Китай заплаши: Независимост на Тайван означава война

Засилена е военната активност край острова напоследък
29 яну 2021 09:26, Елка Василева
75
Китай заплаши: Независимост на Тайван означава война
Снимка: архив, БГНЕС

Китай втвърди тона си към Тайван на фона на засилена напоследък военна активност край острова. Пекин предупреди, че „независимост означава война“.

Тайван, който е смятан от Пекин за китайска територия, съобщи, че многобройни китайски изтребители и бомбардировачи са навлезли в югозападната му зона за военновъздушно опознаване, което накара Вашингтон да призове Пекин да престане да оказва натиск върху Тайван.

Китай смята, че демократично избраното правителство на Тайван придвижва острова към декларация на формална независимост, въпреки че президентката на Тайван Цай Ингвен многократно е заявявала, че страната ѝ вече е независима държава под официалното си име Република Китай.

Въпреки че Тайван официално е признат само от няколко държави, неговото правителство поддържа силни търговски и официални връзки с много страни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БНР.

Запитан за скорошните действия на китайските военновъздушни сили, говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заяви, че те са „необходими действия в отговор на настоящата ситуация със сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност“. Той ги определи като отговор на външно вмешателство и на провокации на силите, които се стремят към независимост на Тайван.

Говорителят каза, че „шепа“ хора в Тайван се стремят към независимост и предупреди, че „тези, които си играят с огъня, ще се опарят, а „тайванската независимост“ означава война“.

Под ръководството на Си Цзинпин Китай неведнъж е обявявал, че може да използва военна сила, за да осуети всякакви стъпки към официална независимост на Тайпе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако днес не намерим сили да подкрепим Тайван значи от нас не става нищо.Елементарно е-просто избягвайте да купувате китайски стоки.Като видите надписа"Мade in China",не купвайте този продукт.Поне това можем да направим-бойкот на китайските стоки.Руснаците си имат добра поговорка-"Поломка без причини-признак маде ин Чини!Крайно време е да спрем да купуваме китаиски стоки!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще има Шекспир,Набуко,Травиата, у Китай
48
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Щом не крадат управляващите, няма да има външен дълг
47
2
 
1
 
! Отговори
Кон фуции преди 3 години
Китай е велика нация,и велика армия,велик е техния войник
46
0
 
1
 
! Отговори
Мао Дзън Дум преди 3 години
ще гледаме шоу кунг фу
45
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В Пекин може да се види всичко - небостъргачи, лимузини и натокани китайки, масивни комунистически сдания, панелни блокове и долнопробни кръчми и имперския комплекс със събрана хилядолетна история. Китай е велика държава.
44
1
 
7
 
! Отговори
У преди 3 години
И аз съм бил и в Тайван и в Китай и даже в северната му част. Тайван много прилича на Япония лятно време. Хората са много позитивни, не крадат чужденците, даже върнаха загубен портфейл с пари на колега- дойде полицията и го върнаха! Жалко, че малко пътуваме, да видите колко е модерно всичко. Китай има много да наваксва, особено като манталитет, да не пикаят и плюят навсякъде, да научат езици...Тайван е лидер в 10ки области в електрониката и външен дълг=0. Само няколко държави нямат дълг
43
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Те Виетнам им биха шута на анаболните клоуни, какво остава за Китай. Хахахахаха И добре за Виетнам, защото къде е сега Виетнам, къде Ирак и Афганистан ?
42
5
 
2
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Боби, гнидичка червена, лай си ти. Ако трябва, САЩ ще ги нюкнат, после и господарите ти руски и толкова. Огромна грешка беше, че не ги насметоха 45 година!
41
3
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Бил съм и в Тайван и в комунистически Китай. Тайван показва, колко по добре биха живяли без комунистите останалите на материка. Ботовете, няма какво да се пънете, лъжите ви не минават!
40
4
 
1
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Боби, доста лъжлив руски бот си! Гнусен си като господарите си комунягии!
39
1
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
Защо всъщност Тайван нарича себе си "държава под официалното си име Република Китай"? Разчитат на американска подкрепа, но съотношението на силите между САЩ и Китай се променя (макар и бавно) в полза на Китай.
38
4
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китай е създаден 7000 - 8000 години преди новата ера. А кой е този кисинджър, всъщност ?
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално никой не се стреми към война и незасимост, просто се търсят възможности за политически натиск и това може да стане само чрез Тайланд и Хонконг, защото континентален Китай е затворен за чужди влияние.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да се стигне до война по скоро това е тест до каква степен САЩ са готови да оказват съдействие на партньорите си.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бобислед 30 мин Конвенционални ДФ-21 ще се стоварят върху всички САЩ корабиверно ли бе? А след още 30мин янките дали няма да им стоварят неконвенционални ракети и бомби?Май много гледаш *** клипчета.
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кисинджър също предупреди за възможна война и ми се струва ,че китайците ще се уловят на въдицата.А това ще е края на КНР..Кисинджър умишлено ги заблуждава ,че са кой знае какъв фактор.Ще ги окуражи да направят атака и после ще им гледаме сеира.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДжоСигурен съм, че си в състояние до ги нариташ всичките ... само с едно натискане на левия бутон на мишката.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако размера нямаше значение - едва ли щеше да се коментира :):)
31
6
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Отделно, селяните никога не са били военна сила и военната им техника винаги е била посредствена. Просто се възползват като чакали от истинските битки и се появяват накрая за да оберат кокалите. Но това вече също е известно на всички.