Талибаните превзеха още един град, напредват към Кабул

И град Мазари-Шариф падна в ръцете на радикалите
14 авг 2021 22:50, Нели Христова
46
Талибаните превзеха още един град, напредват към Кабул
Снимка: БГНЕС

Талибаните обявиха прехвърлянето на контрола над град Мазари-Шариф, административен център на провинция Балх в северозападен Афганистан. Изявлението е публикувано в събота на страницата на говорителя на талибаните Забихула Муджахид в Туитър, съобщава ТАСС.

"Град Мазари-и-Шариф, столицата на провинция Балх, току-що премина под наш контрол. Преди няколко минути губернаторът, началникът на полицията, разузнавателната служба и други провинциални държавни органи бяха напълно превзети “, се казва в съобщението.

Според телевизионния канал „Al-Arabiya“ правителствените войски са предали Мазари-Шариф практически без бой, изоставили са позициите си, оръжията и са избягали. Малки сблъсъци продължават в околностите на града.

Според „Ройтерс“ в момента представители на правителствени войски, избягали от Мазари-Шариф, се насочват към границата с Узбекистан.

След като САЩ обявиха края на военната операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили. Според различни източници радикалите контролират до 85% от територията на Афганистан, включително районите на границата с Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан. Талибаните са превзели повече от половината от провинциалните административни центрове на страната, включително град Пули Алам, само на 50 километра от Кабул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Виетнам 2... преди 2 години
Славната американска армия победоносно се изтегля в организирана паника от Виет... упс, Афганистан, щедро оставяща след себе си оръжие и военно обурудване за милиони долари след отчаяните молби на военните за се пркрати това безумие и войничетата да бъдат приобрани на безопасно у дома.С над 40% ЛГБТ персонал включително и в командния състав САЩ вече не са фактор и изоставят завоевателските си амбиции по цял свят. Милиони се харчат за психолози. Скоро ще ги гледаме САМО във филмите на Холивуд...
27
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Китайците нямат проблем с тези. Те са съюзници с Пакистан. Ще се разберат с който е на власт в Кабул да плащат за да им разработват мините и всичко ще е ок. Ние да му мислим, че бежанците идват насам.
26
7
 
3
 
! Отговори
Без шанс! преди 2 години
Талибаните-джихадисти нямат никакъв шанс срещу Америка-най-могъщата военно-икономическа сила в света. Прочее, не само те ще изгубят битката с Пентагона, но такава ще е и участта на всичките феодални диктаторски режими в света като Китай, Русия, Иран, Северна Корея и Венецуела и това ще стане, защото ударите ще бъдат нанесени от космоса, а космосът е владение на USSF.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги оставят да си се оправят! Мене какво ме засяга, че някой живее в средновековието? Голям мерак за парите от мака. Да започнат да го изкупуват официални медицински производители през държавни поръчки с Афганистанското правителство ище се реши част от проблема.
24
2
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Ех талибан да съм сега. Ще се напълна с трофейно американско оръжие. AR 15 вместо АК 47. Обичам хубави пушкала!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия талибанци много нахални,почти колкото герб и славчо
22
5
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше тричат американското посолство скоро Мостафата вътре :)))
21
3
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Те и нас така ще ни превземат без бой с малки групи влизащи всеки ден през Великата ни ограда.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибирайте емигрантите имаме нужда от донори на органи.Ако не ги приберем ние,ще ги приберат западняците.
19
3
 
15
 
! Отговори
Сд преди 2 години
Иначе налагат древните традиции, ама на заден кадър - талибан със смартфон. Някак не се връзва на шериатското мислене и традиции. Защо не идат да гръмнат и телефонните опратори, които им поддъжат телефоните, интернета... Май само мислят за себе си как да си задоволят партизанските нужди, както нашите 40-те години, а не за идеологията.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До малoyмника с мнението: "Не са го превзели, а са го освободили." Талибаните забраняват на "жените" над 12 години да ходят на училище. След превземането на всеки град или селище, въоръжени отряди минават през къщите, отвличат жените от 12 до 45 години и ги дават като "награда" на войниците, които са се отличили , при превземането на града. Също така убиват всички друговерци, точно както турците в България, преди 500 години - обрязване и *** или разстрел на място за всички християни, будисти и
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке се оправи работата. Со кротце, со благо и со малце кютек. Е, па ако требе и со повече кютек...
16
6
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Вярно е ,че млади афганистански мъже тръгват да емигрират.Война е ! Ако не дай боже тук стане такова нещо нашите мамини синчета ,какво мислите ще направят ? Ще отидат да се бият за родината ли ? Първи че избягат отрочетата на министрите и депутатите,после другите .
15
5
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Някой трябва да понесе отговорност за безмислените ни мисии в Афганистан и хвърлените на вятъра пари на българският данъкоплатец ! Защо удобно се мълчи ?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да викнат бат Рамбо да ги оправи, кво се ослушват?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 години и айде пак в първи клас. За кво мъкнаха и наши военни баняджии там? Явно всичко там трябва да се изпепели до основи и да се насели с друга порода. На СССР му трябваше 11 години да го разбере, а американците не им стигнаха и 20. Карай, оръжие да се продава...
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са го превзели, а са го освободили. Бел.ред.
11
3
 
12
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
И това е организация /талибанската / която ДВАДЕТСЕТ ГОДИНИ е била унищожавана в собствената си страна от постоянно присъстваща американска армия за което са били похарчени над 2 МИЛИАРДА долара ....... И ко стана ? Още не са си изнесли парцалките от страната краварчетата ... и вече, все едно никога не ги е имало .
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за кво висиха там 20 години, като ефекта е същия? Да продават те бялото?
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
талибаните са студенти, те искат промяна на старото ръководство и искат закон и ред