Най-големият айсберг в света се отчупи в Антарктида

Парчето е било част от ледения шелф Ронне
19 май 2021 15:13, Ния Христова
31
Най-големият айсберг в света се отчупи в Антарктида
Снимка: БГНЕС
Гигантски айсберг се отчупи от ледения шелф Ронне в морето Уедел в западната част на Антарктида. Това съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), предаде БГНЕС.
 
"Площта на айсберга, обозначен като A-76, е около 4320 квадратни километра, което в момента го прави най-големия в света. Айсбергът е дълъг около 170 км и широк 25 км. Той е малко по-голям от испанския остров Майорка", гласи съобщението на уебсайта на ЕКА.
Още по темата
 
Британската арктическа служба е забелязала айсбергът на скорошни изображения, направени с европейския спътник за наблюдение на Земята Sentinel-1.
 
Според агенцията предишният рекорд е бил на айсберг A-32A с площ от 3880 кв. км, който също е разположен в морето Уедел. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Добре де не ме случй мене! Слушай учените(това са хора дето знаят и могат много повече от самия теб) дето казват, че ако до затоплянето продължи с тези темпове, то до 2050г ще имаме покачване на окена с до 40-50см! а до края на века с до около 1метър Повярвай ми това вече е много! Не за друго ми много островни държави пък и не само имат градове на морсото равнище и покачвне с метър ще е смърт за тях! Та така!!!
14
4
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Добре де, просто кажи, че не знаеш! Не е срамно да си кажеш, че НЕ знаеш и НЕ можеш! Та сега ще ти кажа! Видовата разлика м/у долна Креда и Нозоя е, че сега в Неозоя имаме един вид наречен Хомо Сапиенс! Та този вид е способен да изтрепе(разбирай го буквално)стотици милиони от своя вид без дори да се замисли! Остави това този вид е способен да изтрие сам себе си от лицето на земята! И да ти кажа една такава климатична криза ще му е предостатъчно условие да го направи! Та прав си едни умират!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Живота екоталибане еволюира, той се приспособява към условията за живот, появяват се нови по-адаптивни видове, а онези слабите неадаптивни изчезват - това е естествения ход на природата, там няма чувства, няма ревлиливи кухи ***. Ето защо и климатичния апокалипсис съществува единствено в зелените кухи тикви.
12
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Темпа на покачване на световния океан през последните години е в рамките на 1-2 см годишно, а според теб сектанте ни чака някаква гигантска вълна убиец. Аман от прости екоталибани!
11
3
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Добре виждам, че знаеш някои неща! Но сега ще видим дали можеш да мислиш! И единствения ми въпрос към тебе е каква е основната билогична разлика (разбирай като видове) между горна креда и неозоя (разбирай сегашната ера)?
10
3
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Лошо няма де! Ако температурата продължи да се покачва ще има и по-големи аизберги! И това ще е докато целия естествен лед по света не се разтопи! Тогава нивото на световния океан ще се повдигне, според зависи с до от 140 до 220 метра! (зависи от изследванията които гледаш) Което ще си е баш като един глобален потоп! Но най-хубавото е, че дори да се вдигне само с 5 метра нивото на световния окена, то 2 милиарда човека ще се наложи да се реалокират или измрът!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КироВ периода на горна Креда, средните температури на Земята са били доста по-високи от днешните, ледени шапки по полясите не е имало, логично морското равнище е било по-високо, имало е много плитки морета, едно което покривало днешна Сахара например, но точно тогава е имало биологичен взрив, точно тогава са живели динозаврите, точно тогава са се появили бозайниците и т.н. А сега екоталибаните ми говорят как ни чакал климатичен апоклапсис, заради 1-2 градуса!?
8
0
 
5
 
! Отговори
Гинеколог преди 2 години
Абе, коя по-точно е "западната" част на Антарктида?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да тръгва Титаника преди да се е разтопил ледника
6
2
 
8
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Вероятно ще се покрие част от земята с вода, друга ще се покаже. Геологичните процеси са бавни и непрекъснати. Човешкото влияние се преувеличава. Освен това ние сме частот околната среда и всичко което правим е естествено и част от баланса. Средната температура на земята е постоянно променяща се, реално земята сега не се променя, а се връща към състояние от преди 180 млн. години примерно, когато е било топло и зелено. Това че ние като вид може да изчезнем и друг на ни замени, няма да "унищожи" п
5
1
 
2
 
! Отговори
ИК преди 2 години
2020 - прилеп за малко да ни затрие.2021 - *** потпои света, заради един лешнил.2072 - не ми се мисли.
4
6
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
От къде ще вземеш толкова вода за да потопиш цялата суша на Земята сектанте? На джурналистите и екоталибаните им дай да пускат бомбастични сензации, реално айсберги винаги е имало, а тяхната големина се измерва точно от около десетилетие. Да не говорим, че колкото е по-голям един айсберг, толкова по-бавно ще се разтопи, но както и да е, сектанти да чакат потопи и климатични апокалипсиси.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката ли е 170х25 км?
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък аз си мислех че след 30 или 40 години земята ще бъде потопена. Ама както излглежда с такива гоеми парчета лед ще изчезне до 10 години. Ние по възрастните си изживяхме мизерният животец. Ама за децата ще е жалко. Това е благодарение на ненаситните Капиталисти. Нито милиони нито милиарди им стигнаха. И виждат че унищожават света и се правят на ударени с мокърпарцал.Сед нас потоп. Такъв им е дивиза.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен*Радев няма да го позволи, все пак заповедите които изпълнява идват от там, бас държа че е впрегнал държавния ни апарат да измисли как да радробят ледника