Къде ще отидат бежанците, след като голяма част от страните не ги искат?

Косово и Северна Македония ще приемат около 400 души
23 авг 2021 21:03, Нели Христова
180
Къде ще отидат бежанците, след като голяма част от страните не ги искат?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора се опитват да избягат от Афганистан, след като талибаните завзеха контрола над страната, почти две десетилетия след като бяха свалени от ръководената от САЩ коалиция.

Нарастването на броя на хората, които се опитват да напуснат, идва след като 2,2 милиона бежанци вече са в съседни държави, а 3,5 милиона души са останали без дом в границите на Афганистан в резултат на продължаващия конфликт и политическата нестабилност.

Колко афганистанци искат да напуснат страната?

В момента не е ясно.

Талибаните контролират всички основни сухопътни пунктове със съседите на Афганистан. Бойците заявиха, че не искат афганистанците да напускат страната. Информацията предполага, че само търговци или тези с валидни документи за пътуване могат да преминават.

"По-голямата част от афганистанците не могат да напуснат страната по редовни канали", заяви говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в петък. "От днес тези, които може да са в опасност, нямат ясен изход."

Някои бежанци обаче успяха да намерят изход от страната.

Твърди се, че няколко хиляди афганистанци са преминали в Пакистан малко след като талибаните поеха контрола над Кабул, докато около 1500 афганистанци са влезли в Узбекистан и живеят в палатки близо до границата.

В Кабул хиляди хора се насочват към международното летище, което в момента е единственото действащо в страната, в отчаян опит да избягат.

В неделя служител на Белия дом заяви, че повече от 30 000 души са излетели от Кабул от 14 август към САЩ и техните съюзници, въпреки че не е ясно колко са афганистанските граждани.

Колко са напуснали домовете си?

Най-новото движение на афганистанците е част от историческото изселване от страна, която е претърпяла нестабилност и конфликти в продължение на много години.

Дори преди талибаните да поемат контрола, над 550 000 души бяха принудени да напуснат домовете си тази година поради боеве, според ВКБООН.

Това означава, че около 3,5 милиона афганистанци в момента са вътрешно разселени в страната.

В допълнение към тези в границите на Афганистан, около 2,2 милиона бежанци също търсят убежище в съседните нации към края на миналата година.

Тази година афганистанците трябваше да се справят и с тежка суша и недостиг на храна в по-голямата част от страната. В доклад на Световната програма на ООН за храните през юни се казва, че 14 милиона души - повече от една трета от населението - страдат от глад.

Къде отиват афганистанските бежанци?

Съседните държави Пакистан и Иран са приели най -много афганистански бежанци и търсещи убежище миналата година.

Почти 1,5 милиона са избягали в Пакистан през 2020 г., докато Иран е бил домакин на 780 000, според данните на ВКБООН.

Германия е трета, с повече от 180 000, докато Турция приема близо 130 000 души.

Когато разглеждаме само броя на търсещите убежище - тези, които са кандидатствали за убежище в друга държава, но чиито искания все още не са удовлетворени - Турция, Германия и Гърция оглавяват списъка, съответно с около 125 000, 33 000 и 20 000 души.

Въпреки че в Иран няма търсещи убежище афганистанци, тези с бежански карти - официален документ, признаващ техния статут - имат достъп до здравните и образователните системи на страната.

Какво правят страните, за да помогнат?

Докато някои страни предлагат на афганистанците сигурно убежище, други посочват, че няма да приемат избягалите.

Иран

Иран е поставил аварийни палатки за бежанци в три от своите провинции, които граничат с Афганистан. Но висши служители от иранското вътрешно министерство заявиха, че всеки афганистанец, който е преминал в Иран, "след като условията се подобрят, ще бъде репатриран". Иран вече е домакин на близо 3,5 милиона афганистанци, според ООН.

Пакистан

Премиерът Имран Хан заяви през юни, че страната му ще запечата границата си с Афганистан, ако талибаните поемат контрола. Докладите обаче казват, че няколко хиляди афганистанци са преминали в Пакистан и че поне един граничен пункт е отворен. Твърди се, че талибаните ограничават достъпа до търговци и тези с валидни документи за пътуване.

Таджикистан

Точните цифри са неясни, но данните показват, че поне няколкостотин афганистанци, включително войници от Афганистанската национална армия, са преминали през Таджикистан през последните дни. През юли страната заяви, че се готви да приеме до 100 000 бежанци от Афганистан.

Узбекистан

Смята се, че около 1500 афганистанци са преминали границата между Афганистан и Узбекистан и са разположили лагер. Докладите показват, че талибаните разрешават само на хора с валидни визи да използват официални гранични пунктове.

Великобритания

Великобритания обяви планове за приемане на 20 000 афганистански бежанци в дългосрочен план. Схемата за презаселване на афганистанските граждани на британското правителство ще има за цел да позволи на 5 000 афганистанци да се заселят във Великобритания през първата година и ще се съсредоточи върху жените и децата, както и върху религиозните и други малцинства, които са най-застрашени от талибаните.

САЩ

Президентът Джо Байдън е разрешил да бъдат отпуснати 500 милиона долара за "неочаквани спешни бежански и миграционни нужди на бежанци, жертви на конфликти и други лица в риск в резултат на ситуацията в Афганистан, включително кандидати за специални имигрантски визи". САЩ не са обявили точен брой бежанци, които ще допуснат.

Канада

Канада заяви, че ще засели 20 000 афганистанци, като се съсредоточи върху застрашените от талибаните, включително правителствени служители и жените.

Австралия

Австралия казва, че ще предложи 3000 места в програмата си за хуманитарна виза на афганистанците, избягали от страната си. Но местата ще дойдат от вече съществуващата програма за налични хуманитарни визи и няма да има увеличение на общия брой.

Европейски съюз

Длъжностни лица в няколко държави от Европейския съюз казват, че искат да избегнат повторение на мигрантската криза през 2015 г., когато имаше популистка реакция към голям брой бежанци, допуснати да влязат на територията на ЕС.

Германия

Германия е посочила, че ще приеме афганистанци, но не е посочила броят им. Канцлерът Ангела Меркел, която беше изправена пред остри критики заради политиката си на отворени врати към мигрантите през 2015 г., заяви, че нейното правителство е съсредоточено върху осигуряването на сигурен престой на бежанците в съседни на Афганистан страни.

Франция

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да се "защити от значителни вълни от нелегални мигранти" от Афганистан. Той каза, че Франция ще "защити тези, които са в най-голяма опасност", но добави: "Европа не може сама да поеме последствията от настоящата ситуация".

Австрия

Австрия изключи възможността да приема афганистански бежанци. Вътрешният министър на страната подкрепи продължаването на депортирането на афганистанци търсещи убежище и лобира за създаването на "центрове за депортиране" в съседни на Афганистан страни, където директното депортиране в Афганистан не е възможно.

Швейцария

Швейцария заяви, че няма да приеме големи групи бежанци, пристигащи директно от Афганистан.

Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му ще работи с Пакистан, за да помогне за стабилизирането на Афганистан и да предотврати нова вълна бежанци, насочени към Турция. Правителството също засили изграждането на гранична стена с Иран, за да не допуска мигрантите.

Северна Македония, Албания и Косово

Северна Македония и Албания заявиха, че временно ще приемат съответно 450 и 300 бежанци по искане на САЩ. Очаква се бежанците да останат, докато не бъде уредена документация за имиграционни визи в САЩ. Косово също планира да осигури временен приют за бежанци, които се отправят към САЩ, но не е посочил броя им.

Уганда

Уганда се съгласи да приеме 2000 афганистански бежанци. Източноафриканската държава има най-голям брой бежанци във всяка страна в Африка - и трета по големина в света.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
При Аллах ще идат.
117
0
 
2
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Принципите за правилен морален избор са дадени в Божието Слово Библията-според Божи закон Неговите хора трябва да обичат ближните си както себе си. да говорят истина да вършат милост и правда,както искат да се отнасят към тях.Но има разлика между бежанците,жертви на терор и престъпните ислямски терористи вършещи противозаконна инвазия с цел ограбване,геноцид,асимилация на всички немюсулмани. затова ислямисти да се приемат само от мюсулмански страни, освен ако писмено не декларират че не са!
116
1
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Как къде, при създателите си в любимия САЩ!
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф им Иран, кеф им Саудитска Арабия, Катар и един КУП богати арабски държави. Хайде стига с тази Европа, аз да не работя за да издържам разни талибани!!
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По метода на изклчючването излиза, че ние ще си ги гледаме...
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
може да приемем - жени, немюсюлманки, образовани и квалифицирани т.е. да нямат общо с инжИнерите на меркел отпреди няколко години.
112
1
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
трябва да си ги приемат бежанците от Афганистан, все пак нали те са работили за тях.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходят в София.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канада вече е тотален сбирщайн.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните с право прочистват държавата от тези нищоправци, свикнали 10-15 години да живеят на американската хранилка и работа за един лев не са свършили за да подпомогнат възстановяването на Афганистан. Същите като нашите НПО-та -майка си продават за парите на чичко Шоро$
108
1
 
23
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 133ИМЕННО. Помните ли как именно на летището във Виена нашия министър-председател го накараха да се събуе по чорапи? Хем това беше Сакскобурготски, т.е. не просто премиер, но истински цар. А сега всяка крacтава талибанска маймyна може да влезе безпрепятствено в Европа, прегазвайки държавните граници, щото имала "човешки права" !!! Затова още на границите - с кapтечници - и направо в талибанския рай !!!
107
0
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
В с. Енево Шуменско.Там има един аланджия бай Иван-автоджамбазина. Така хубаво ще си пастнат с афганистанците,че кола непродадена няма да остане.
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само терористи пристигат- нали гледате кадри от пристигането им- една жена няма да не е с фередже , иначе това били прогресивната прослойка от авганското общество. И бай ти Ганьиу смъкнал антерииката па сложил сюртука, а тези и толкова не са мръднали.
105
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали са Мюсулмани, да потърсят убежище в Богатите Ислямски Държави Монархии! Помните ли "бежанците" залели Европа как изхвърляха бутилираната вода и опакованата храна със знака на Червения кръст??? Защо тогава търсят спасение при "неверниците"??? Май накрая ще стане "Храни к.уче да те лае".
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Къде ще отидат бежанците, след като голяма част от страните не ги искат?".......................Това изобщо не ме интересува.
103
1
 
28
 
! Отговори
коптор преди 2 години
Да си останат там в иалямския свят ,къде се напъват при неверниците!
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идат в световния океан на някой необитаем остров. То ние не можем да си оправим държавата, откак уж сме освободени от турско, та тях да оправяме. Бежанците да се разпределят по необитаеми острови, за да ги обитават.
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами в ислямските държави покрай тях, къде другаде?! Европа не ги била искала? Нали я мразят и идват с претенции за живота който водим и защо жените и дъщерите ни не са облечени като чучела? Възползват се от милосърдието на християните, но ако на тях не им пука за семействата им, тука ако пипнат нечие семейство, ще нарушим не 10, ами 110 божий заповеди. Дреме ми на г*за къде ще ходят!
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е прблем тук място имаме, може дори да си заселим няколко хилямди бешенци, ОБАЧЕ нека бъдат:- нерелигиозни или атеисти;- семейства с деца (жените без бурки, децата посещаващи училище);- самотни жени с деца (най-застрашените);- жени с професия, която вече няма да им бъде позволено да упражняват (учители, лекари);- хора работели за предишното правителство; - хора с поне средно образование;- хора с трудов стаж;- хора готови дасе интегрират;
99
1
 
6
 
! Отговори
Пацо Шнорхела преди 2 години
Ще идат в Канада на гости на Жонтра Волта който ама хич да не си и помислите, че е канадец