ООН: Северна Корея смята да въоръжи ракетите си с ядрени глави

Въпреки санкциите тя е успяла да развие своите оръжия
2 апр 2021 21:15,
45
ООН: Северна Корея смята да въоръжи ракетите си с ядрени глави
Снимка: БГНЕС

Доклад на експертна група на ООН установява, че Северна Корея продължава да финансира програмата си за оръжия чрез незаконни средства като контрабанда и кибератаки и заключава, че запазващата тайни държава по всяка вероятност смята да въоръжи балистичните си ракети с ядрени бойни глави.

"Много е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на междуконтиненталните балистични ракети, а също така е вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на балистични ракети със среден обсег и балистични ракети с малък обсег на действие", се казва в доклада, цитиран от "Ю Пи Ай".

Докладът е създаден от експертна група към санкционния комитет на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея, пише БГНЕС.

Въпреки санкциите, икономическия спад, причинен от пандемията от COVID-19 и поредица от природни бедствия, Северна Корея е успяла да развие своите оръжия и отбранителни системи през 2020 г. Тя "не само е продължила да разработва и модернизира програмата си за балистични ракети, но също така е увеличила способността си за ядрен удар, както и способността си да противодейства на чужди системи за ПРО, като същевременно се защитава със собствена нова система за противовъздушна отбрана", се казва в доклада.

Панелът на ООН оцени, че реакторът на Северна Корея с мощност 5 MW e в нейния център за ядрени изследвания и е в състояние да произвежда около 7 килограма плутоний годишно и добавя, че страната може да притежава 60 килограма радиоактивен химичен елемент.

Северна Корея подкрепя разработването на оръжия чрез незаконни дейности като внос на петрол в нарушение на международните санкции и кражба на криптовалута чрез кибератаки. Пхенян е откраднал виртуални активи на стойност повече от 316 милиона долара от 2019 г. до ноември 2020 г., се казва в доклада. Експертната група се позовава на "BeagleBoyz", хакерска група в разузнавателното звено на генералната служба на Пхенян, отговаряща за няколко кибератаки на борси за криптовалути и финансови институции. Страната също така се противопоставя на международните санкции и "продължава незаконния внос на рафиниран нефт, чрез директни доставки и трансфери от кораб до кораб, използвайки сложни схеми", се казва в доклада. Той стига до заключението, че пратките от януари до септември 2020 г. надвишават годишната граница от 500 000 барела "с няколко пъти".

Северна Корея не е провеждала никакви ракетни или ядрени изпитания с голям обсег от 2017 г., но изстреля двойка балистични ракети с малък обсег в морето близо до Япония миналата седмица, нарушавайки санкциите на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
джакузо преди 3 години
До МАТА КОСМАТА Някои не разбират, че ако не искат да лижат американски ботуш, тогава ще трябва да лижат китайски. Или корейски. Което е много по-лошо. Но при всички положения ще лижат. Щото друго може да си позволи една Швейцария например. Но не и "Швейцария на Балканите", както се казва в един популярен виц.
37
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Факт - китаи ще бьде новият световен хегемон до няколко годиниЕстественно , че сев корея дьлжи тези успехи на - китаиТръмп опита да им се противипостави но те го свалиха от власт
36
0
 
0
 
! Отговори
Яйценюх преди 3 години
"Въпреки санкциите тя е успяла да развие своите оръжия" Благодаря на укропитеци!!!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВРЕМЕ Е.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Waffen SSКакво собствено производство: всичко се спонсорира и направлява от Китай. Аке не беше Китай даже и камионите за тия ракети нямаше да имат. Китай е истинския проблем. Северна Корея е само пионка, в която един *** си играе на диктатор.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стара информация ! Северна Корея отдавна има ядрени бойни глави на балистичните си ракети и са насочени на където трябва.
32
2
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"вероятно ядрено устройство да бъде монтирано на балистични ракети със среден обсег и балистични ракети с малък обсег на действие".Могат монтират.Собствено производство и на ракетите,и на заряда
31
2
 
2
 
! Отговори
обява 2 преди 3 години
Другари, още продавам дрезината, както вече я обявих, евтино според възможностите на пътешественика/ците. Условието е да се декларира ЖП-поход до КНДР. Ако не е за поход, цената е друга
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ООН: Северна Корея смята да въоръжи ракетите си с ядрени глави---------------А, Израел с кво е въоръжила своите ракети???С пуканки???-))))))
29
5
 
4
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 3 години
До Анонимен Я си дай координатите да ти пратя едно филмче което със статистика доказва кой е виновен за гладомора във Украйна . И друго филмче притежавам за гладомора във САЩ през 30-те години на миналият век и него мога да ти го пратя безплатно да го гледаш .А първото филмче го има даже и във Ютуб и там можеш да го намериш и да го гледаш .
28
4
 
10
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 3 години
До Анонимен И компютри си имат и собствен интернет Северно корейците и подредена държава за която ти само можеш да си мечтаеш .Само си нямат либерали и глобалисти които да им разсипят държавата . И другото една от най древните държави на света са със хилядолетни традиции които си почитат и досега .И затовате ще останат на този свят ,а ние ще отплуваме към отвъдното защото приехме да живеем като нашите смъртни врагове англосаксите .
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до сега със конфети ли са били заредени
26
3
 
6
 
! Отговори
ск преди 3 години
Не подкрепям оръжията и войните, но е добре да има кой да се противопостави на сащ, взеха се за непобедими .. лесно може да се затрием като цивилизация, историята познава такива случаи
25
2
 
7
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Нали врякахте срещу Тръмп, ха да ви видим сега !
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индия има ядрено оръжие. Капитализмът е мизерия и глад.Истински капитализъм и либертарианска икономика има в Африка, Индия, Латинска Америка.Иваннейковците и каролевците ни съветват с африкански либертариански съвети.
23
4
 
9
 
! Отговори
Неутрален преди 3 години
Едни от най богатите находища на ванадий и титан са в Северна Корея. И вероятно ще се изненадате, но огромна част от БВП на Северна Корея е от износа на текстил. С Китай си имат обща граница пък на ония не им дреме за някакви санкции.
22
5
 
10
 
! Отговори
Омпи преди 3 години
Всъщност, северна Корея е в топ 10 на световните износители на плодове. Какъв глад, какъв хел ги гони някои. Дори не погледнах къде е България в статистиката.
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им пратим нашите koмyнeтa да му козируват там на дебелия.
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедната и изостанала С. Корея има оръжия, от които Американците треперят. Вярвате ли, че нямат храна?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано скоро да ударят Япония или Южна Корея с ядрено оръжие да ги видим другите как ще реагират. Всеки все се ежи, ама гледа да стои настрани като стане по-сериозно.