Голям ремонт на британския кабинет – за обединен екип за излизане от пандемията

За втори път в британската история жена е външен министър
16 сеп 2021 22:13, Елка Василева
7
Голям ремонт на британския кабинет – за обединен екип за излизане от пандемията
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън уволни трима министри, понижи външния министър Доминик Рааб и вкара нови лица в управлението в рамките на сериозна промяна в кабинета. В близките часове се очакват още някои назначения на овакантени места, но останалите ключови министри запазиха постовете си, предаде БНР.

Борис Джонсън уволни остро критикувания министър на образованието Гавин Уилямсън и свали от поста външния министър Доминик Рааб, който си навлече гнева около кризата в Афганистан.

Рааб сега ще бъде министър на правосъдието на мястото на уволнения Робърт Бъкланд. Уволнен бе и министърът на общностите и жилищното настаняване Робърт Дженрик. Неговото място ще заеме Майкъл Гоув. Задачата на Гоув ще бъде да приведе в действие лозунга на премиера за „изравняване на жизнения стандарт в страната“.

Повишена бе Лиз Тръс, която от министър на международната търговия става министър на външните работи - едва втората жена в британската история на този пост. Надин Дорис пък става министър на културата на мястото на Оливър Даудън, който ще бъде съпредседател на Консервативната партия.

От "Даунинг стрийт" заявиха, че целта на промяната е "да се сформира силен и обединен екип за излизане от пандемията".

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи, ще е новият министър на образованието.

Макар и понижен, Доминик Рааб ще бъде също вицепремиер, но запознати съобщиха, че той е имал дълъг и труден разговор с премиера. Приближен на Рааб отрече съобщенията, че той е бил разгневен от свалянето му от поста, но допълни, че не е бил доволен от начина, по който се представя ролята му при изтеглянето от Афганистан.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и при нас е така открай време. Вождът-Слънце (да се свети Името Му) никога не е виновен, виновни са всички останали. Партията не греши, но грешки отчита.
6
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До АсанКралстото напусна...урсула или по-точно...предшественика им...играч и...непочтен тип,...за да не плаща на диктатори в източна европа...да не плаща руски потоци финансирани от ес...за да могат Британските граждани да запазят Свободата си...Кралството няма да става съучастник в престъпления срещу човчеството...заради това напусна ЕС,Благодарение на САЩ имаме нов военен блок...гарант Свободата на гражданите на блока...Бог да пази САЩ и Съюзници!...изненадите предстоят!Справедлив Свят...или
5
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Гьонсън плаща ли 100 милиарда на Урсула за Брекзит :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
stormbringer преди 1 месец
БОРИС ЩЕ УСПЕЕ ...САС АКУЛИТЕ ДЕТО СЕ ХРАНЯТ С ПЛАНКТОН
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шотландия ще обяви независимост скоро, а британците нападат Китай и пазят Тайван от Китай................Магазините им са празни, скоро ще има революция във Великобритания и искат да направят война по света за мобилизация.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джонсън още отначало не искаше да играе по свирката на световните ковид - фашисти, но те го отровиха, и след това го заплашваха, за да въведе ковид - фашизма и във Великобритания! Радващо е че днес този бастион на демокрацията, се връща към нея, и се отказва от зелените паспорти! PS: Такива застарели чичковци като мене, имаме лоши спомени от зелените паспорти, и направо не е истина че днес отново някакви зелени паспорти ограничават правата ни
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще помагаме във войната срещу Шотландия. Шотландия иска да се отцепи като Крим и НАТО няма да допусне пак такъв позор. Великобритания е член на НАТО и ще пратим войски да унищожат сепаратистите.