Новият мост на Генуа готов, откриват го днес

Той се издига на мястото на срутилия се мост „Моранди”
3 авг 2020 09:24, Елка Василева
6
Новият мост на Генуа готов, откриват го днес
Снимка: БГНЕС

Новият мост на Генуа ще бъде открит днес. Той е построен на мястото на падналия преди две години мост „Моранди”, който взе 43 жертви.

Новият се казва „Мост Генуа Св.Георги”. Той е по проект на световноизвестния генуезки архитект Ренцо Пяно. Дълъг е 1067 метра, издига се на 40 метра височина, поддържан от 18 пилона, почти двойно по-широк от предишния мост.

Името на моста - „Генуа Св.Георги” е като знамето-символ на града - червения кръст на Св. Георги на бял фон, което датира от времето на Генуезката република.

Още по темата

Новото съоръжение свързва отново двете части на Генуа и магистрала А 10 към Франция.

Мостът ще бъде открит най-тържествено в 19:30ч. българско време от президента на Италия Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте, предаде БНР. Това ще стане откъм морската страна на моста, преди тунел, а автомобилът на президента Матарела ще е първият, който ще премине в тази посока.

На противоположната страна - откъм планината, са разположени трибуни за над 500 души специални гости. Роднините на загиналите от падането на моста „Моранди” отказаха да присъстват.

Откриването на моста ще бъде съпроводено с националния химн на Италия, с песента Creuza de ma на генуезкия певец Фабрицио де Андре, представяща връзката море-суша на тази територия, изпълнена от 18 елитни певци като Мина, Дзукеро, Васко Роси и др. Националният акробатичен патрул към военната авиация Frecce tricollori ще отправи своя въздушен поздрав, изобразявайки националния трибагреник на Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Т.ПетковВ Западна Европа никога не е имало комунизъм-социализъм и никога пролетариата не е бил ръководна сила. При нас един овчар-Тодор Живков 35 години се подиграва с народа и повреди милиони хора в мисленето си . Сега пишете каквото искате, но пишете какво е положението при нашите братя в СССР сега Русия.
5
3
 
7
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 години
Строят хората, не си играят. Един строи болница с 1000 легла за 10 дни, друг мост по-дълъг от 1000 м и ширина колкото магистрала "Тракия"24535 за 2 год. У нас една Национална многопрофилна детска болница я умуват вече 10 години, ако не и повече, да не говорим за АЕЦ Беляне
4
2
 
5
 
! Отговори
Таню преди 3 години
И тоя нема да надживее римските виадукти... :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Ренцо Пиано преди 3 години
Ренцо Пяно, Eлкe пак си била пияна като си дращила тази статия.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога падна, кога го вдигнаха отново. У нас режат лентички че постройли кръгово, и то след 18 месеца.Въобще Булггаристана е толкова зле че все още се заблуждаваме че сме част от ЕС.
1
8
 
14
 
! Отговори
гошо преди 3 години
Моста падна, бе посториен нов а .... у нас .... моста Витиная все още е в ремонт!!!