Трагедия, по-лоша от турската инвазия: Кипър продължава да се бори с пожара

Арестуван е 67-годишен мъж, загинаха четирима
4 юли 2021 17:35, Нели Христова
14
Трагедия, по-лоша от турската инвазия: Кипър продължава да се бори с пожара
Снимка: БГНЕС

Втори ден Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в своята история. Четирима загинали, огнен фронт от 35 километра, изпепелени гори, десетки къщи и имоти са щетите от него досега, съобщи Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър.

Гасенето на огнената стихия продължава с всички възможни сили на страната и с международна техническа помощ.

В пет активни фронта се води от днес сутринта битката срещу пожара, който избухна в събота около 14 часа в област Лимасол, а през нощта обхвана и част от съседната област Ларнака.

Правителството и експерти оценяват пожара като "безпрецедентна" трагедия и най-опустошителния от основаването на Кипър както по отношение на материалните щети, така и на дадените жертви.

Четирима работници от Египет в местна ферма са загинали в огнен капан, бе потвърдено тази сутрин, след като от вчера те бяха издирвани като изчезнали.

След изключително тежката нощ сутрешните часове днес се смятат за критични за овладяване на огъня заради засилващия се вятър.

В битка с пламъците са над 70 пожарни автомобила, 7 верижни машини, 10 цистерни и 11 самолета.

На огнения фронт вече е въздушна техника от Гърция, по обед пристигнаха два самолета и противопожарни бригади от Израел, очаква се помощ и от Италия.

Активиран е Европейският механизъм за помощ при бедствие и гражданска защита.

Арестуваният късно снощи 67-годишен заподозрян за палеж на стърнища, от които евентуално е започнал пожарът, днес бе изправен пред съда в Лимасол, който постанови задържането му за 8 дни.

Бизнесът и доброволци организират снабдяването с храна и вода на огнеборците и пострадалите от бедствието.

Правителствената помощ за засегнатите ще е незабавна, обяви президентът Никос Анастасиадис, който е в района на бедствието.

"Това е трагедия, не сме се сблъсквали с нищо по-лошо след инвазията", заяви държавният глава, визирайки турската инвазия през 1974 г., която раздели острова на две части, цитиран от в. "Сайпръс мейл" и БТА.

"Това е един от най-разрушителните пожари и всички служби реагираха незабавно, за да се избегне загуба на човешки живот", изтъкна Анастасиадис, като благодари на всички участници в борбата с огъня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съд следващият ден само да кажат че е заловен и т.н.След това се започва сагата която може и да продължи с годиниМного правилно е казано в един от коментарите че те са по зле от нас в съдебната система.Много престъпления не се разследват.Пример сериен убиец в Кипърпрез 2019г.8 чужденки изчезват безследно подадени са множество сигнали но полицията не прави нищо по сигналите и доказателствата..Ако си бяха размърдали задните части поне половината от жертвите щяха да са живи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Златка преди 2 години
До АнонименО моля те, дано не опреш до тяхната съдебна система! По зле и по корумпирани са и от българия! Англичаните ги смятат за алчни ***! Колко престъпление там не се разследват, просто защото не им се занимава и няма и оправия там
4
4
 
4
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Това е просто хипербола, няма по гнусно от пълзящата, хомосексуална, анадолска проказа.!.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете: аресуван късно снощи - днес пред съда.А тук още се мотат с убиеца на Милен Цветков.Дори няма място за сравнение на двете съдебни системи. Нашата е с 200 години назад. И 50 у ляво....
2
1
 
2
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Какво става кипърците закупиха система за наблюдение и ранно оповестяване на пожари
1
7
 
13
 
! Отговори
Turk Silahli Kuvvetl преди 2 години
Едва ли е по-лошо. Просто, за пореден път показва, че не умеете да съхраните повереното ви. Ако не се спрягате и с тази част, да ви помогнем пак? Скоро ще приберем Керкюк и Мосул. Арабите се провалиха. Ще помогнем и на вас, на драго сърце.