Спор между Лондон и Париж за мигрантите с лодки през Ламанша

Великобритания ще използва нова тактика срещу тях
10 сеп 2021 09:33, Елка Василева
16
Спор между Лондон и Париж за мигрантите с лодки през Ламанша
Снимка: архив, БГНЕС

Лодки с мигранти от Франция за Великобритания през Ламанша могат да бъдат връщани обратно от бреговата охрана, ако това е лично одобрено от британския министър на вътрешните работи Прити Пател. Франция обаче категорично е против това решение с аргумента, че се нарушава закона за морско право, предаде БНР.

Британското правителство на практика официално позволи на бреговата охрана да използва нова тактика срещу потока от мигранти, макар и само при определени условия. Все повече мигранти прекосяват с малки лодки Ламанша напоследък, от началото на седмицата - над 1 500.

Ламаншът е един от най-опасните и най-натоварените морски пътища в света. Правителствен източник потвърди за Би Би Си, че бреговата охрана вече от месеци се подготвя за такава операция за връщане на мигрантите.

От Франция обаче са против плановете на Лондон. Париж казва, че те нарушават основни моменти в морското право като този, че хора с риск за живота им в морето трябва да бъдат спасени. Френският вътрешен министър Жерар Дарманин, който се срещна с Прити Пател, дори обвини Великобритания във финансово изнудване. Това е по повод на постигнато по-рано споразумение Лондон да плати на Париж 54 милиона паунда за удвояване на френските патрули, но след това Пател предупреди, че ще оттегли плащането, докато французите не започнат да прехващат повече лодки.

Адвокати на британското правителство заявиха, че връщането обратно на лодки ще бъде напълно законно при конкретни условия. Ето защо при големите законови рискове и рисковете за сигурността на мигрантите от гранична полиция поискаха личното одобрение на Прити Пател, когато сметнат, че новата тактика може да бъде приложена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пател, мател, кой откъдето е дошел.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да си оставят някаква малка колония в арабския свят за да има къде да ги експулсират без да има кой да им откаже да ги приеме.
12
0
 
1
 
! Отговори
До истината преди 2 години
Прити Пател е жена
11
1
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Хахахаха, Прити Пател...какво истинско, натурално британско име само! И на тоя дедо му е плавал с гума от трактор до острова навремето или са му спуквали пардюхата да копа метрото, ама сега унуката горд британец и пази кралството чисто от себеподобните си бухахахахаха.....комично и трагично е да се правиш на по-папа и от папата.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашия Петър Стойчев Ламанша го плуваше за доброутро.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те дали са ваксинирани или имат сертификати, бързи тестове, PCR???
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
потапяш и готово
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да си ходят у домане само араби,азиятци,африканци,латиноси които не имал такива па...ти за съседи не знае за какво говоря.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да си ходят у дома
5
1
 
5
 
! Отговори
Там е проблемът преди 2 години
До 5 Един път ще ги спасиш и ще ги върнеш, втори път ще ги спасиш и ще ги върнеш, на третия път ще минат. Който за където е тръгнал рано или късно стига.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам какъв е проблема да бъдат спасени в морето и да бъдат върнати на френския бряг а още по добре на африканския. Инвестицията ще си струва
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка друса дървото с арабите и те се пръскат из цяла Европа. Като се напълни с достатъчно много хора и всичко заминава - без воини. Местното население изчезва, икономиката отслабва, армията отслабва, няма войници, няма хора с национално мислене. За какво ти е война ?! Пусни 1 000 000 араби и след 50-100години държавата е съсипана и ти отиваш като освободител на бял кон, носиш демокрация и закони
2
0
 
28
 
! Отговори
Да си ходят у дома преди 2 години
Тия араби никъде не ги искат, а те се чудят в коя по-хубава държава да отидат. Истината, е че като вземеш хората от една скапана държава и ги сложиш в по-хубава държава, те няма да станат по-хубави хора. Напротив - ще скапят държавата. Както става в момента в цяла Европа. Разходете в арабските квартали на лондон, германия - мръсотия, мизерия, дюнери, брадати мъже на тълпи. Жените от там не минават по тъмно.. Това е :).. практическата истината.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помислих, че се карат кой да ги вземе мигрантите с лодките, пък те искали да ги връщат.