработка.
7
1
 
6
 
! Отговори
Некой друг преди 4 години
Държавната телевизия, цитирана от Ройтерс, показа кадри от погребалната процесия, при която ковчегът с тялото на султан Кабус мина по улиците на столицата Маскат, убит в националното знаме, и бе внесен в голямата джамия, носеща неговото име, където започнаха молитви УБИТ В НАЦИОНАЛНО ЗНАМЕ
6
8
 
4
 
! Отговори
ha преди 4 години
50 години управлявал. Как ли? Иначе сам си е карал джипа, като ходел да се среща с простолюдието. Съвпадение ли? Много добър човек - направил преврат срещу баща си - И бойко направи преврат срещу бай тошо. Дали е случайно, а? Аз мисля че е време било дошло, тоя да си иде от този свят. Същото чака и боката. Да се замисли. Казах.
5
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нашия Султан дали е нарочил вече наследника си?..-Или викате:-"А,още му е много рано,да даде Алл да поцарува още 30 лета,па тогава.."..?../обаче бас държа,че наследника на Оманеца нема ни черен,ни кафяв,ни бял колан../
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оооф.....аз съм законния наследник , тоая дрът копук защо не ме е посочил ...уоооф ко ши прая сега
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да преброи населението новия султан.Срамота ,единствено там не е правено преброяване.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на новозначения им владетел,избран от запада!
1
5
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Няма ли да има избори ? Ми то като в България ве . боко като ритне камбаната да не забрави да си посочи наследника ;)