Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус

В следващите дни Лукашенко ще се срещне с Путин
30 авг 2020 20:58, Нели Христова
100
Европейският съюз настоява за нови избори в Беларус
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) призова за нови избори в Беларус, докато президентът Александър Лукашенко планира да пътува до Москва в следващите седмици, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, пише Bloomberg.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел написа в Journal du Dimanche днес, че са необходими нови избори, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съблюдава процеса.

ЕС отхвърли твърденията на Лукашенко за безспорна победа на изборите и отправи критики за действията на полицията след това. 27-членният блок се съгласи да наложи санкции на държавни служители от Беларус, заподозрени в подпомагане на измамите в гласуването и участие в насилието на протестите.

„Междувременно не можем да не изразим притесненията си“, пише Борел, посочвайки, че отговорните за случващото се трябва да бъдат санкционирани.

Протестите продължават

Путин, най-близкият съюзник на Лукашенко, заяви, че изборите в Беларус са легитимни и дори предложи да изпрати полицейски подкрепления в бившата съветска република. Освен това руският държавен глава обяви, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е отказала поканата да проследи изборите.

Двамата лидери ще се срещнат в близките седмици, сочи изявление на Кремъл.

„Този конфликт не противопоставя Европа на Русия, а Беларус срещу неговите лидери“, пише Борел. „Протестиращите, които отричат изборните резултати, не развяват знамето на ЕС, а бившия флаг на страната“.

ЕС се опитва да подходи деликатно към оспорваните избори, без да разгаря още повече конфликта или да даде на Путин извинение да се ангажира още повече.

Позицията на Борел следва коментарите на френския президент Еманюел Макрон, който в петък заяви, че руската намеса в Беларус ще е „най-лошото“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Nulla lex satis commoda omnibus est". "Никой закон не е достатъчно добър за всички". В този смисъл, винаги ще има недоволни, а и протестиращи.... Недейте да абсолютизирате всеки протест и диктат, пък били те и авторитетни и началнически !
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС въобще не го приемат в Латинска Америка, никакво влияние не може да има.Латинска Америка е под владичеството на Щатите. Но под носа им Китай ги печели страните отвътре.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛУКАШЕНКО НАСТОЯВАШЕ ЛИ ЗА НОВИ ИЗБОРИ ВЪВ ЕС КОГАТО ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ПРОТЕСТИРАХА ВЪВ ФРАНЦИЯ?
38
1
 
19
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
Еврогейският съюз не е в позиция да раздава правосъдие и може да запази неоснователните претенции единствено за себе си. Акъл може да набиват само в тиквата на Тулупа от Банкя. Лукашенко е друга бира и висока топка за брюкселската лоена бюрокрация.
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обвиненията на запада към Лукашенко за репресии спрямо протестите са просто смешни на фона на разгонването на "жълтите жилетки", бруталността и насилието с което беше смазан двумилионония протест срещу осиновяването на деца от хомосексуалисти в Париж и побоищата при протестите в Берлин.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС изказва ли се някога по повод политиката на Израел?И Що?Израел играе футбол в първенствата на Европа, въпреки, че е в Азия. Щот' никой не ги ще.Защо не пишете за продължаващите седмици наред протести срещу Натаняху? За неговата корупция и злоупотребите на жена му? А?????И най-вече за незаконната окупация на палестински територии на принципа на раковите образувания.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз в Латинска Америка директно назначава нови президенти.В Беларус иска само нови избори.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27ИСТИНА!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия няма приватизирани заводи и фабрики. Работа има за всички, дори и за тези които не желаят да работят.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което може да стане е гърците да бъдат премазани за няколко часа.
31
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
В качеството си на какви ЕС се бърка в вътрешните работи на Беларус?! Не сили взеха поука с преврата в Украйна, колко хора загинаха там в гражданската война....
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иво"А евро съюза признава ли българското крадливо и корумпиран правителство на Герб??"Не, не го признава. Евро съюза го назначава.
29
0
 
19
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Аз па искам избори в Германия оти и там ги побахтават полицията!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин призна изборите, ЕС да кажаг що си мислят, че не се действителни. ЕС туй са хора като Мария Габриел, *** Мейдел, Баба Меркел, Юнкер пияндето и Макрон дето спи със бабички, на тия ли да вярваме или на Путин ?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18, премазан звучи малко попресилено, да не стане така гърците да си върнат Константинопол?
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички източно европейски страни които се ориентираха към ЕС и НАТО днес живеят в мизерия. Само Белорусия която остана с Русия и не приватизира и не разпродате предприятията запази стандарта си на живот от социализма, при това Белорус в сравнение с България е бедна на ресурси и природни дадености страна.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктаторът Лукашенко не е въвеждал мерки срещу вируса и дори не би си помислил да прави такива извращения с белорусите като насилсвена принуда за носене на лигавници-наморници с цел социална дресировка.
24
0
 
12
 
! Отговори
Котьо преди 3 години
Да се оплачат на арменският поп. Бърка го Лукашенко те кво искат.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, от какъв зор!А за тука си траят, нали?
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия има недоволни от Лукашенко както във всяка държава има недоволни, но в Белорусия не търпят сороските пилета и русофобите. А опозицията беше така "интелигентна", че да предложи на белорусите скъсване с Русия, приватизация на икономиката и кандидатстване в ЕС и НАТО. Разбира се, че Лукашенко спечели изборите, и 10% и 20% да е присвоил, пак излиза, че е спечелил с най-малко 60%.