Тихановская призова за протести по целия свят заради Протасевич

Тя води митинг в Литва
29 май 2021 21:27, Нели Христова
84
Тихановская призова за протести по целия свят заради Протасевич
Снимка: БГНЕС

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска води демонстрация за солидарност в литовската столица Вилнюс днес. Тихановска призова за протести по целия свят в подкрепа на демокрацията в Беларус. Съединените щати са готови със санкции срещу правителството в Минск след отклоняването на пътнически самолет и ареста на един от пътниците в него - журналиста дисидент Роман Протасевич.

Точно преди година съпругът на Светлана Тихановска - Сергей, който планираше да се кандидатира на президентските избори, бе вкаран в затвора. Днес американското посолство в Минск призова за освобождаването му и за започване на диалог за нови избори. Междувременно във Варшава бе организиран протест срещу задържането на блогъра Роман Протасевич от беларуските власти.

Вашингтон обяви, че от 3 юни ще наложи санкции на Беларус, насочени към девет държавни предприятия и ключови представители на правителството. Ще бъдат забранени и полетите на беларуски авиокомпании до Съединените щати.
Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова заяви пред BBC:

"Трябва да кажа, че санкциите сами по себе си не са достатъчни. Нужна е наистина цялостна стратегия за постигане на решение на кризата в Беларус - политическата и тази с човешките права. Не става дума само да бъдат наказани няколко души, свързани с инцидента, а да бъде принуден режимът да преговаря с опозицията и да спре държавния терор."

По-рано Русия изрази подкрепа за правителството в Минск в противопоставянето му със Запада след инцидента със самолета на "Райън еър" и задържането на Протасевич. Днес президентите Путин и Лукашенко продължиха разговорите си в Сочи.

"Ер Франс" възобнови полетите от Париж до Москва с нов полетен план извън въздушното пространство на Беларус. Руските власти дадоха одобрение за нов маршрут и на "Луфтханза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
12
 
! Отговори
XXL преди 2 години
Тази ли вегерица е доячката от краварника?
62
0
 
12
 
! Отговори
Лошо, лошо ... преди 2 години
Едва успяха да убедят три жени да оглавяват опозицията в Беларус, а тази никому неизвестна Тихановска да кандидатства за президент. Сега ЕС налива 3 милиарда евро!!! за нейната кампания.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищетата в журналистиката е достигната. Няма сравнителен анализ между действията на американските военни в Чешнегирово и действията на беларуските власти на територията на страната и в нейното въздушно пространство. Има опит за укриване на инцидента от 11-ти май 2021 г., превърнал последния ден от управлението на правителството на Бойко Борисов в негова кулминация и в символ за загубата на държавния суверенитет на България. Връщат ли се кърджалийските времена на територията на България?
60
0
 
10
 
! Отговори
Тигановска преди 2 години
Написах го! Га ша пратите парите чичо Сам?
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това новият Навални ли е. Колко сезона е сериалът.
58
0
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Как иска власт след като има едва 10 процента електорат. Трябва да си много ***, за да заложиш на такава, неодобрена 90 процента от населението. Вероятно Западните служби нямат други подходящи в Беларус,. И нашите клакьоровци също са много ***, за да не виждат огромното неодобение на особата от Беларуското население.
57
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦРУ бабичка се опитва да "възбуди" протест .. Не знам дали да плача или да се смея ... Беларус има собствени ресурси за производство на енергия, за производство на метали ... И може би за производство на домати ... Не искам химия и физика от "КАУФЛАНД" ..Наврете си ги тия домати в Меркел на интимното й място ... Само "Възраждане" ....
56
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Бабичка от ЦРУ не разбраха ли, че не е избираема ... Докога ще й слушам словоблудствата .. ***, 912-то място ...
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с дюнерджийницата на баце? Имало евтино месо...
54
2
 
24
 
! Отговори
лоша инвестиция преди 2 години
колко милярди пари наляха в нея, а тя е никой, в беларус я подкрепят 3% нещо като волен сидеров у нас.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интереса клати феса.
52
2
 
34
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
На тази няма ли кой да и набие поне малко акъл в празната кратуна? Няма как нормалните хора да приемат лъжите на ***,че този терорист Простакевич е някакъв борец за демокрация.Този *** е стрелял срещу невинни жени и деца в Донбас с фашисткия отряд Азов! И тази куха лейка в качеството си на каква призовава целия свят за свалянето на законно избрано правителство на независима и суверенна държава?! Нормалните хора ненавиждат предателите на РОД и РОДИНА! Сполука за ЛУКАШЕНКО и БЕЛАРУС!
51
16
 
3
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 2 години
Ами както и да го въртиш източноевропеецът предпочита да е общ работник в западна Европа или зад океана, отколкото научен работник у дома си! Може да му е тежко, ама щом ходи там за такава работа, значи я предпочита, как по-просто да ти го кажа, за да го възприемеш!?
50
6
 
3
 
! Отговори
до 55 от славянин преди 2 години
И какъв е този процент беларуси, на които паспортите им имат печати от цял свят!? 1, 2, 3, 5, ,10, 50 %!? Май са 1-2%!? Минималната заплата в Беларус за 2020-та година е 375 беларуски рубли, средната за 2020-та година - 960 беларуски рубли! Курсът на беларуската рубла към април тази година към щатския долар е 2,61 рубли/$, което означава 144 $ минимална заплата и 368 $ средна заплата за 2020-та година! Малко трудно ми се струва с такива доходи пътуването по цял свят!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 54 от славянинЗНАЧИ ВСЕ ПАК СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ...АХА!ЧЕ ТОГАВА ЗАЩО ДА ПРОТЕСТИРАМ ЗА ТОЗИ ПРОСАТЕВИЧ ЛИ Е КАКЪВ Е...ТОВА Е ПЪЛНА ИЛЮЗИЯ,ЧЕ НА ЗАПАД СЕ ИЗКАРВА ПОВЕЧЕ ПАРИ...ИЗКАРВАХА СЕ ПРЕДИ 10-20 ГОДИНИ.ВЕЧЕ НЕ!ЗАТОВА И МНОГО БЪЛГАРИ ХОДЯТ БАЧКАТ ЗА ДВА ТРИ МЕСЕЦА АНГАРИЯ НАЙ-МНОГО ГОДИНА И СЕ ПРИБИРАТ.ЗАТОВА ПО-ДОБРЕ В НЯКОЯ ТОПЛА СГРАДА НА БАН,НАУЧЕН РАБОТНИК...Е ВЕРНО МАЛКО СА ПАРИТЕ,НО ПОНЕ НЕ СЪМ НА ПОЛЕТО В ДЪЖДА ИЛИ В ХЛАДИЛНИКА ДА РАЗФАСОВАМ ТЕЛЕШКО.
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще протестираме. По колко плаща Тихановска? Дадоха и 3 милиарда евро, да развързва бохчата, да раздава надолу. Без пари никакъв Простакевич не подкрепяме. За колко евро да го подкрепяме?
47
1
 
14
 
! Отговори
Протестър преди 2 години
Влючвам се само срещу $1000 на ден и курабийки на корем. И ако има безплатно млади белоруски момичета след като свърши протеста.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 46 от славянинПРАВИЛНО "РАЯТ"АНГЛИЯ ГИ ЧАКА ДА ВРЪЗВАТ АРМАТУРА ПО СТРОЕЖИТЕ НА ИНДИЙСКИТЕ БОГАТАШИ...КАКТО ПРАВЯТ МНОГО БЪЛГАРИ.ДОБРИ ПАРИ СЕ ИЗКАРВАТ АМА СЛЕД ГОДИНА ДВЕ ОСТАВАШ БЕЗ РЪЦЕ И КРЪСТ...ИЛИ ПЪК ДА ЗАПОВЯДАТ ДА РАЗФАСОВАТ МЕСО В ГЕРМАНСКИТЕ КЛАНИЦИ ПРИ -70 ПО ЦЕЛЗИЙ...ТОВА Е СВОБОДАТА НА ЗАПАД...КОНЦЛАГЕРЪТ КОМАЙ Е ТАМ А НЕ В БЕЛАРУС.
45
12
 
2
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 2 години
iСлед като източноевропеецът предпочита да е берач и мияч в Европа, а не научен работник у дома си, значи все пак счита, че първото е за предпочитане пред второто, защото от първото в Европа явно изкарва в пъти повече, отколкото от второто у дома си! Елементарно!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефа Лайен рече - хайде де, пари има, действайте!