Погроми в Южна Африка, шестима убити през уикенда

Насилието избухна след хвърлянето на Джейкъб Зума в затвора
Обновена: 12 юли 2021 21:16 | 12 юли 2021 21:16, Елка Василева
23
Погроми в Южна Африка, шестима убити през уикенда
Снимка: БГНЕС

Погроми и пожари бушуват в Южна Африка днес - на четвъртия ден от избухването на насилие в страната, предизвикано от хвърлянето в затвора на експрезидента Джейкъб Зума, но издаващо сега най-вече престъпни нагласи и разочарование от икономическата ситуация, предаде Франс прес.

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани за насилствени действия, отбеляза полицията, чието изявление пред местната телевизия И Ен Си Ей цитира ТАСС.

Блокирани пътища и молове, разграбени от тълпите - местните телевизии предават в пряк ефир кадри от опасни ситуации в източната провинция Квазулу-Натал, където Зума бе хвърлен зад решетките в четвъртък и първите протести се изостриха още на другия ден, обхващайки и икономическата столица Йоханесбург.

Телевизиите показват огромен стълб черен дим над търговския център "Бруксайд" в източния град Питермарицбург и погромаджии, които се втурват към входа на горящата сграда, докато други излизат с колички, пълни със стоки.

Супермаркет в град Ишоуи на трийсетина км от Нкандла, където Зума притежава разкошна резиденция, реновирана с пари на данъкоплатците по време на управлението му (2009-2018 г.), бе плячкосан тази сутрин, преди да пристигне полиция, която разпръсна тълпите с гумени куршуми, както постъпи и вчера в бедните квартали на Йоханесбург.

Камиони бяха опожарени край национална магистрала недалеч от Дърбан, голямо пристанище в Южна Африка, също и много коли в двата размирни региона Квазулу-Натал и Гаутенг.

Тази нощ погромите в Йоханесбург продължиха, а полицията съобщи на сутринта за препречени пътища.

Президентът Сирил Рамапоса отправи снощи призив за възстановяване на спокойствието в страната. "Някои без съмнение се чувстват засегнати и обхванати от гняв, но нищо не оправдава тези толкова разрушителни действия", които може да увредят още повече отслабналата икономика, предупреди той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Дж. Флойд преди 2 години
На снимката се виждат възмутени от ареста протестиращи които за да измият мокрите си от сълзички тениски са си взели ПЕРАЛНЯ от близкия супермаркет . Те и тениски са си взели ... и маратонки ... и ново телефонче ..... Браво ... Дори и бедна страна като ЮАР вече стигнагха по социално съзнание развитата демокрация САЩ .... А В БЪЛГАРИЯ КОГА ? Сигурно много хора с нетърпение чакат ромския Джордж Флойд за да изразят по демократичен начин възмушението си ...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко са 60 милиона да пукнат дано да е следващата новина.
15
0
 
24
 
! Отговори
Еми... преди 2 години
махнаха се лошите бели колониалисти, сложиха Нелсън Пандела за шериф и... настъпи раят. С бързи стъпки.
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черните в Южна Африка живеят по-добре. Трябва да конфискуват земята на белите. Белите да усетят как държавата бие и как без държавата се превръщат в бедняци в катуни, мръснни, просстти и гладни.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белите роми на Южна Африка са втора класа. В Южна Африка никой не иска да е бял. Всички искат да са черни. Белите не получават нищо от държавата. Работа има само за черни.
12
3
 
14
 
! Отговори
Тео преди 2 години
Лошите бели, малцинството, решиха да сдадат властта. Мнозинството я взеха. Ей го резултата. Това чака и Израел.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто ги демократизираха нещата при тях тръгнаха на зле
10
4
 
31
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Като се събере много Мамун на едно място, става критична маса, колективна простотия.Тука си назначаваме министър по ромските въпроси.Познайте пичове, за какво иде реч
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали уж белите бяха проблема там :))))))
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боята, боята е проблема...
7
3
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Откакто премахнаха апартейда ЮАР върви само надолу.Впрочем за САЩ се очертава същото бъдеще-тотална ман*гализация с политиката на демократите(Сорос).
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След още игри и подигравка с хората и тук може да дочакаме това
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дадеш ли на някой малко свобода и ти се качва на главата. Какво са си мислели като направиха чернокожия Зума президент , че всичко ще се оправи и черните ще командват белите. Утопия , както надеждите на Слави да оправи България.
4
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Зума има тежката дума - убитите ще са по схема 4-4-2...
3
1
 
41
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ха да напишете сега, че насилието е основно върху белите фермери в тази маймунска държава.Който не вярва - youtube.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BLM е положението. Плячкосване, опожаряване, абе цивилизовани хора
1
1
 
48
 
! Отговори
SS преди 2 години
От както махнаха апартеида в ЮАР да си бял е опасно !