Учени откриха седем различни форми на коронавируса

От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до пълна загуба на обоняние и вкус
49
Учени откриха седем различни форми на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Втората вълна от коронавирусната пандемия продължава да удря все по-силно Европа. От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до пълна загуба на обоняние и вкус: COVID-19 може да се прояви по различен начин при отделните хора.

Учени подредиха симптомите на заболяването в 7 групи, пише DW.

Учени от Медицинския университет във Виена са открили, че определени симптоми на заболяването обикновено се проявяват едновременно, което позволява формите на протичане на Ковид-19 да се систематизират в общо седем групи.

Авторите на проучването са изследвали антителата в организма на хора десет седмици след като те са надвили Ковид-19 и са анкетирали 109 души за симптомите, които са били наблюдавани при тях. Контролната група е била съставена от 98 здрави хора. Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Allergy and Immunology.

"Можахме съвсем ясно да разграничим системните прояви на болестта от специфичните за всеки организъм", казва Винфрид Пикл, един от авторите на изследването пред NTV.

Седем проявления на болестта

Първият вариант на Ковид-19, според учените от Виена, се отличава със симптоми, характерни за сезонния грип – повишена температура, обща отпадналост, кашлица. Втората форма се отличава с това, че се проявяват предимно симптоми като хрема, кихане, запушен нос или неприятно усещане за пресъхнало гърло.

Третият вариант на Ковид се изразява само или предимно чрез болки в мускулите и ставите, а четвъртият вариант – чрез ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците. В петия комплекс от симптоми са групирани проблеми, засягащи белите дробове – например възпаление на белия дроб или остър задух.

Шестата форма на заболяването води предимно до проблеми в стомашно-чревния тракт - разстройство, усещане за тежест в коремната област, които понякога са придружени и от главоболие. Седмата форма на проявление на Ковид се характеризира със загубата на обоняние и вкус. По отношение на седмата група учените установили и това, че от тези симптоми страдат предимно хора с относително "млада имунна система".

Последиците за имунната система

Установено било също, че има и множество общи белези, характеризиращи дългосрочните последици от Ковид-19 за имунната система на човека. Учените казват, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от болестта. Така например броят на белите кръвни телца, които са специализирани за борба срещу патогенните бактерии, е значително по-нисък от обичайния у хора, които са преболедували Ковид-19. Затова пък у тях остават силно активни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и онези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от Ковид-19, толкова по-голям брой антитела създава организмът му срещу вируса. "Това показва, че много седмици след първоначалната инфекция имунната система продължава да преработва информацията за болестта", казва Пикл. Тези имунологични промени навярно биха могли да помогнат за изясняването на късните последици от Ковид-19. Защото дори седмици след като оздравеят, много пациенти продължават да страдат от отпадналост, да имат неврологични или сърдечно-съдови оплаквания. Дори диабет тип 1 и паркинсонизъм могат да бъдат провокирани от прекаран Ковид-19, или най-малкото да бъдат облагодетелствани от него.

Учените подчертават, че техните нови резултати биха помогнали да се разберат по-добре механизмите на заболяването, а евентуално и да допринесат за разработването на потенциални ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
товА всичкото описано еедва ли не всяко едно оплакване от лека настинка до грип изключая варианта със загуба на вкус и мирис. С нищо не помагате с тскива статии дсамо паниката става по голяма. За 15 минути две психясващи статии изпраскахте. Важен ви е рейтинга то е ясно.
14
2
 
12
 
! Отговори
Ганьоси преди 3 години
Казваш 7 варианта, като на всеки щам слагаш различни симптоми от гриподобните вируси и кеф ти Ковидче кога ти изнася. Малко по-умерено, ако обичате
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируси има отдавна. Предизвикват настинка, кашлица, задух и треска. Това е ъпгрейднат коронавирус който при някои се държи като обикновен коронавирус а при други като смъртоносен звяр.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инкубационният период обичайно е от 2 до 5 дни, но е възможен и по-кратък срок. Инфекцията започва с умерено повишена температура и дрезгав глас, което я различава от грипната. Човек е на крака, но за една нощ се оказва със силно възпалено, сухо и болящо гърло. Усещането е като за обелена лигавица и тя се възстановява бавно. Може да има и възпаление на слуховите канали.Ден-два по-късно се появява спастична суха кашлица. Най-често инфекцията е ларинго-трахеит с увеличени лимфни възли по шията,
11
3
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
Това не са ли симптоми на настинка? Настинка която всички караме по няколко пъти на година. Изключвам задуха и възпалението на белите дробове, там вече говорим за пневмония, която също може да е от усложнена насткнка. Та кой точи здравните системи по цял свят, като кара правителсвата да наливат милиарди в лекуването, тестването и превенцията на една настинка? Проследете парите и ще разберете кой пусна ковид изтерията...
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24.02.2015Няма грип в София, коронавируси докарват ларингитКоронавирусите причиняват остри дихателни инфекции със засягане предимно на горниите дихателни пътища. Може да има и прояви от стомашно-чревния тракт, но рядко.Характерно за тях е, че са много устойчиви на външни условия и са изключително заразни. Предават се основно по въздушно-капков път, но може и чрез немити ръце след тоалетна. Коронавирусите се унищожават успешно с дезинфектанти.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 9,невежа, чувал ли си за Испанския грип или за Чумата през средновековието. А освен тях е имало десетки други заразни болести, които са смъквали популацията драстично. Хората казват, че не е лесно да си ***, но всъщност не е лесно да си умен. Кво му е на простака, нищо не знае и нищо не мисли, не му пука и гърми с простотии от които може да те заболи главата.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете направете ваксината и стига сте тролили като дедо ви Трумпетов, вземете свършете нещо полезно.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
STRANNO KAK LI E JIVQLO TOVA CHOCECHESTVO STOTICI XILQDI GODINI BEZ DA MU PUKA ZA TOQ COVID I BEZ KARANTINI BREEI MNOGO STRANNO
6
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Хохооо, седемте чаши на божият гняв, и седемте ангела. Наред осмият ангел!
5
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
САМО 7НАЛИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОБЯВИХА , ЧЕ ИМА НАД 89 РАЗЛИЧНИ ЩАМА НА КОРОНА ВИРУС 2019-2020
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируси има много, Ковид 19- йок.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро дело са направили, но това в момента не върши работа на никого. Особено на тези които, ще умрат в близките дни.
2
1
 
12
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
Кои от... "новите" симптоми на коронката са различни при... изчезналото грипче:)))?!?Постоянните новини за различни "открития" по света също влизат в общия фон, по разбираеми причини:)))!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Койт е играл Plague Inc, знае какво следва сега - Бърже към Гринландия, че ще се мре!