Как кубинците приемат края на ерата Кастро?

За повечето от тях най-важната тема остава храната
Обновена: 19 апр 2021 22:46 | 19 апр 2021 22:15, Нели Христова
99
Как кубинците приемат края на ерата Кастро?
Снимка: БГНЕС

Новините пътуват бързо през Хавана, но съобщението на Раул Кастро в петък, че ще трябва да се пенсионира и да приключи 62-годишното управление на фамилия Кастро на острова, предизвика слабо вълнение у кубинците, дори и да изпрати вълни по целия свят.

Кубинците го очакваха и у онези, които се биеха, за да купуват храна във все по-трудни времена, има скептицизъм относно това, дали ще има някаква разлика след неговото управление. "Не мисля, че в близко бъдеще ще има значителни промени", казва един човек пред The Guardian. "Поне докато старата гвардия хвърля сянка и влияние върху кубинската политика."

Вместо това той се вълнува повече от новината, че пилешко месо е било забелязано в магазин на авеню Линея, който приема кубински песо, а не щатски долари. Пред него се била образувала огромна опашка, а напрежението се покачвало. Полицията пристигнала, за да запази мира.

В речта си пред осмия конгрес на Кубинската комунистическа партия (ПКС) Кастро каза на делегатите, че се оттегля със задоволството, че е изпълнил своя дълг и "с увереност в бъдещето на страната".

Дори и населението да не беше впечатлено, речта беше интригуваща. Тя дестилира онова, което знаем за човек, който в продължение на десетилетия беше сянка до крещящия си брат.

Това показва колко далеч е стигнал от марксистко-ленинизма през 60-те години до пазарни решения, стига еднопартийното управление, което той смята за опора срещу експлоатацията на САЩ, да остане незастрашено.

Откакто пое поста от Фидел като президент през 2008 г. и след това като по-мощния първи секретар на партията през 2011 г., той въведе важни икономически реформи. Появиха се дребни частни бизнеси, разрешиха се покупко-продажбите на къщи и коли, а след това пристигна и мобилния интернет.

В петък Раул Кастро заяви: "Трябва да премахнем уморената илюзия ... че Куба е единствената държава, в която можеш да живееш, без да работиш." Той каза на държавните медии да не скриват проблемите на страната с "триумфализъм и повърхностност" и се върна към призива си да се появи ново поколение лидери.

Когато двамата братя излязоха от планините Сиера Маестра през 1959 г. с изненадващ брой от онези, които все още са на властови позиции, те бяха в челните редици на битката за равенство между половете и расите. Много кубинци обаче вярват, че тези ранни цели отдавна ги няма.

Кастро призна проблема. Партията публикува данни, за да покаже, че отразява структурата на обществото, но той каза, че наемането на жени и цветнокожи хора за работа е "все още недостатъчно по отношение на висшите офиси в партията, държавата и правителството".

Промяната обаче не идва лесно. Съвсем сигурно е, че Кастро ще бъде заменен като изключително мощен първи секретар на партията от Мигел Диас Канел, 60-годишен, бял президент от мъжки пол.

Експертите сега наблюдават избора на нов втори секретар, който може би ще изпрати съобщение. "Има един човек, който би направил това", казва Уилям ЛеоГранде от Американския университет във Вашингтон. "Първият афро-кубинск секретар на партията в Хавана, Лазара Лопес-Ачеа. Хората говорят наистина много високо за нея."

За кубинците приоритет остава храната. Доналд Тръмп извади от релсите най-важното постижение на Кастро - примирието през 2016 г. с администрацията на Обама. Администрацията на Тръмп засили санкциите, правейки финансовите транзакции на острова почти невъзможни. Роднините в чужбина загубиха способността си да превеждат пари на Куба чрез Western Union. Круизите бяха забранени, туризмът обезкуражен.

Неотдавна в Хавана се проведе митинг срещу "американската блокада" - дълга, плътна пътека от мотори и автомобили, плаващи под кубински знамена, минавайки покрай американското посолство на корниза Малекон.

Дори твърдоликите бизнесмени са изненадани от отказа на Джо Байдън да обърне курса на Тръмп. "Той дори не е направил промените, които са били телеграфни", казва Джон Кавувич, президент на Търговско-икономическия съвет на Куба в САЩ. "Премахването на ограничението на паричните преводи от САЩ дори не би изисквало взаимодействие с кубинското правителство."

COVID унищожи това, което беше останало от икономиката, въпреки първоначалния успех на Куба да я задържи със забележителен ход за създаване на собствени ваксини. По собствена мярка на правителството икономиката се сви с 11% през 2020 г., което доведе до спад на вноса с 40%.

Диас-Канел не показва признаци на отклонение от непримиримостга. Той се придържа към #SomosContinuidad - ние сме приемственост - каквото е и мотото му в Twitter. Лозунгът на конгреса е "Непрекъснатост и единство". Ада Ферер, авторът на книгата "Куба: Американска история", казва: "Приемственост в какво? Недостиг?"

Марта Деус е 33-годишната основателка на Mandao, нещо като кубински Deliveroo. Това е историята на бизнес успеха по време на локдауна, който поддържа много от ресторантите на Хавана - да не кажем и жителите - живи.

"Управлението на бизнес тук е супер, супер сложно", казва тя. "Някои министри и заместник-министри искат да променят нещата, но бюрокрацията все още е супер трудна. Според моя опит нищо особено не се е променило."

Пред магазина на Linea опашката изчезва, заедно със спомена за пилешкото месо. Остават само безкрайните рафтове с филтрирана вода.

Новините също пътуват бързо през Хавана от WhatsApp под формата на брутални мемове, като този: Защо кубинските магазини сега приличат на човешкото тяло? Защото те са 70% вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
7
 
! Отговори
Свой до Куба е жалко преди 3 години
Умнико, казваш, че с 15 $ трудно се живее,да така е.Само,че аз съм бил два месеца в Куба и мога да ти кажа,че там се живе добре.Официалната статистика,не отчита многото пари от МНОГОТО туристи.Туризма там е в пъти по-голям от нашият.Морето там ври от риба,раци и пр.Разходи за отопление,няма,зимни дрехи,няма.Дивото препускане спрямо конкуренцият,няма.Там е Рай,бе умнико!А,я ми кажи,как живее един пенсионер във България с пенсия от 300лв.А,ако трябва,да плаща наем.Гарнтирам,ти,че живее по-зле от К
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помня как НИЕ посрещахме края на ерата Живков.Помня ентусиазма.Помня радостта, когато непознати хора се прегръщаха по улиците.Но първия ден просто бахме сащисани.ЗАЩОТО СВОБОДАТА НЕ СИ Я ИЗВОЮВАХМЕ САМИ.За разлика от унгарци, чехи, поляци, които се бяха борили за нея.Дай боже повече никога комунизъм и хиляди избити.Тогава се пееше песентаКомунизмът си отива, спете спокойно деца.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как живеят българите при американското партньорство?
22
8
 
6
 
! Отговори
Зависими от Русия преди 3 години
Най-сигурният начин една държава да е бедна и изостанала е да е близка политически до Русия. Венецуела е просто поредния пример. Погледнете също Куба, Сев.Корея, Сърбия, Беларус, Молдова, Сирия...Ако продължваме да се братушкаме с руснаците и нас ще ни сполети същата безперспективна беднотия...
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е, че ние се вредихме в клуба на богатите и днес вече 30 години живеем добре при капитализма в ЕС и НАТО. Капитализма и демокрацията са най-добрата система.
20
6
 
6
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 3 години
Изводът е проост, където има проост народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как се живее при демокрацията?
18
7
 
2
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 3 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната продължителност на живота в Куба и колкото в Дания.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фидел Кастро нали им каза тогава - който не му харесва социализма, да се маха от Куба. И кои се махнаха - боклyците отидоха в Америка, както Брайън де Палма и Ал Пачино са го представили във филма.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кубинците не са глупави като българите да си смъкват гащите на американците за банани и за тоалетна хартия.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ строят стена на Мексико и кораби не ги пускат да емигрират . Виза е 1000 долара ако се дореди между още 2-3 миляирда народ от целия свят които искат да заминат за САЩ. САЩ прилагат някаква политика като на умрело куче нож или дайте да ги избесим всички бедни.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санкциите на САЩ за какво са като те не нямат войска в Украйна. Ако не пускат САЩ фирми в Куба, всяка държава сами си решава кой ще пуска и кой не.
12
4
 
7
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Соц атмосфера. Клиент влиза в магазин за пилета и пита:- Нямате ли риба?Продавача отговаря:- Тук нямаме пилета. Риба нямат в рибният магазин отсреща.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Пустите му кубинци ! Оплачете ги ! Вече имат две ваксини против Ковид и само 420 души починали за една година с вирус . Плачете на чужди гроб ,плачете
10
3
 
10
 
! Отговори
Хе хе преди 3 години
До Анонимен 1 Горките руснаци ! Най големият износител на зърно в света ,трети по износ на свинско месо и гладуват ,сигурно и тревица похрупват ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @А при пазара бездомни и на помощи ако ги има.
8
8
 
9
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 3 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
7
14
 
10
 
! Отговори
Куба-жалко е! преди 3 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 15 долара). Това е голямото постижение след повече от 65 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето до каква мизерия води социализмът в чист вид !
6
9
 
8
 
! Отговори
@ преди 3 години
До Анонимен 5 и продължават да ядат жълъди и да практикуват слалом между акули в опит за бягство от тази "свобода"