В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата

Хората не вярват на успокоението на властите
13 фев 2020 20:30, Нели Христова
115
В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата
Снимка: БГНЕС

Картините от Хонконг напомнят на Съветския съюз през 80-те. Опашки, образували се още преди слънцето да изгрее, се извиват край супермаркетите в града. А хората се опитват да си купят основното – ориз, тоалетна хартия и дезинфектант.

За трета поредна седмица щандовете, които обичайно са пълни с любимия на хонконгците ориз, са празни. Пакетчетата с нудли също свършват. Все още обаче има достатъчно месо и зеленчуци.

Рафтовете с тоалетна хартия, сухи кърпички, кухненски ролки, бебешки кърпички, сапун, белина и всички препарати за чистене в супермаркетите и дори аптеките са редки. За това магазините са принудени да въведат нова политика – всеки клиент може да купи само по две от стоките, които са на изчерпване.

В Хонконг има едва 50 потвърдени случая на коронавируса. И макар броят на болните да е малък, истерията е голяма. Всички се страхуват, че епидемията ще продължи дълго, а най-необходимите стоки ще свършат. Това е поредната криза, която тресе обществото, обгърнато от месеци на антиправителствени протести.

В четвъртък опашката пред най-обикновен супермаркет на Bonham Road е дълга. В квартала живеят главно семейства от средната класа. Всички са се увили в шалове, скрили са се зад маски и дебели палта.

"Не знаем колко ще продължи това и колкото повече слушам за кризата, толкова повече се притеснявам, казва госпожа Чънг, която не иска да казва пълното си име. Тя чака пред магазина от седем сутринта, още дори той да е отворил. - Дори консумативите на медиците свършват. Как да не се притеснявам.“

Въпреки че властите уверяват, че доставките на храна няма да спрат, 65-годишната жена не е убедена, че това е истина. Миналата седмица правителството обяви, че има 13 хил. тона ориз в складовете и доставките му ще продължат.

"Не вярвам и на една думичка, която правителството казва. Вижданията ми за бъдещето е много мрачно“, заявява Чънг, преди да нахлуе в магазина с дузина други купувачи.

Множество клиники в града затварят, тъй като маските им вече са свършили. В болниците те вече са на привършване, както и предпазните дрехи. Всичко това се дължи на факта, че Хонконг затвори границите си с Китай.

Миналата седмица десетки хора, въпреки силните ветрове, оформят лагер пред магазин, на който му предстои да достави маски от Близкия Изток. Дълги опашки веднага се сформират пред всеки супермаркет, който е получил прясна доставка на продукти. Понякога, хората се присъединяват към вече сформирана опашка, без да знаят защо се е образувала тя, просто за да купят нещо, което може да им е от полза.

В четвъртък от магазина на Bonham Road малкото останали пакети с ориз и тоалетна хартия бързо свършват, оставяйки повечето хора крайно разочаровани. Един от служителите на супермаркета казва: "Сякаш сме във война – нещата изчезват от щандовете в минутата, в която ги заредим.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май забравиха за протестите.Все се чудя, кой имаше интерес да пусне вируса...
67
4
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
в ЕСССР, предаден в Китайско Р0бство на Китайските Комунисти от Комунистите в Брюксел, със сигурност ще има дефицит на стоки, останалият свят - няма да забележи. в САЩ само за 3-те години на Тръмп са построени 12 000 нова Завода, а в ЕСССР са спрени толкова!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се произвежда в Китай. Ще има още недостиг на стоки. Този вирус няма да ги пусне лесно, ами напротив.
65
7
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
нищо не става без Божията Воля, доли изпускането на БиоЛогично Оръжие от Военна Лаборатория - това е с твойте камъни по твоята глава - Господ много обича да наказва по такъв начин като си се взел много на сериозно.
64
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРОЧЕТОХ СТАТИЯ В КОЯТО ПИШЕ: НАУЧНО Е ДОКАЗАНО , ЧЕ РАЗЛИЧНИТЕ РАСИ ИМА РАЗЛИЧЕН ИМУНИТЕТ КЪМ БОЛЕСТИТЕ!!!С ДВЕ ДУМИ КОРОНА ВИРУСА МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ БЯЛАТА РАСА ИЛИ ИЗОБЩО ДА НЕ И ПОВЛИЯЕ!!!ПРЕДЛАГАМ УМИШЛЕНО ДА БЪДАТ ЗАРАЗЕНИ ПО 10 АФРИКАНЦИ И ИНДИЙЦИ ЗА ДА ВИДИМ КАК ИМ ПОНАСЯ КОРОНА ВИРУСА
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дълги опашки веднага се сформират пред всеки супермаркет, който е получил прясна доставка на продукти. Понякога, хората се присъединяват към вече сформирана опашка, без да знаят защо се е образувала тя, просто за да купят нещо, което може да им е от полза."Описват социализма, а при капитализма ще избягват всякакви опашки заради астрономическите цени.Това е тайната на т.нар. дефицит при социализма.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнева Божи се казва лаборатория за вируси BSL-4
61
9
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 4 години
в грешка си, Господ Прокле Си Дзинпин след като промени конституцията и се направи Император до Живот. Гнева Божи се изсипа над Китай - от там тръгна и Свинската Чума, сега е Белодробната Човешка Чума!
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат капиталистическа система, пазарна икономика. Защо има опашки и дефицит?
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли протести в Хонконг?Буда ги наказа за предаването на родината.
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро гледах някакъв док. филм. Ставаше дума за чумата, испанският грип и скорошната ебола. Всички вирусолози (а там бяха снимали само световноизвестни) се тревожеха, че все нещо ще мутира и предизвика пандемия. При такова интензивно пътуване, ходене в джунгли, из Хималайте, всичко се пренася хиляди пъти по-бързо. В по-далечното минало е имало болести, когато хората са намалявали опасно в посока изчезване. Да се молим да се разминем, че с нашто здравеопазване..
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индианците в Америка са ги трепали с вируси от едра шарка преди 200-300 г, защото са нямали имунитет. Сега китайците също са със слаба защита от корона вирусите.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигнете цената до равновесната. Така се лекува голямото търсене. Ще има мир с пълни рафтове за изложба, няма да купуват нищо.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе днес са разжалвали двамата най-главни партийни секретари в ухан и хубей.Явно е много сериозна работата.
54
0
 
3
 
! Отговори
от 64 преди 4 години
тоя сайт цензурира дори иметана та Вирусите:ТОРС-***-2
53
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖНО ИМУННАТА СИСТЕМА НА РАЗЛИЧНИТЕ РАСИ ДА Е РАЗЛИЧНА!!!ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕНА ИНДИЯ ИЛИ БАНГЛАДЕШ ДА СЕ ВИДИ КАК ИМ ПОНАСЯ ВИРУСА! КЕ ПУКАТ ЛИ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО -МАЛКО :D
52
0
 
5
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
новото име на Вируса е ТОРС-***-2, т.е. "Тежък Остър Респираторен Синдром Корона Вирус 2", щото този от 2003 е Версия 1. Новото име на заболяватето е КОРВИБ-19, т.е. Корона Вирус Болест 2019.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНИ що трябва да го казваш на всеослушание?
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеска китайчето посланик в София ни успокояваше че всичко е под контрол и до 15 февруари пикът на епидемията ще отмине. Тая вечер по телевизията съобщават за взрив от заразени в Китай над 15 хиляди за 1 ден. Освен всичко инкубационния период определен от СЗО не е 14 дни а е 24 дни и всъщност вместо да се ограничи епидемията тя се разраства заради некомпетентност на здравните власти както в Китай така и в СЗО.
49
3
 
0
 
! Отговори
дете на демокрацията преди 4 години
аз съм БезСмъртен, да му мислят Комунистите в Китай, свикнали на Висок Стандарт на Живот!