Талибаните завзеха още три регионални столици в Афганистан

Северните райони са от решаващо значение за оцеляване на правителството
8 авг 2021 19:29, Анисия Иванова
61
Талибаните завзеха още три регионални столици в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Талибаните затегнаха примката около Северен Афганистан в неделя, превземайки още три провинциални столици, след като насочиха битката си срещу градовете, преди което завзеха голяма част от провинцията през последните месеци.

Муджахидините покориха пет провинциални столици в Афганистан от петък в светкавична офанзива, която изглежда е претоварила правителствените сили.

Кундуз, Сар-е-Пул и Талокан на север паднаха в рамките на часове един от друг в неделя, потвърдиха депутати, източниците от силите за сигурност и жители на градовете.

В Кундуз един жител описва града като обгърнат от „пълен хаос“.

„След ожесточени битки, муджахедините, с Божията милост, превзеха столицата Кундуз“, се казва в изявление на талибаните в неделя следобед. "Муджахидините също превзеха град Сар-е-Пул, правителствените сгради и всички инсталации там."

Въстаниците съобщиха в Туитър в неделя вечерта, че са превзели и Талокан, столицата на провинция Такхар.

Парвина Азими, активистка за правата на жените в Сар-е-Пул, заяви по телефона за АФП, че държавните служители и останалите сили са се оттеглили в казарми на около три километра от града.

Талибаните са“обградили“ казармите, каза Мохамед Хюсеин Муджахидзада, член на провинциалния съвет.

Талокан беше следващият, който щеше да падне в неделя, като жителят на града Забихула Хамиди каза по телефона на АФП, че е видял силите за сигурност и служители да напускат града в конвой от превозни средства.

„Оттеглихме се от града днес следобед, след като правителството не изпрати помощ“, каза източник от сигурността пред AФП. "Градът за съжаление е изцяло в ръцете на талибаните."

Кундуз е най-значимата придобивка на талибаните, откакто бунтовниците започнаха офанзива през май. Той беше многогодишна цел за талибаните, които за кратко превзеха града през 2015 г. и отново през 2016 г., но така и не успяха да го задържат дълго. Министерството на отбраната заяви, че правителствените сили се борят да възвърнат ключови инсталации. Говорителят Мирвайс Станикзай каза по-късно, че подкрепления, включително специални сили, са били разположени в Сар-е-Пул и Шеберхан. „Тези градове, които талибаните искат да превземат, скоро ще станат техни гробища“, добави той, пише БГНЕС.

Способността на Кабул да удържи контрола над северните райони може да се окаже от решаващо значение за дългосрочното оцеляване на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Какви са талибаните и за какво воюват? Уикипедия: Действителните интереси на всички чуждестранни сили в региона са комплексни и разнопосочни. Например пакистанският генерал Зафар Абас твърди, че Южен Афганистан, силно обхванат от наркоиндустрията е пропускан винаги при бомбардировки на фона на увеличението на производството на дрога след свалянето на талибанското правителство до близо 7000 тона годишно (от 185). Дори само логистиката на хиляди тонове опиум поражда въпроси.Прочети още на: https://dnes.bg/world/2021/08/08/talibanite-zavzeha-oshte-tri-regionalni-stolici-v-afganistan.499
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичо Федя, имам един елементарен въпрос! Какво търсят американците в Афганистан. Да не би да е тяхна територия? Или пак са решили, че държавата грешно е възникнала, върху тяхните макови полета, както останалите държави възникнали по погрешка върху територия с техния нефт? А, да, жените там били онеправдани и нямало равенство м/у половете!?! Сега след като мародерите си подвиха опашката, талибаните ще им дадат едно равенство и равноправие на жените, че няма да могат да го носят!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов, точно той, Збигнев Бжежински прокламираше извратения и мракобесничество с овластяването на жените и смачкването на мъжкия потенциал, цитирайки Маркузе! "Патологията днес трябва да стане норма, а нормата патология" - Бжежински! И стана, гейове и феминистки завзеха властта с финансовата помощ на милиардери, като Сорос Ротшилд , Рокфелер и останалите ***-феминисти!В Афганистан обаче удариха на камък.Там мъжът ще предпочете да му отрежят ръката, от колкото жена да го командва
40
1
 
4
 
! Отговори
Алах Акбар преди 2 години
Напред към победата!
39
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - Ице, що не пуснеш брада и не резнеш малко кожа, пък после - направо към Афганистан. Те /талибаните/ винаги ще приемат свой духовен брат, така безкористно. Какво си губиш времето тук /неверническа България/ седейки зад произведения от неверници компютър, в неверническата мрежа?
38
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Федя преди 2 години
Ама нали хамериканците беа победили талибаните????Ко стаа съга?
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Future, чакай ти да се радпадне "примитивната Рус"! Ще се разпадне, когато цъфнат налъмите. По скоро ще се разпадне, а и е крайно време да се разпадне "цивилизованият свят", залят от феминистична мръсотия и прекомерна юридическа гавра с мъжкия облик. Талибаните са истински мъже и не допускат феминистичната отрова в страната си. Да му мисли Парвина Азими. Дойде ред да плати за женската си наглост да се мисли за равна и равностойна с мъжете. Браво на талибаните, така трябва да се постъпва!
36
9
 
3
 
! Отговори
Future преди 2 години
От снимките се вижда, че всичките оръжия, които имат талибаните са руски.Тия смо.таняци не разбират, че щом се разпадне примитивна Рус,те ще бъдат ликвидирани от Космическа Америка. Прочее, такава ще бъде участта и на червените ни крадци, които днес се представят за бизнесмени и олгарси.
35
1
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Байдън?????
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните си живеят в 15ти век. Така както в Европа е имало 100 годишната война или 30 годишната война, а после са се успокоило така остналият свят, който се развва по-бавно трябва да мине тези сътресения. Единственият лечитл е времето. Ние искаме да са на нашия акъл. Няма ткива работи. Европа чак края на 20ти век разбра, че без войни може да се живее.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да воюваш, трябва да имаш зад гърба си индустрия, която да ти доставя постоянно оръжие, боеприпаси, техника, храни, медикаменти и какво ли още не. Откъде получават всичко това талибаните и ИДИЛ?
32
5
 
11
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Талибаните свиха производството на хероин до 12%, американците се намесиха и го вдигнаха до 42% от световното производство. Няма друга истина. А, има и още една - това си е тяхна земя, ще си завземат каквото искат.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко. Това е само спектакъл. Американците си търсят повод да останат там за дълго. Талибаните са техни хора. Навремето ги финансираха.
30
1
 
6
 
! Отговори
НАТО преди 2 години
Кога почваме следващата освободителна война срещу тероризмъ?
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Активисти на ГЕРБ-ДПС по места палят пожарите за да саботират Служебното правителство Те мразят България.Обичст в само когато са на власт и могат да я крадат.
28
2
 
10
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
До Анонимен 34 ---- Първо да подчертая, че аз съм луд и бръщолевя, затова не мога да бъда подведен под съдебна отговорност за казаното тука----Инвазията на Афганистан е дирекетно свързано с факта, че Талибан през 1999 г. наложи контрола си над 85% от територията на страната. 15% бяха под контрола на Северния фронт на ген. Рашид Достум. С това Талибан ликвидира производството на опиум в страната. Така, най-големият пласьор на опиати в света ЦРУ беше лишен от най-важния си доставчик. Ииии ...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да очакваме значи орди афганистанци да прескачат великата телена ограда на Каракачанов.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази седмица три града, другата седмица 30!!! - ))) Всъщност, някой от вас знае ли истинската причина поради която бяха окупирани Афганистан и Ирак, а не Саудитска Арабия чиито граждани отвлякоха и пилотираха едни самолети, ай???
25
4
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Американците се изнесоха, защото има преразпределение на територии и влияние. Ако имат интерес още един 11. 09 ще си организират. Всичко е за пари - това демокрации, ценности, човешки свободи са приказки за децата.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЯстребителятИ ти си подочул нещо, но напълно погрешно. Афганистан винаги са правили опиум. При това най качествения