223 души са загинали при сраженията в Нагорни Карабах

Азербайджан призова за включване на Турция в мирния процес
5 окт 2020 23:00, Анисия Иванова
80
223 души са загинали при сраженията в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Представители на етническите арменци в азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах заявиха днес, че още 21 военнослужещи са били убити при сражения с Азербайджан, предаде Ройтерс. Така общият брой на военните жертви на отцепниците е достигнал 223 от началото на боевете преди осем дни.

Азербайджан отново подложи на обстрел Нагорни Карабах, а представител на сепаратистките власти каза, че цивилните жертви от началото на сраженията са нараснали на 18.

Азербайджан не разкрива своите военни загуби, но твърди, че е загубил 25 цивилни. Двама цивилни са убити на арменска територия. Армения и Азербайджан взаимно се обвиниха за атакуване на области с мирно население.
Нагорни Карабах заяви, че азербайджанските въоръжени сили са нанесли ракетни удари срещу главния град в района Степанакерт.

Продължават да се водят интензивни боеве, каза говорител на арменското министерство на отбраната.
Азербайджан заяви, че Армения е обстрелвала с ракети гъстонаселени области и гражданска инфраструктура на негова територия.

"Не е вярно и е пълна дезинформация, че Армения е обстрелвала азерски крепости", отговори служител на арменското министерство на отбраната. Азербайджанският президент Илхам Алиев призова за включване на Турция в мирния процес за Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Русия осъществява постоянен диалог с Азербайджан и Турция на високо ниво във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос защо от началото на изострянето на конфликта в Нагорни Карабах руският президент Владимир Путин е провел няколко телефонни разговора с арменския министър-председател Никол Пашинян и нито един с колегите си от Азербайджан и Турция.

Според Песков "това зависи от работния график на президента и целесъобразността". "Това въобще не означава, че руската страна изпитва недостиг на работни контакти. Напротив, външният министър на Русия (Сергей) Лавров поддържа постоянен контакт с колегите си от Азербайджан и Турция. Руско-турският и руско-азербайджанският диалог, както и руско-арменският диалог във връзка с карабахския конфликт, се осъществяват на високо ниво и на постоянна основа", каза той.

Говорителят на Кремъл не изключи възможността при необходимост Путин да разговаря по телефона с президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган, за обсъждане на ситуацията в Нагорни Карабах. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Ще ми флезеш на нивата ще я използваш както си искаш после стопанина е виновен ей това се случва момента
57
2
 
6
 
! Отговори
Арменеца преди 3 години
Смърт на чалмосаните ***!!Ататюрк толкова ви е блъскал по-главите с ритници и с пръчка ги е бил Амуджите докато станат хора *** и да навлязат в съвременната цивилизация...хаха хайванизацията е била много голяма при вас!993
56
4
 
8
 
! Отговори
Арменеца преди 3 години
До турчина: *** ти вярваш ли си на думите, че сте гледали небето вие сте държава на има няма на 700години ей хайван, я ми кажи какво сте дали на света бе диваци такива,то вие не си знаете историята бе мухтар! Армения когато е била къде сте били вие селджуците 1.20мСамо се разграбвали,убивали и изнасилвали,цял свят ви мрази като племе, вие сте чума,тумори ...много скоро ще изчезне тюрското племе от лицето на земята, вашият край идва..
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израелският президент разговарял с арменския си колега. Накратко: ние сме приятели с Баку отдавна (за разлика от вас и не по наша вина) и много съжаляваме за загубите от двете страни (което на езика на дипломатите означава - вие сте си виновни). И така, официалната позиция най-накрая прозвуча.
54
2
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 3 години
Си плаче май за нов Севърски договор.
53
6
 
4
 
! Отговори
Поет преди 3 години
Пътнико сеиден пътнико драг. Бай Ердо ти си пълен ..... римата е ясна муахахаха
52
5
 
12
 
! Отговори
До Цент преди 3 години
Явно арменците са доста по смели от меките европейски китки! То се вижда де. При такива атаки много други армии щяха да избягат.
51
5
 
6
 
! Отговори
Време е падишаха преди 3 години
Да опразни европейската част и да загуби контрола на проливите ,обаче за разлика от нас падишаха знае ,че европа има кинти и меки китки ,войска обаче няма---- утсула ,мурсула тузк фюск приличат ли ви на военни стратези !
50
6
 
5
 
! Отговори
Siktir Marka преди 3 години
Хаха. Ако Пуккистан не е в НАТО, как ли би й се отразила една съвместна операцийкс на арменци, сърби, гърци, българи, кюрди., румънци. Щото всички имат много да си връщат. То само арменци и сърби стигат де. Байрактарите нема им помогнат. Навремето Тамерлан яко ги е помел. А че Пуйкистан ще изхвърчи от НАТО то е ясно. Случайно попаднаха в тоя съюз но неслучайно ще ги изгонят. Защото ги тласка към война, а сега с тая коронка само това им липсва.
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега не бях взел страна в конфликта, защото информацията е оскъдна, но коментарите ми помогнаха. Направете си сметка, тъпите помачори как са промити от онази *** тюркието. Направо превземат планети, галактики. Интерселарни *** ...Не се ли усещате, че сте заобиколени от Християнски държави + 40 милиона кюрди, на всичко отгоре лудия ви вожд казал, че Йерусалим бил негов?Само Тръмп да ви бие шута и ще говорите на руски до една седмица.
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамно е да си турчин. По- срамно е да си заблуден турчин.Какви лудости е написал идивида по- доло, именувал се турчин ...???!!Грoзeн, проскубан чакал, в джамията ли ти нaпърдяхa толкова малуoмнa информация в плоската кратуна?Ерчобанина не трябваше да прави църквите на джамии, Бог му взе расъдъка и сега работи за Християнството, като унищожава голямата пуйка. Константинопол идва!
47
24
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Оше преди да се появи исляма и християнството Турците са гледали към небето и са вярвали в единния бог Тенгри. Пустиняците арменци заедно с арабите в пустинята са се молили на над 100 тотема. Айде ходи да твърдиш че Турците нямали култура ХАХАХАХА
46
20
 
10
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
До Арменецаармения е терористична държава и ще бъде изтрита от лицето на Земята. Арменците приличат на ц.ганите много са грозни и черни и са 1.20 високи. Не знам Хитлер как ги е търпял тези ***. Армения не моце да се сравни с нито 1 турска държава. Нашата азбука е ГьокТюрска и е по стара от вашата.. Това че ползвамв латиница само доказва колко сме развити. Само 1 арменец може да твърди че Турците нямат азбука и култура
45
25
 
6
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
армения като държава няма да съществува. Ясно ли ви е? Турция и Азербайджан ше станат единна империя. Турският каганат ще се стигне до средна Азия до Алтайската родина на нас Турците. После може и към Балкана.
44
10
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
До Анонимен 54Путин и втори пролив ще отвори през Истанбул, и ще превърне Анадола в стъклено езеро, и ще раздели Турция на 3 парчета, и ще серре кафе на зърна с аромат на ванилия, и ... Булгааааар булгааааар ... гладно, гадно, злобно, нищожно проклятие над рода адамов ...
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамно е да си турчин!
42
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е най-мразената страна в света. Забрадкаджиите са гнусни и много простти.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция наема хора от чужди националности,като сирийци,тюркменистанци, азърбайджанци и други,за да извършва войни,убийства и експанзия в чужди държави с чужди ръце и смъртВ миналото СССР е дал територии на Азърбайджан,които са били с арменско население, но тогава не е имало конфликт между хората и народите,но през войната между арменци и азърбайджанци,азърбайджанците прочистват района от арменци в услуга на турските интереси,останали са арменци само в Нагорни Карабах,сега и тях искат да избият
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 46 ГадорянЗнаеш ли какво виновни са пак евреите.И знаеш ли защо,защото спряха хардуерите и отказаха ремонт на безпилотните които купиха от тях. А райата им отказа да продава в резултат на което зьздадоха си нещо по добро, рояк безпилотни и 100% местно.И днес новината Украйна поръчал 24 комплекта.Ще станат приятели с зелените човечета.
39
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турция вън от НАТО, забрана на турски автомобили да преминават през Армения, България и Гърция за Европа.