Заради дъждовете: Близо 3 милиона японци с препоръка за евакуация

Очаква се валежите да продължат до събота
13 авг 2021 08:00, Петя Славова
3
Заради дъждовете: Близо 3 милиона японци с препоръка за евакуация
Снимка: архив, БГНЕС

Японските власти издадоха заповед за евакуация на около 2,99 милиона жители на страната поради проливни дъждове, които предизвикаха заплаха от свлачища и преливане на реки, съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизионният канал NHK.

Отбелязва се, че тази препоръка се отнася за редица райони в югозападните префектури Фукуока, Сага, Нагасаки, Кумамото, Оита и Кагошима, както и западните Хирошима и Шимане. Очаква се продължителните валежи в тези региони да продължат до края на събота, с до 300 мм валежи на ден, предава  БГНЕС.

Във връзка с възможността за щети поради екстремни метеорологични условия, японският премиер Йошихиде Суга възложи на съответните министерства и ведомства да предприемат необходимите мерки за защита на живота на местното население.

Според агенция "Киодо" жител на град Унзен, префектура Нагасаки, пострадал от свлачище, е в състояние на сърдечен и белодробен арест - както в Япония наричат тези, чиято смърт все още не е установена от оторизиран лекар. Освен това местните спасители все още не са успели да потвърдят местонахождението на двама души, които според тяхната информация биха могли да бъдат в зоната на свлачището

По-рано беше съобщено, че заповедта за евакуация поради проливни дъждове е получена от 530 хиляди жители на югозападната част на Япония и 215 хиляди души, живеещи в западната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къдя да са евакуирват :)))
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк! Такива неща не стават по света! Само у нас когато ГЕРБ са на власт! Макар, че Боко сам си е виновен. Надцени умствения потенциал на туулуппите. Те приеха буквално, че "снежинките ще ги ловим във въздуха".
1
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 2 години
казано е, че Япония ще потъне