Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война

Кремъл: Пактът няма желание за нормализиране на отношенията
Обновена: 7 окт 2021 16:01 | 7 окт 2021 15:15, Елка Василева
99
Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война
Снимка: БГНЕС

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие. Това поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той каза това, попитан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса. Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той.

Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

Междувременно Кремъл заяви днес, че решението на НАТО да отнеме акредитацията на 8 членове на руската мисия към алианса показва, че пактът няма желание за нормализиране на отношенията с Москва, предаде АФП.

„Това очевидно противоречи на изявленията на представители на НАТО за желание да се нормализират отношенията с нашата страна и с реални действия“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Тези действия ни карат да не храним илюзии за нормализиране на отношенията“, добави той.

В сряда НАТО обяви, че осем членове на руската мисия са „необявени служители на руското разузнаване“, което означава шпиони.

Освен това алиансът намали двойно – до 10, броя на позициите, които Русия може да акредитира.

Решението за ограничаване на състава на руската мисия влиза в действие в края на месеца и се смята, че е одобрено от всичките 30 членки на НАТО.

Русия не е членка на НАТО, но отдавна има наблюдателна мисия към водения от САЩ алианс като част от 20-годишното съществуване на Съвета НАТО-Русия, създаден за сътрудничество по въпроси, касаещи общата сигурност.

Руската мисия бе намалена и след като през 2018 г. Великобритания обвини Русия за отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава бяха изгонени 7 членове на мисията.

Съветът НАТО-Русия като цяло не функционира от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим от Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж нАТО в мозъчна смърт, пък рашките дават денги за хибридна война срещу НАТО. Що тъй?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва Макрон, организация в мозъчна смърт. Ако погледнем назад във времето, когато НС прие декларация за влизане в НАТО, тогава основната причина беше, че нямаше вече Варшавски договор, т.е., нямаше кой да ни пази от Турция и Гърция. Впоследствие се оказа, че НАТО може да действа единствено срещу Русия или някакви други, далечни страни, срещу които ние нямаме нищо особено против. Трудно може такава организация да е от полза точно на нас. А и на други държави-членки, по същите причини. От т
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това, този, с разперените ръчички, очилцата и постоянно отворената уста, започна да омръзва. Все по-трудно става гордо да се наричаме НАТО-вци, след като трябва да се равняваме и "сбратяваме" с такива полу-сенки. Все по-неясни са "нещата", да ги наречем "ценности" и пр., които биха могли да ни свързват с подобни типогени или типогенни, изродени конгломерати.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че там са разузнавачи, а не, например, културоведи. Както и да го четем, факт е, че противопоставянето нараства. А такива действия излишно изострят и без това невеселата обстановка. Това не е футболен мач по ТВ, където с ентусиазъм гледаме голове в противниковата врата. Явно тия хорица не са патили, не вникват сериозно и постъпват безотговорно към всички нас.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изявление на Кремъл "Тези действия очевидно противоречат на изявленията на представителите на НАТО за желание да се нормализират отношенията с Русия. Руската страна ще отговори на враждебния акт"
30
3
 
9
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
нека да помисля колко бази направи Русия след 1990 до натовските граници? щото обратния въпрос отговора знаят и децата.. Нато са Външна дирекция на цру за мръсни поръчки и тероризъм, нищо повече. да видим до кога..... шодем ще има когато сащ напусне нато! ето това трябва да се случи, а да влязат Русия и Китай
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката е символ на евро*ейшината. На*раните натовци щели да се бият с Русия.
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия все повече се фашизира. Тия дни отбелязват годишнина от убийството на Политковская. Днес вече убитите журналисти, които пишат против режима на Путин са десетки. По същия начин Европа проспа фашизирането на Германия и плати за това кървава цена. Но не успя да озапти Русия. Сега ГКБешчетата са на власт и са се разпасали точно като фашистите в Германия някога.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не може да бъде!Ще ти отговоря с притча Русия .И ние искаме да сме гей като вас що ни третирате като пед...ераси Нато .Ми щото сте хюм...нета
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен24 такива като него не плащат *** ти ще плащаш раши зимата при вас си е дългичка )))
25
11
 
5
 
! Отговори
реалист преди 2 години
руснаците ги е СТРАХ и мрънкат като стари баби НАТО това НАТО онова
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Столтенбер плати ли си месечната сметка за газ? :-)
23
1
 
2
 
! Отговори
$ преди 2 години
До ДСБНякой олигах ще си купи яхта а ти с другите пияндури ще я платиш като гледам и цените за руснаците са сходни с тия за европа
22
8
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 години
Москва на ядрено блато всичко друго е полурешения и компромис с терористичнобандитска джамахирия
21
2
 
16
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Според мен,ако НАТО не се отнася така грубо и агресивно спрямо Русия ,в ецилият свят ще настъпи мир/спокойствие.Ето къде виждам проблемите на НАТО-първо,за войните в Ирак,Афганистан и Сирия се образуваха коалиции под шапката на НАТО от порядъка на 40-50-60 държави и резултатъ и в трите случая беше провал!?Това във всички случаи говори в какво състояние е НАТО!Второ,съвсем наскоро Украйна призова НАТО да обезпечи силово транзитирането на руския газ през Украйна,познайте защо!?Ето,това е НАТО
20
2
 
18
 
! Отговори
Не дай боже преди 2 години
НАТО да ни защитава като Ирак, Афганистан и Сирия. Ние и така не сме цветущи, а след като ни защитят, съвсем ще се джамахиросаме.
19
3
 
19
 
! Отговори
ДСБ преди 2 години
Русия прави трилиони от газ и петрол. Шорошите не харесваме това!
18
0
 
15
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Налага се да си нормализираме отношенията със Северна Македония. Да се поучим от опита на НАТО. Щом така се нормализират отношения да им изгоним посланика на македонците.
17
2
 
10
 
! Отговори
До дсб преди 2 години
Ей шороши, оти лаете по рушия бре?! Шорош плаща , но народа не ви ика шороши!
16
3
 
16
 
! Отговори
до иванов преди 2 години
Във форума има десетина много активни бзработни русофоби с VPN, на които за всичко кофти в личният им живот е виновен лично Путин и Русия! -)))))))