След падането на ограниченията, британската икономика нарасна с 2.3%

Това е най-бързата месечна продукция за БВП на Обединеното кралство от юли 2020 г.
11 юни 2021 22:40, Петя Славова
12
След падането на ограниченията, британската икономика нарасна с 2.3%
Снимка: БГНЕС

Британската икономика нарасна с 2,3% през април, след като правителството започна да облекчава строгите мерки за заключване, показват официалните данни.

Това е най-бързата месечна продукция за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство от юли миналата година", тъй като правителствените ограничения, засягащи икономическата активност, продължиха да се разхлабват", се казва в изявление на Службата за национална статистика (ONS).

Британската икономика се е свила с 1,5% като цяло през първото тримесечие, предава БГНЕС.

Ръстът през април се дължи на сектора на услугите, който нарасна с 3,4%, тъй като потребителите отново започнаха да посещават магазини, ресторанти и барове и тъй като все повече деца се върнаха към уроци на място, каза ONS.

Още по темата

Производството обаче е спаднало с 1,3% през същия месец, като е отчетен първия спад от януари. А строителният сектор се сви с 2,0% след силен март. Общата продукция на Обединеното кралство за април остава с 3,7% под нивата преди пандемията, наблюдавани през февруари миналата година.

От май правителството допълнително облекчи ограниченията, като хората вече могат да ядат и пият в ресторантите и баровете, след като първоначално можеха да седят само навън.

Междувременно се засилват опасенията дали появата на варианта Delta на коронавируса заплашва предварително обявения краен срок на правителството на Обединеното кралство 21 юни за по-нататъшно премахване на ограниченията. Вариантът Delta, известен също като индийски вариант, сега е доминиращият щам във Великобритания, според данните на Public Health England.

Великобритания заяви в четвъртък, че лидерите на Г-7 ще се съгласят да разширят производството на ваксини за Covid в световен мащаб, за да осигурят поне един милиард дози на света чрез схеми за споделяне и финансиране. Великобритания, която е домакин на събирането на големите сили в Югозападна Англия, добави, че ще дари поне 100 милиона допълнителни дози през следващата година, включително 5 милиона още през следващите седмици.

Съобщението се появи, след като САЩ заявиха, че ще дарят 500 милиона дози на 92 държави с бедни и по-ниски средни доходи.


12
Още от ЕС
Демографската криза на Италия: Смъртните случаи са повече от ражданията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не щастните борисовчета са много объркани, понеже очевидно коронаистерията клони към финиш, а те се бяха приготвили да ни кандилкат още дълго под предлог коронавирус. Много ги кефеше тоя вирус, обаче ядец. И последната им надежда скоро ще увехне, а ваксинираните ще си останат с пръст в устата.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ресторанти и барове въртят вътрешни пари в държавата, защото туристите не са чак толкова много. Да видим след като вече трябва да плащат мита за ребрандирани азиатски стоки, кой ще се изпребие в Европа да им ги купува. Дори България взе да се ориентира за директното внасяне на китайски стоки и всеки сам си внася сам за себе си нещо различно от 15-то качество на меганадути цени.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Прогресивен глобалист е Гумен Крадев.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До АнонименПрогресивния глобалист БоДжо е най-голямата грешка на британците. Но ще я поправят.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А Боджо защо е с маска като са паднали?