Полското икономическо чудо отива към своя край

Спестяванията на повечето поляци са недостатъчни
28
Полското икономическо чудо отива към своя край
Снимка: БГНЕС

Кризата в полската икономика, най-голямата в Централна Европа, едва започва. Правителството предостави четири антикризисни пакета в борбата с коронавируса от средата на март, но много предприемачи отчитат забавяне на обработката на заявленията за помощ поради административни спънки, пише в свой анализ Флориан Хасел за Sueddeutsche Zeitung.

Започнаха протести сред представители на бизнеса, определени като неправомерни във време на пандемия и санкционирани. Те обаче могат да бъдат само началото на по-голяма вълна от такива. През април в Полша вече 153 хил. служители бяха отстранени от длъжност, което е най-лошият спад на работни места за последните две десетилетия. Още стотици хиляди поляци са застрашени да загубят работата си си до края на годината. Икономистите се опасяват, че равнището на безработицата може да скочи от 5 до 15% до края на 2020 г., отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.

Полша дължи на непрекъснатия си икономечески подем през последните десетилетия преди всичко на ролята си на производител за германски, френски или английски компании. Почти половината от БВП на страната идва от износа и повече от две трети от него е ориентиран към чуждестранни компании. По данни на Германско-полската търговско-промишлена палата повече от 5000 германски компании са осигурили препитание на 391 хил. поляци до момента, преди да започне кризата.

Volkswagen е един от най-големите работодатели в Полша – доказва го град Познан, където компанията е позиционирала дейност. Колко от почти 11 000 работни места там и при редица доставчици на авточасти ще се запазят – никой не знае. Същото важи за десетки хиляди поляци във фабриките за мебели, които работят предимно за външни пазари. По данни на Централната статистическа служба в страната промишленото производство отчита спад с 24,6% на годишна база. В автомобилната индустрия спадът е 78,9%.

Ако Полша е прескочила рецесията през 2008 г., прец 2020 г. нейната икономика ще се свие с 4,6%, гласи прогноза на МВФ.

Много държавни служители също са застрашени от отстраняване. В средата на април правителството създаде "Антикризисен закон 2.0", а в четвъртия такъв е упоменато, че вече и държавни служители могат да бъдат съкратени.

На 50% полската икономика се уповава на доставчици на услуги, които също са силно засегнати от кризата. Ежедневникът Rzeczpospolita посочи, че досега почти два милиона поляци са работили в секторите на туризма, ресторантьорството, транспорта, образованието, културата и развлекателния бранш. Стотици хиляди работни места са под въпрос. Същото важи и за търговските центрове, пише Флориан Хасел.

Дори привидно устойчивите на криза индустрии често се "стъпват по тънък лед" - една четвърт от всички аптеки регистрират загуби. Допреди началото на кризата 700 000 поляци бяха заети в областта на транспорт или туризма и още 300 000  - в ресторантите, които бяха затворени за два месеца.

Кризата в Полша обаче има и своите успешни примери. Куриерските компании като DHL процъфтяват, същото се отнася и за фармацевтичните и биотехнологичните компании.

Спестяванията на повечето поляци са оскъдни дори след три десетилетия на пазарна икономика. 29% от всички поляци изобщо нямат такива, а 42% заявяват, че средствата им невинаги стигат за един месец, сочи доклад на полския клон на ING-Bank.

Стотици xиляди пoляци, работещи в Гepмaния, Aнглия или Чexия, от началото на март вeчe нe мoгaт дa paзчитaт нa дoxoдитe cи или дa изпpaщaт пapи y дoмa, разкри авторът.

В Полша на работа са назначени около един милион украинци – най-често в областта на строителството, болниците, промишлеността и старческите домове, при това с временни договори. С нарастващата безработица и по-малко работни места за украинците съседната страна може да загуби до 4 млрд. долара, които украинците преди това изпращаха до близките си ежегодно, обобщава Sueddeutsche Zeitung.

Още икономически новини и анализи четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, прав си, дрипльовци като вас, не като нас.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша е една пропаднала държава като нашата почти . Половината поляци работят в германия.
18
8
 
9
 
! Отговори
Дрън преди 3 години
Поляците са първи стъпили в евросъюза и са по цяла Европа ,скандинавието и исландия, Канада, ако бяха добре щяха да са си в Полша , заедно с тях са литовци и латвийци , то се вижда колко са се оправили, чехите си стоят в Чехия , като че ли, щом са се сринали , значи ще тръгнат още повече на запад, към еврогейаския съюз
17
5
 
5
 
! Отговори
179 преди 3 години
Пътната мрежа е във добро състояние защото техните политици не са крадци и се влагат доста пари за инфраструктура. Европа също им помага доста. Имат много развито селско стопанство и 18 милиона селско население. Но и там си имат доста проблеми и затова гледат да бягат по Германия и Англия. Ако толко харесвате Полша защо пращате децата си в Германия и Холандия да учат. Пратете ги във Полша да видите за какво става на въпрос...
16
7
 
8
 
! Отговори
179 преди 3 години
Алеко слез на земята. Полша има една от най-силно изразените демографски кризи. Заедно със това има дисбаланс на половете по-голям от нашият. Чудят се къде да бягат за да изкарат пари. На запад те са добри защото са много еддинни като нашите роми но пък ги мързи да се къпят ,имат голяма уста, величаят се и обичат да пият . Жените им са ясни. Иначе сте прави последните години много храни и техника се правят там защото имат работници които са техническо грамотни и доста гастербайтери от UKrain
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз се замислих, че в къщи сме накупили куп полски стоки. Телевизори, прахосмукачка, пекарна, разни мебели. Всъщност на големите маркови производители там и в Чехия, Словакия, Унгария им е европейската работилница и там правят по-скъпичките модели. Имат и много техни производители, познати от едно време. Сменях гуми и видях, че са на приватизирания завод Стомил, сега Корморан
14
8
 
15
 
! Отговори
Алеко преди 3 години
Глупости. В Полша всички имат по 5 деца....Страната по външен вид прилича на Швейцария особено в селските райони,всичко е асфалтирано и сложено до последната плочка.....Айде към Бидгошч и Вроцлав не са много добре,малко беднички но разликата е че са по-добре от нас.Почти всичко произвеждат.Не си бутнаха тяхното ТКЗС и АПК и хранят цяла Европа.Който не вярва да провери стоките във Кауфланд и Лидъл....дори пералнята ми е полска както и уредите вкъщи....
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо ЕС дават пари на Турция,след като не е в ЕС,дори дават повече пари,отколкото на държави от ЕС,като нас например,дори Ердоган нагло ги изрекетира за бежанците,а за българите нищо.
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УуууВсички близки до Германия държави са добре,Чехия също,Унгария също,имат и взаимен бизнес и добър износ,за разлика от България,където закриха производството и разграбиха машините,а останалото на скраб за стотинки и народа гладува или бяга.
11
3
 
18
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
До към 2017 имахме негативен търговски баланс с Полша 60% и нагоре. Сега нямам идея какъв е, но постоянно се натъквам на полски стоки. Храна-салами(от месо), яйца, млека, зеленчук?? даже и ябълки ни продават; електроника, битова техника, коли и части, инструменти, всякакви домакински неща са полски. Забравих, че почти всичкото разтворимо кафе е от Полша.Така че не знам..и да имат спад, пак ще си стъпят на краката, това е индустриялна държава, даже май ги броят за развита, т.е с доход над 15000
10
7
 
6
 
! Отговори
До 3 Край преди 3 години
Сградите на снимката наистина изглеждат фантастично, защото са немски и са построени от немци - в момента повечето от Полша се намира на бивши германски територии !Затова има и толкова немски инвестиции .....
9
4
 
24
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Само у нас положението е розово!Преди вируса бяхме Швейцария на балканите,сега вече сме като един Сингапур!Само който е преживял българско икономическо чудо,нищо не може да го събори8
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В такава ситуация поляците удрят един рекет на немците като им спират северните потоци и им искат репарации за ВСВ и немците, няма как, пращат поредния завод на Фолксваген...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата за богатите,значи стопяване на лагерите на такива дрипльовци като нас!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От фондовете на ЕС лошата и непослушна Полша, управлявана от уж десни националисти получава в пъти повече от България. Само от фонда за пандемията ще са над 62 млрд. евро. От фонда за зелена енергия поне 50 млрд. евро и т.н. Социалните им добавки са много по-високи от нашите. За възможностите за работа няма смисъл да говоря, там те ни задминаха с една обиколка. Цялата тази пропаганда е, за да не се види колко некадърни са нашите управляващи - хем послушни, хем изостанали, че и корумпирани.
5
4
 
12
 
! Отговори
Кризата ще е дълга преди 3 години
И повсеместно и ще засегне цял свят. Сринат ли се икономически гиганти като САЩ, Китай, Япония, Франция, Великобритания и Германия се сриват напълно икономиките и на джуджетата. Икономиката е като скачените съдове.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тук ли пибликувахте тази глупост!! Полскатс икономика ще спраеи, въпреки пожеланията на левундерите.
3
4
 
16
 
! Отговори
Край преди 3 години
Вижте как изглеждат сградите на снимката и чак тогава ревете колко са зле поляците.
2
5
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Глупостите на Дойче зеле се публикуват от няколко дни в Дневник, Фактор, Факти, Инвестор и прочие, сега в Днес.бг.Предполагам ви плащат... Да публикуваш простащини безплатно, си е чиста простотия. А публикуването на простащини, срещу заплащане не е журналистика, а идиотия.Та сме на 111 място щото няма в България журналистика, а пропаганда.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша не играе по свирката на ЕС, затова сега са "лошите новини". Ние сме отличниците.