Пекин: НАТО преувеличава, говорейки за китайска заплаха

Алиансът проявявал манталитет от времето на Студената война
15 юни 2021 11:40, Елка Василева
28
Пекин: НАТО преувеличава, говорейки за китайска заплаха
Снимка: архив, БГНЕС

Пекин обвини НАТО, че преувеличава с "теорията за китайската заплаха". Обвинението дойде ден след срещата на върха на алианса, на която лидерите постигнаха съгласие, че китайският комунистически режим представлява системно предизвикателство за световния ред и сигурността на НАТО.

В изявление на посолството на Китай към ЕС днес НАТО е обвинен, че проявява манталитет от времето на Студената война и че се опитва да създава конфронтации по изкуствен начин.

Вчера лидерите на страните от алианса казаха, че "заявените амбиции на Китай и неговото решително поведение представляват системни предизвикателства за международния световен ред, основаващ се на правила и за областите, които са от значение за сигурността на алианса".

Според Китай изразът "системно предизвикателство" оклеветява мирната еволюция на страната, която притежава 20 пъти по-малко ядрени бойни глави от страните от алианса.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опита все пак да смекчи изявлението на лидерите на алианса. "Китай не е наш противник, не е наш неприятел, но ние трябва да посрещнем предизвикателствата, които той представлява за нашата сигурност", каза той.

"Русия и Китай се опитват да ни разделят, но нашият алианс е солиден. НАТО е единна и САЩ се завърнаха", подчерта пък американският президент Джо Байдън вчера.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Си, сливай ся, то така се прави, с преувеличение, иначе никой не се връзва, виж с ковида как стана! Пиши и запомняй!
6
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
И аз така си мисля, че САЩ преувеличават заплахата от Китай. Ефектът според мен е същия, който оказва САЩ и НАТО на Русия. Тоест, НАТО реално не е заплаха за Русия, но Русия преувеличава заплахата от НАТО. Ама яко я преувеличава. Подобно на Русия, САЩ преувеличава заплахата от Китай върху САЩ. Имат обаче обективни основания да се притесняват. За разлика от Русия, Китай няма експанзионистична политика. Те не окупират никого. Единственият им проблем обаче е Тайван, който смятат за своя територия.
5
1
 
1
 
! Отговори
яша преди 2 години
Четвърти опит да напиша, че Цзинпина е номер 1!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките червени диктатури винаги са "оклеветени".
3
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай иска да наложи своята диктатура като начин на управление в целият свят а ККП разбирасе да е на върхът на управлението. Част от плана им беше пускането на биологичното оръжиеКовид19 създадено в Института по Вирусология в Ухан.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами какво да каже НАТО, така им казват евреите така говорят от тях нищо не зависи!
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жълтушковците се стреснаха.зa дъpжaвитe, ĸoитo ca гoтoви дa пpeминaт нa cтpaнaтa нa CAЩ в тъpгoвcĸaтa вoйнa cpeщy Kитaй, ca пpeдвидeни coлидни финaнcoви cтимyли, a зa пoлитицитe oт дъpжaвитe нa Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa, ĸaĸтo и зa paзвивaщитe ce cтpaни щe бъдaт opгaнизиpaни cпeциaлни ceминapи, ĸoитo вĸлючвaт yчeбни мaтepиaли, пoĸaзвaщи ĸaĸ нaй-дoбpe дa cтaнe oтĸaзът oт ĸитaйcĸитe 5G тexнoлoгии