В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 146Защото така е по-лесно. Една проcтитутка ще изкара там за година колкото ти за 30 г. Да не мислиш,че не може да работи тук за 1000 лв като продавачка. Може естествено. Но иска да има хубава кола,да си купува маркови дрешки,да ходи на екскурзийки. Като не броим ромките истинските хубави българки го правят само защото е по-лесно.
122
8
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предпочитам да бегам в ЕС да проcтитуирам и да мия улици отколкото в Русия! EС е по привлекателна дестинация за пpocтитуиране и миене на улици!
121
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
означава ли тази статийка, че утре след като Слави победи на изборите и неговите иХтиотчета ме гепат на пазаря да си копувам тиква-пипон-кратуна че ще ме арестуват защото от тия трите целулози нема как да се зглоби 7/8 от чекмеджетос копютри и гулчета голдише папирише
120
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко построено при социализма е построено с принудителен труд с опрян на слепоочието калашник от копоите на диктатора Тодор Живков!
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Защото никой не иска за бяга да живее и работи в Русия".А защо българите бягат от България да пpocтитуират и да мият улиците на запад?
118
4
 
13
 
! Отговори
Добре, добре! преди 2 години
Западните фашисти и техните жалки пуделчета освен да съскат злобно, друго нищо не им остава. Това доказва, че Русия е на прав път!
117
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Димитровград е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. те работят в самостоятелна бригада, наречена "Млада гвардия". Техният девиз е: "Ние изграждаме града, градът изгражда нас!". Бригадирите построяват жилища, химически заводи, фабриката "Вулкан", азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград.
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактА кога ще си потърсиш истинска работа?
115
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Западна европа гъмжи от български просяци, пpocтитутки и черноработници, докато за просяци, пpocтитутки и черноработници от Белорус никой не е чувл, въпреки че и те като сърбите могат практически свободно да пътуват на запад. Но предпочитат да си работят в родината.
114
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 133А колко от тези изброени от теб обекти са построени срещу заплащане и колко с принудителен труд. Сега ако кажеш на някой,че лятната ваканция трябва да я прекара в някой трудов лагер да бере ябълки и какво ще стане според теб. Дали ще се радва,че го прави за държавата или ще реве,че му нарушават правата. Лесно е да кажеш Бай Тошо построи язовир. Ама ако ти си бутал количката с бетона без да ти плащат нямаше да се радваш толкова.
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 130Ами там е проблемът. Че много българи ще искат да избягат там да живеят. Защото никой не иска за бяга да живее и работи в Русия. Всеки иска в Америка. И чинии ще мият само необразованите. Който има акъл ще се развие.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 138Вашите още ли те издържат?
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зверство беше извършено в Павликени посред бял ден 47-годишен мъж беше запален и захвърлен на тротоара в безпомощно състояние. Той е с 40% изгаряния, хора събират средства за лечението.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Блатото БългарияА иначе истинска работа търсил ли си си някога?
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 30 години момата България е чисто гола и стои в колянно-лакътна поза пред запада, и чака да стане като тях, да я приемат наравно с тях. Но пpocтитутката никога не е приета на равна нога от клиенте, още повече, че българската мома си събу гащите без пари, с надеждата за нови западни коли да и дадат да се вози, а събуе ли си един път жената гащите без пари, вече не и се предлага заплащане.
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133А истинска работа кога ще си намериш?
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко което има България днес е построено при Тодор Живков. Да си пуснеш водата, тока, топлото, пътищата, 90% от жилищата, да отидеш на лекар и болниците, училища, университети - всичко е от комунизма: над 200 електроцентрали, над 100 големи язовира и хиляди малки напоителни за селското стопанство. А днес не могат и 200 километра пътища да построят, всичко беше съсипано, днес България умираща е стана от третия свят без икономика и без перспективи.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130Точно ти няма да изкараш "някой долар". На теб 24/7 работата ти е да драскаш глупости тук.
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец А ти ходи от където си дошъл - това значи, ходи на *** си у, нали, знаеш къде? Сигурно си от новите германци с анадолски акцент
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 30 години навеждане със смъкнати *** на САЩ кога ще можем свободно да ходим в САЩ да мием афроамерикански тоалетни да изкараме някой долар? Какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.