Великобритания се приближава към Brexit без сделка

Възможно е все пак да се стигне до "базово" споразумение през есента
22 юли 2020 09:45, Елка Василева
28
Великобритания се приближава към Brexit без сделка
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Великобритания очаква бъдещата търговия с Европейския съюз да се извършва по правилата на Световната търговска организация, без да има сключено споразумение, съобщава британският вестник "Телеграф".

Министрите смятат, че Лондон и Брюксел няма да успеят да подпишат споразумение за търговските си отношения след Brexit. Остават само дни до изтичането на крайния срок, в който Борис Джонсън може да поиска продължаване на срока за преговорите.

Британските и европейските преговарящи започнаха последния кръг на преговорите си в понеделник по ключови въпроси като правата за риболов и ролята на Европейския съд.

Още по темата

Според високопоставени източници се очаква да не бъде подписан договор, макар че е възможно да се стигне до "базово" споразумение през есента, ако ЕС отстъпи от сегашните си позиции.

След като Великобритания напусна ЕС на 31 януари тази година, нейните отношения с блока се ръководеха от преходните споразумения, които запазват предишните правила до договарянето на ново споразумение, припомня британският в. "Индипендънт", цитиран от БНР.

В понеделник говорител на Джонсън заяви, че Великобритания ще води преговорите за бъдещите отношения по конструктивен начин, но подчерта, че Лондон не е готов да се откаже от правата си като независима държава.

Миналата седмица център за анализи предупреди, че много британски предприятия не са готови за последствията от Brexit без споразумение, особено след коронавирусната криза, отбелязва изданието. Според Института за управление три от пет фирми дори не са започнали да се подготвят за края на преходния период.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
10
 
! Отговори
ЕС е книжен тигър преди 3 години
До скоро всички политолози, социолози и обикновени *** се надбегваха да предричат крах на тази възможност..... ...и как ЕС щял да ги накаже ?!
1
18
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Щом англичаните се махат края на ЕС е близо.