Русия не е съгласна с Турция за Нагорни Карабах

Според Анкара конфликтът може да се реши с военни средства
Обновена: 14 окт 2020 13:03 | 14 окт 2020 13:02, Елка Василева
77
Русия не е съгласна с Турция за Нагорни Карабах
Снимка: архив, БГНЕС

Русия не е съгласна с позицията на Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се реши с военни средства, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Не сме съгласни с изразената от Турция позиция, която беше неколкократно изразена и от президента (на Азербайджан Илхам) Алиев. Не е тайна, че не можем да се съгласим с изявление, че военно решение на конфликта е допустимо", каза Лавров в интервю за радиостанциите "Спутник", Комсомолска правда" и "Говори Москва".

Още по темата

Той не изключи възможността Русия да изпрати военни наблюдатели съгласно механизъм за контрол на примирието в Нагорни Карабах, но уточни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това, предаде БТА.

Политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах остава възможно и предложенията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ остават на масата - поетапно изтегляне от районите около Нагорни Карабах и надеждна връзка между Армения и Нагорни Карабах до определяне на окончателния статут на областта, каза Лавров.

Той заяви, че Русия смята Турция да свой близък партньор, но не и за стратегически съюзник. "Никога не сме определяли Турция като наш стратегически съюзник. Тя е много близък партньор и в много направления това партньорство има стратегически характер", каза Лавров в отговор на въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до турчинаВ Европа най-агресивна е Русия. Нападна Грузия и и отне земи, нападна Украйна и заграби Крим, също се настани в Донбас като дрянка в *** и накрая някъкв умник пише че Турция не била дораснала да разбере.
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО ГЛЕДАМ КАК РУСИЯ ЗАЩИТАВА АРМЕНИЯ,ДОБРЕ ЧЕ СМЕ В НАТО!НЕЩО ДА КАЖЕТЕ РУБЛАДЖИИТЕ?ИЛИЗ А СВЕТА СОФИЯ? ДЕТО ПУТИН Е СЪГЛАСЕН С ЕРДОГАН,ДАЖЕ ПАДАЛИ ТАКСИТЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЖАМИЯТА ЗА РУСКИТЕ ТУРИСТИ..
27
2
 
2
 
! Отговори
до турчина преди 3 години
Това за острието на ножа и дулата си е пълна глупост.След ВСВ се учреди ООНто. И Първо и главно решение беше, след избитите в двете световни воъни милиони хора, повече да няма междудържавни конфликти. В Европа това се постигна, въпреки че през вековете нациите са живели радпокъсано в различни държави. Европа трябва да бъде пример как да се развива политиката на бъдещето.Явно Турция още не е дорасла да го разбер
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товарищ Лавров, като изядеш боя никой не те пита съгласен ли си или не си съгласен.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юбералес 22Нещо си се объркал. Чеченците се занимаваха с отвличане на хора. За какво бяха набезите на чеченски паравоенни формирования в Дегистан? Криминална работа. На всички им бе писнало от тях. Не колеха само руски войници, а режеха пръсти и на служители на западни компании работещи в района за откуп. 22-ра година простотията в Нагорни Карабах я прави Сталин. Същото с Осетия. При украинеца Хрушчов пък Крим. Тук, Благоевград го бяха дали на Югославия. Бащиния.
24
11
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Мирът,справедливостта,честта на нацията и териториалната цялост са на острието на ножа и дулото на АК-47.Колкото по-вече се стреля в противника толкова много територия ще се освободи от 30 годишната окупация.Арменците само от пушек и острие на ножа разбират, свикнали са през вековете "така да ги убеждават".Първо се виждат в гиганстко огледало и после в Пинокио и малко джудже молещо за помощ. От 1700 години са така,от III в.Другата истина е-арменците са гробокопачите на Първото българско царство.
23
4
 
7
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
В Азербейджан и Турция има милиони арменци,в Турция има дори 70 хиляди нелегални арменци от днешна Армения дошли в близките няколко години работят при турски арменци,което сие 2,5% от цяла Армения...В Армения има само арменци всички други етноси за избити и изгонени ( няма дори руснаци вън от посолството)....
22
9
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
По предложената от Лавров схема проблемът Карабах никога няма да бъде решен и ще си остане кървяща рана. По начало нито една от страните от Минската група не цели и не иска проблемът да бъде решен,користно и неизменно защитават Армения и арменците.Единственно Турция и Азербайджан искат решение на проблема. Така,че Русия не е "справедлива сила" търсеща конкретно решение на въпроса,такива не са и САЩ,Франция.Когато Азербайджан налегна добре арменците и ги разперушинти започнаха да говорят за мир..
21
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До АнонименТурция си прокарва нефт и газ от Азербайджан през Грузия и в момента. Русия иска да има граница с Армения, за да не може Турция да си прекарва нефт и газ. Още повече след провала на СП2. Арменската армия е окупирала 20% от Азербайджан вече 30г. и преди два месеца достигнаха на 30 км от тръбата Баку-Джейхан.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До r3v0lv3rАко руснаците скоро не предприемат нещо ще трябва да правят среща на върха на границата на Азербаиджан с Турция .... в Ереван.
19
7
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
Догато руснаците говорят, турците помагат на азерите да спечелят войната. Турция на практика на практика гарантира въздушното превъзходство, което позволи на дроните да унищожават голяма част от арменската бойна техника. Арменската авиация е блокирана и реално не участва в боя. С тактики от втората световна и танкови атаки арменците няма как да одържат противника. Вижда се, че дипломацията няма да реши този проблем скоро, заото азерите са подушили кръв.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Турция иска да има обща граница с Азербайджан, за да си прокарват газ, нефт и каквото си искат .и съществуването на Армения седи на пътя им.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юбералесЗащо да не може?Кога авторитарни комунисти са имали каквито и да било скрупули?
16
8
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До БобиБоби, това което писах е сарказъм по отношение на Лавров. Не може да даваш съвети на съседите си, при ситуация сходна на твоята преди години, но решена по морално различен начин. Русия избиха 60хил. чеченци за да спрат сепаратизма им, бомбардира Алепо заради сепаратизма им, а сега искат от съседа си друго.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли? Чрез етническо прочистване?Еми Русия какво прави в Сирия, същото!
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4"Звучен шамар за Ердоган. Ще има още много шамари. Тепърва почват руснаците да го шамаросват."С приказки няма да стане. Да видим дали има с какво друго, че нещо напоследък не им върви на "офанзиви" на подкрепяните от руснаците страни в конфликти с турски такива .....
13
2
 
2
 
! Отговори
куку преди 3 години
Явно мако прекалил повече с пудрата , оная Колумбийската .
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактите са, че турците свалиха руски самолет и убиха пилота, но алъш-вериша между Турция и Русия си продължава, строи се поток, а това че някакъв руснак се е превърнал в пушечно месо - бабите ще народят още както е казал другаря жуков преди да нареди на червеноармейците да разминират пътя като минат през него. Да ви имам съюзниците русофилчета :) Отидохте ли на сутрешна молитва в Св. София :) Песков каза, че превръщането й в джамия било добре - нямало да се плаща билет :)
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия смята Турция да свой близък партньор, но не и за стратегически съюзник. Тези негови думи може да отворят очите на част от пишещите тук, които непрекъснато обвиняват Русия в "смъртния" грях на съюз с Ердо. Няма съюз, не е имало и няма да има.Това, че няма съюз не изключва възникването на нов Анатолийски федерален окръг на Руската Федерация.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друг се оправдаваше в Москва за сваления самолет