Кризата в Ливан дойде много преди взрива

Бедност, високи задължения, зависимост от вноса - сред проблемите на държавата
5 авг 2020 13:00, Бойчо Попов
8
Кризата в Ливан дойде много преди взрива
Bloomberg L.P.

Инцидент като този в Бейрут - ако наистина става дума за злополука - би засегнал тежко всяко място в света: досега Ливанският червен кръст отброи повече от сто смъртни случая и 4000 ранени след експлозията,  а цели квартали са опустошени. Дори в много отдалечени райони прозорците и вратите са счупени. Жителите отчаяно се опитват да се свържат с роднини и приятели, които са били в центъра на града.

Степента, в която експлозията във вторник вечерта ще удари ливанската столица и цялата страна, може да се разбере само ако се вгледаме в събитията през последните месеци. Животът в държавата, някога наричана „Швейцария на Близкия изток“, отдавна се приближава към онова, което обикновено се нарича “бедствие”.

Електрическата мрежа доставя ток само за няколко часа на ден, като в същото време милиарди потъват в държавния енергиен доставчик. По улиците се трупа боклук, а новата система за изхвърляне на отпадъците се обсъжда от десетилетия. Валутата загуби 80 процента от стойността си в рамките на няколко месеца - ливанската лира продължава да се обезценява, докато цените се повишават ежедневно.

Още преди вълната на натиска от вторник да проправи разрушителния си път от пристанищната зона до центъра на столицата във вторник, много ливанци описваха страната си като практически негодна за обитаване. Общият недостиг на финанси и стоки доведе до дефицит на медицински стоки. Държавната здравна система, както повечето други публични институции, е на ръба на краха. Но дори частните болници, които иначе биха са възнаграждавани за услугите си в твърда валута, вече нямат достатъчно лекарства и материали и през последните няколко седмици съкратиха стотици служители, на които вече не можеха да плащат, пише в свой анализ DPA.

Как се стигна до кризата?

Икономическият и политически модел на “кедровата” държава приключва. След гражданската война съотношението на силите между понякога до болка враждебно настроените слоеве на населението - 18 различни религиозни общности живеят в страната - беше балансирано.

Оттогава най-високите държавни длъжности, но и длъжностите до долната администрация, се разпределят с помощта на деноминационна система. Това отмени принципа на представителството и вратата беше широко отворена за корупцията на бивши милиции и по-късно на партийни лидери.

Тази система се поддържаше жива от банките, които - насърчавани от централната банка - плащаха високи лихви, особено през последните години. Това можеше да се скрие, стига парите да постъпват отвън.

Но с течение на времето паричните преводи от диаспората се свиха, богатите държави от Персийския залив спряха финансовата си помощ, а последиците от войната в съседна Сирия също бяха пагубни. Къщата от карти се срути.

В седмиците на т. нар. Революция от миналата есен, когато милиони излязоха по улиците, изглежда, че наистина нещо можеше да се промени. Но управляващите играха за печелене на време и сплашиха протестиращите. Тогава пандемията на Covid-19 отне последните сили на желаещите да протестират.

Сега повечето ливанци имат по-екзистенциални, лични проблеми - оцеляването си. Валутата загуби около 80 процента от стойността си на черния пазар, а хиперинфлацията до голяма степен изтри доходите и спестяванията в рамките на няколко месеца.

Продължението на анализа четете в сайта Investor.bg!


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Ай СИКТИР!!! преди 1 месец
За последното никой не им е виновен.
Всички араби са мърлячи и търсят само аванта и печалба. Нулеви стандарти и мерки за съхранение на потенциално опасни експлозивни вещества, а после въй, ко стана...
Хич не ги жаля, никой не им е виновен, да си стоят там, да запретват ръкави и да си оправят държавите, тук на никой не са му тупнали.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Ливан си спомням доста работи от миналото, но знам, че кризата не е от вчера там. Те си живуркаха, макар и различни фракции и религии и началото на края беше когато Израел прогони палестинците и те се натикаха в Ливан и си направиха Хизбалла(в превод войни на аллах), а после подпалиха цял Ливан.
Предисторията на всичко това е дълга, но резултатите винаги войни.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обсебването на властта от милициите на Хизбуллах, корупцията по всички етажи на властта и нарушеното равновесие между различните етнически и религиозни групи - шиити, сунити, християни, хилядите емигранти от съседните страни, превърнаха една добре уредена държава в разграден двор. Сега най-вероятно я чака хиперинфлация и , не дай си боже, нова гражданска война. Жалко!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 месец
Доброто мюзли, е мъртвото мюзли. Била е швейцария като беше християнска държава. 70-години я направиха мюзли държава и продовете вече се берат. Но най-добре канадския премиер Трюдо да ви обясни как "diversity is our strength"
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Животът в държавата, някога наричана „Швейцария на Близкия изток“..."
---
Това НЯКОГА беше '70те години. После дойдоха прогонените палестинци, после се появиха християнските милиции (кой знае защо подкрепяни и финансирани от Израел), после мусюлманите направиха свой милиции, после... После дойдоха Сабра и Шатила '80те...
И така беше разрушена една прекрасна страна!

Кой - прав, кой - крив не се наемам да коментирам - за мен араби и еврей сринаха тази страна!
3
1
 
12
 
! Отговори
От дупясе преди 1 месец
Кризата в Ливан дойде с кучетата на алах .!.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът се разпада бавно, но сигурно - горят катедрали, взривяват се пристaнища и се пръска със вируси отнякъде. Вие си приказвайте на парче, ама не можете да обхванете цялата картина, нямате толкова умствен капацитет. Дали ще схванете що Ким Чен Ун си направи ядрени оръжия, туй че e комунист не означава че е глупав и терористите ще го сварят по долни гащи.
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това Ливан всъщност палестина ли е, да им ги ебаВмамата джгитайска