Земетресението в Гърция - изолиран случай, не ни застрашавало

Не се очаквали по-силни трусове
15
Земетресението в Гърция - изолиран случай, не ни застрашавало
Снимка: БГНЕС

Силното земетресение, което разтърси днес Гърция, не ни застрашава, увери пред “24 часа“ проф. Емил Ботев от департамент „Сеизмология“ към Геофизичния институт към БАН.

Още по темата

„Земетресението е между Коринтския и Вардарския разлом, изолиран сеизмичен възел е, не би трябвало да въздейства на тях. Не може да се търси връзка със сеизмичните зони на територията на нашата страна, така че не представлява пряка опасност“,каза той.

По думите му земетресението е на територията на континентална Гърция на около 200 километра южно от територията на нашата страна.

„Трусът с магнитуд 6,3 е далече, дори не е в рамките на т.нар. македонски окръзи. В района на Лариса, който сега е активизиран, не е известно през последните 5-6 десетилетия да е имало земетресение с магнитуд, по-голям от 6. Това е изолиран сеизмичен възел между двата мегаполиса Солун и Атина. Това е причината, че няма данни за пострадали хора, въпреки че земетресението като магнитуд е в долната граница на категорията силни земетресения, от които се очаква по-сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота и здравето на хората. Такива земетресения в Гърция от 1960 г. има над 50 на брой с магнитуд, по-голям от 6. По-голямата част от тях са в акваторията на Егейско море или към Адриатическо море. В Централна Гърция са десетина“, каза проф. Ботев.

По-силните земетресения в континенталната част са последвани от поредица от пострусова активност, която може да продължи и месеци.

Според проф. Ботев не се очаква развитие на този процес с по-силни земетресения.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Както всички сме забелязали, сеизмологията е наука която предрича, че НЯМА да има земетресение...явно това им е работата...
А пък когато има такова, винаги се появяват дузина пророци, които са го предрекли.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-застрашаващи са *** премахващи носещи стени или пробиващи отвори в тях с обяснението, че имало цяла стена и какво ще стане от една дупка, колко много стени имали панелките и тази не била важна, защото тази на комшията ще понесе допълнителното натоварване. Няма нищо по страшно то простотията.
12
1
 
2
 
! Отговори
японец преди 1 месец
България е защитена. Плюс това е тествана през 1977 от Вранча - 7,7 по Рихтер. Панелките устояха. Другите д г д.
11
1
 
6
 
! Отговори
фен преди 1 месец
Сеизмолог е хубава професия,никой не може да ти каже нещо на въпреки или да ти противоречи. МОже да друсне,ама мое и да не друсне. Както и метеоролог също е сладка работа!
10
0
 
2
 
! Отговори
Поради корупция преди 1 месец
Кьовеши отхвърли 7 от 10-те делегирани прокурори от България
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7
ся за тая глупотевина ще ни дадат ли колкото за боза2
8
0
 
5
 
! Отговори
Брокер преди 1 месец
Как са цените на недвижимите имоти, падат ли?
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ся една типична българска овцца веднага би казала - Бойко е виновен!!:)
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
болни мозъци сега с какво ще го свържете това земетресение?
5
4
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена. Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари , други пък ги разтовари , за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2014).
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз също не разбирам ползата от това някой да каже, че нещо не ни застрашава, когато всеки знае, че земетресенията не могат да се предсказват. Такива приказки на мен лично са ми безмислени. И дразнещи.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еднакво вярно е да кажем, че ни застрашава, както и че не ни застрашава, защото земетресенията не могат да се предсказват и няма доказана връзка помежду им. Това, което можем да направим, е да си застраховаме имотите като нормални европейци и да спрем да си чешем езиците, а да действаме. Всеки бута стени да остъклява тераси и да си прави кухни по панелките- утре застрахователите няма да ви платят щетите, само да си знаете, защото сте засегнали носещи конструкции.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Земята няма нищо изолирано...
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да е лошо и софианци малко да се пораздрусат