Демократичната опозиция в Беларус получи наградата "Сахаров"

Предопределени сме да победим и ще победим, заяви Тихановска
16 дек 2020 21:32, Елка Василева
22
Демократичната опозиция в Беларус получи наградата "Сахаров"
Снимка: БГНЕС

Светлана Тихановска - ръководителката на беларуската опозиция срещу президента Александър Лукашенко, получи наградата "Сахаров" на церемония в Европейския парламент. Това стана в момент, в който ЕС реши да разшири санкциите си срещу Минск, предаде Франс прес.

Предопределени сме да победим и ще победим, заяви Тихановска при получаването на наградата за свобода на мисълта за 2020 г. През октомври беше обявено, че беларуската опозиция е тазгодишният носител на отличието.

Бившата кандидатка за президентския пост в Беларус, която избяга в Литва, приветства наградата като "мотивация" и "ново начало за Беларус".

Още по темата

На церемонията в Брюксел Тихановска изрази желанието си всички политически затворници и хора, принудени да живеят в изгнание, да могат да се върнат у дома.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли каза, че целият свят знае какво се случва в Беларус. "Виждаме колко сте смели. Виждаме смелостта на жените. Виждаме вашите страдания. Виждаме неописуемите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият стремеж и решимост да живеете в демократична държава ни вдъхновяват".

Сасоли обяви, че делегация от евродепутати ще посети Беларус в началото на 2021 г.

По същото време посланиците на 27-те държави членки одобриха нови санкции срещу режима на Александър Лукашенко, добавяйки над 30 физически лица и фирми в черния си списък.

На среща с лидерката на беларуската опозиция върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел отново настоя за слагане край на задържането на хора и на насилието срещу мирни демонстранти, за освобождаване на всички политически затворници и на несправедливо задържаните, както и за търсенето на отговорност на лицата, разпоредили и извършвали насилие и проявили нечовешко отношение.

Наградата "Сахаров" се присъжда на десетте членове на беларуската опозиция от т.нар. Координационен съвет. Сред тях са Тихановска и двете жени, провели предизборната кампания заедно с нея - Мария Колесникова, която е в затвора, и Вероника Цепкало, която е в изгнание, както и лауреатката на Нобеловата награда за литература Светлана Алексиевич.

Отличени са и политическата активистка Олга Ковалкова, видеоблогърът и политически затворник Сергей Тихановски, основателят на беларуската организация за правата на човека "Вясна" Алес Беляцки, представителят на комитета за стачни действия Сергей Дилевски, основателят на канала "Телеграм Нехта" Степан Путило и политическият затворник и кандидат за президент Микола Статкевич.

Освен опозицията в Беларус финалисти за наградата "Сахаров" тази година бяха монсеньор Наджиб Михаел - архиепископ на иракския град Мосул, и Берта Касерес и други еколологически активисти от Гуапинол, Хондурас, съобщи пресслужбата на Европарламента.

През 2019 г. наградата бе присъдена на икономиста Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Дисидента Сахаров,който напусна СССР по политически причини преди години се завърна след не много време дълбоко разочарован от лъжливата "демокрация" на Запада...
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи ми като наградата "миризлива гуменка" на шампиона по футбол в ромската махала.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитро ,получаваш награда , на локума клечката , но не и реална демокрация !!!Еваллла на еуропейските демократи
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те навремето 44та година като дойдоха на власт комнистите казваха същото - насила ще ви направим доволни и щастливи. Ще изземем богатствата от богатите, ще ви направим една промишленост - муцка. И 80та година ще влезем у комунизма.ОБАЧЕЗнаем какво се случи, когато стават насила тия неща. СоциализЪма се провали с гръм и трясък. И с пълно фиаско.А бай ви Тошо през май 89та година каза - Социализъмът е едно недоносче.Но чугунените кратуни не се отказаха и продължиха да реват.
11
5
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Ес отдавна е просто една гротеска ,закривай!Тотален фарс!
10
1
 
4
 
! Отговори
Стивън преди 3 години
До 10 По принцип се казва с жълто около устата, но щом предпочиташ бели субстанции........
9
3
 
12
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 7,Те хората са казали- внимавай какво си пожелаваш! Да постигнат "свободата" си викаш,ясно, а в какво по-точно се изразява тази свобода!? В пълна ликвидация на промишлеността ли? Два милиона граждани на Беларус да напуснат страната си ли? Само дето при Беларус няма да са два, а ще са повече, понеже тази страна се крепи само на промищлеността си, за разлика от България!
8
3
 
13
 
! Отговори
Ужасен преди 3 години
Джендърския ЕС се опитва да скалъпи Майдан на Беларус, ама по някакъв идиотско-демократичен начин. Нямат топки като великите фалшификатори от САЩ, нямат и тези на Русия. За сметка на това имат широко отворени халки...
7
3
 
2
 
! Отговори
Затворът Панкрац преди 3 години
До Анонимен АлкохоликНапротив, и двамата са проруски !Единият - скрито!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тук МВР се занимава с поръчкови убийства и слухтене
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТ 2Май не ви увират комунистическите кратуни.Колко хора вече бяха убити от милицията им?И пак не са се отказали.Това да не са ви скалъпените мършави протести на отровните.Този народ вече си е заслужил свободата и ще я постигне.Независимо от сопоиивите ви мрънкачи тук.
4
3
 
18
 
! Отговори
СмЕх! преди 3 години
Как така ЕС признава кандидатката, изгубила изборите в Беларус? Ами Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела изобщо без избори?В същото време Съюзът отрича фалшификациите на изборите в САЩ и призна Джо Байдън за президент. Ама че лицемерие!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А опозициите дето ги млатиха и драха в Париж и Берлин на кое място са класирани ?
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да ви помага.Срещу комунисти е същото като срещу фашисти. Не е лесно.Но Левски е казал - никой не може да спре народ, който се е вдигнал да се бори за свободата си.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
По тази логика и Хаджигенов трябва да получи същата награда. Или щом не се бори срещу Русия няма значение какъв диктатор искат да свалят. Лукашенко или Чекмедженко са един и същ вид крадци и диктатори, но единият е проруски настроен, а другия не. Поредната издънка на потъващия ЕС