САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност

Подкопава я и "Северен поток 2", заяви Вашингтон
4 фев 2021 08:18, Елка Василева
102
САЩ: "Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Американският Държавен департамент заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност, предаде ДПА.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс заяви, че САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на "Северен поток 2", който се смята за завършен на около 90 процента, и не изключи налагането на санкции.

Още по темата

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки.

Поддръжници на проекта обвиняват Вашингтон, че се интересува единствено от това да продава своя втечнен природен газ на Европа.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

САЩ санкционираха компании, участващи в проекта, но германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече Полша, Украйна. България е новата газова сила в Южна Европа.
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Балкански поток ще станем като Украйна, важни за САЩ. Ще прекарваме руски газ и ще пазим другите държави като Германия от руската зависимост.
64
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ,което извърши Борисов с "Руски поток" през България е класически пример за национално предателство и подаряване на МИЛИАРДИ на чужда , враждебна нам и деспотична държава-пРосия .За това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕДИН ДЕН ДР.Борисов ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН...
63
0
 
5
 
! Отговори
ппп преди 3 години
РУСИЯ И АМЕРИКА СИ МЕРЯТ ОНИЯ РАБОТИ А НАШИТЕ ДУПЕДАВЦИ ИСКАТ ДА ОПИТАТ И ДВАТА ***
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украйна, Полша и прибалтийските републики ще се освободят от руската зависимост и ще получават само американски газ.Северен поток 2 освобождава 5 страни от руска зависимост.
61
0
 
8
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 3 години
САЩ ИСКАТ САМО ТЕ ДА ЛАПАТ В ТОЯ СВЯТ ДА ИМ ПРЕСЕДНЕ ДАНО
60
0
 
7
 
! Отговори
Кобилкина преди 3 години
А ти видял ли си пари от САЩ за базите, златото и кво ли не авантаджии????
59
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби русофил!А бе ти видял ли си руснак да плаща на България каквото и да е ,само ние плащаме,неустойки за Белене 1.5 млрд, Лукойл единствената губеща рафинерия в света!А знаеш ли че сърбите ще плащат 110 долара ,а България 150 долара за 1000 кб.м газ.А знаеш ли че България плащаше най скъпата газ в Европа на братята от Русия докато не се намеси ЕС и ги осъди за картел!?
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 000 000 000 платени от данъците на бедния българин в полза на Москва и Путин,газопровод от който България няма никаква полза,подарък от Бойко от сърце! Отказа се и от 1млд неустойки ,които руснаците дължат за спиране на потока през Румъния! А за преизчисляване на пенсиите пари никога няма! 150 евро на месец по ниски от Македония и Албания. Срам!
57
1
 
9
 
! Отговори
Познатао преди 3 години
Също като през Втората Световна!Руснаците след като стигнат до Германия - американците ще се присламчат и даже ще почнат да твърдят че без тяхна помощ е нямало да се направят тръбопроводите!Ще видите че така ще стане!
56
0
 
10
 
! Отговори
TO ЯСНО! преди 3 години
Всички потоци дето конкурират американците ги застрашават!Само защо обличат заявленията си във такава форма? - все едно руснаците са им виновни!?
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв Турски поток не е това. ТОВА Е РУСКИ ПОТОК ЗА СЪРБИЯ ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ,ПЛАТЕН С БЪЛГАРСКИ ПАРИ-4 МИЛИАРДА.....
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През Украйна цената на руската газ ни струваше 460 долара на 1000 куб.м, сега през турски поток на входа на българската граница ни струва 142 долара за 1000 куб.м, като по нашата газова система може да получаваме и всякакъв по произход газ, включително и втечнен. Същевременно получаваме и транзитни такси за ползването на собствената ни газопреносна мрежа.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'"Турски поток" застрашава трансатлантическата сигурност' - сиреч веорятността Европа да получава енергия на конурентни цени застрашава да субсидирането на Американската икономика.Великата економика на САЩ зависи от това половината свят да им робува. Иначе са свършени.
52
0
 
11
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименШистовия газ, който САЩ искат да ни продават, е много по-скъп, но си е техния, тях ги интересува собствената им печалба, а не евро- и транс-анлантическите ценности.
51
1
 
10
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
САЩ НЕ СА НИКАКВА СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НИТО СЪД ДА СЕ СКРИЯТ ОЩЕ ПО МАЛКО ПРИМЕР ЗА НЕЩО
50
0
 
13
 
! Отговори
АМАН преди 3 години
НА СВЕТА МУ ПИСНА САЩ МОЖЕ ДА БЛИЖИ СЛАДОЛЕДА НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ АЙДЕ СТИГА СТОП
49
0
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 3 години
НА СВЕАТА МУ ПИАНА ДАЩ МОЖЕ ДА БЛИЖИ СЛАДОЛЕДА НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ АЙДЕ СТИГА СТОП
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да вдигне санкциите над СП2 администрацията на Байдън поставя следните условия:- Продължаване на договора за транзит през Украйна и след 2024г.- Повишаване на транзитните такси (които и сега са най- високи).- Разширяване на украинските подземнит газови хранилища и модифициране на газопреносната система за бъдещо транспортиране на водород.
47
0
 
10
 
! Отговори
Realist преди 3 години
Moже ли някой да ми обясни израза "тарнсатлантическа сигурност" ? Това не е ли сигурност на ПРОДАЖБИТЕ на без конкурентни цени на американския шистов газ ? Само питам.