Аржентина може да закупи българското розово масло

Страната ще го ползва за козметичната и фармацевтичната индустрия
8 юни 2021 20:08, Петя Славова
23
Аржентина може да закупи българското розово масло
Снимка: БГНЕС

Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

"Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната", категоричен бе земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

В края на май служебното Министерство на земеделието, храните и горите съобщи, че търси варианти за подпомагане на розопроизводителите. Дни преди това стана ясно за тежкото състояние, в което се намират розопроизводителите тази година и крайното решение, което някои от тях взеха - вместо да берат цвят, те унищожиха декри розови градини. Основната причина е ниската изкупна цена на розовия цвят от 1,60 лева при направени разходи от 2,40 лева за декар. Друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 година. Розопроизводителите са обречени на фалит, ако не се вземат спешни мерки за запазване на отрасъла.

От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника. "Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съораженията в България са аржентинско производство", каза Н. Пр. Алфредо Атанасоф. Той обясни, че на тазгодишното изложение "БАТА АГРО" в Стара Загора са били представени шест аржентински щанда. Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар. "Вярвам, че по този начин България може да повиши значително нивата на продукцията си", допълни аржентинският посланик.

По време на срещата, заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество и съвместна работа. "Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим опит и добри практики", допълни той.

В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита.

Аржентина има дългогодишен в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.


23
Още от Бизнес
Нужен ли е нов Джак Ма на Китай, за да остане технологичен шампион?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Розовото масло струва много! Суровината, розата - не, за съжаление.Проблемът е в тези, които изкупуват розата - много евтино. И в тези, които правят маслото от суровината. Те са малко, плащат малко надолу по веригата. Те и взимат големите пари от външния пазар.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А проблема с добавяне на определено количество българско розово масло в голям обем не толкоз качествено и после продаването му като Българско е стандартна измама. И ако държавата не се намеси с защитен и външнотърговски икономически механиизъм няма да се реши проблема.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стига ни занимавате с туи розово масло. Се едно милиарди печелим. Ами очевидно не е толкова интересно, щом струва малко и никой неиска. Шафрана също се гледа трудно и цената му е в космоса. Да гледат него, какво само реват. Като печелят да не ни дават на нас.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
родното се изнася, чуждото се внася