Жена е за първи път премиер на Тунис и изобщо в арабския свят

63-годишната Найла Ромдан е професор по геология
11 окт 2021 16:17, Елка Василева
21
Жена е за първи път премиер на Тунис и изобщо в арабския свят
Снимка: БГНЕС

За първи в историята Тунис ще има жена за премиер. Найла Буден Ромдан беше натоварена от президента Каис Саид да състави правителство, след като през юли държавният глава отстрани премиера Хишам Машиши след демонстрации в редица големи градове, участниците в които поискаха разпускане на парламента, смяна на политическия режим и преследване на отговорните за влошаването на епидемията и социално-икономическото състояние на ситуацията в републиката.

Партия "Ан-Нахда", чийто лидер Рашид Гануши е председател на тунизийския парламент, определи решенията на президента за противоконституционни, предаде БНР.

Според телевизионния канал „Ал Арабия“ членовете на кабинета начело с премиера Найла Буден Ромдан са положили клетва пред държавния глава. Усман Геранди е запазил поста на тунизийски външен министър.

63-годишната Найла Ромдан е професор по геология и преподава в Националното инженерно училище на Тунис и в университета "Ал-Манар". Била е министър на образованието през 2011 г.

Тя е първата жена премиер не само на Тунис, но и изобщо в арабския свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А онази тансу чилер да не беше мъж?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
19, това не е причина да се слага жена за премиер. Умните хора още от миналото добре са знаели, че на жената не трябда да се дава възможност да е водач или да управлява общност. За премиери, президенти и за папи жени не се избират. Доказано е, че жената като пол е подло, коварно и злобно същество, завиждащо на мъжа заради мъжкото превъзходство. В ислямския свят феминизъм не вирее. Там няма хлебна среда за женски извращения с мъжа. И тая ще си намери майстора и ще свърши, като Беназир Бхуто!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тунис е първата арабска държава, в която на жените е официално разрешено да се женят по любов, и то за немюсюлмани. и засега е единствената такава държава. а тунизийките, поне тези, с които съм общувал, слагат половината европейки в джоба си по образование и поведение. говорят по 3-4 езика свободно и са доста напред със следването. за разлика от другия арабско говоряш свят. и самите те се определят като бербери с арабска кръв.
16
3
 
0
 
! Отговори
Искали младите преди 2 години
да са като европейците, пише в един предишен коментар, щото им се смучело бира. С бирата проблеми няма, вече има и шариатска бира - без алкохол. Ами като са навитаци да са европейци - свинско папка ли им се???
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'първата жена премиер в арабския свят'....вие правите ли разлика межу пакистан, турция и арабския свят? колко неграмотност..
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това вече си е сериозно извращение с исляма! Ще трябва да се намесят ислямскте духовници. Такъв вид престъпление се наказва жестоко и ще се намери някой който ще я приключи. Толкова ли не се намериха мъже за поста, че трябва да се слага индивид от втория пол? Ама не, непременно трябва да е жена за да се гаври с мъжкия пол! Другият вариант е още една ислямска революция, този път в Тунис. Тоя феминизъм пуска отровата си навсякъде. Но, който каквото търси си го намира. И тая ще изпищи на умряло.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една от най-приятните арабски държави. Ходил съм стотици пъти и хората много приличат на българите от края на 70те и 80те години. Като види чужденец ще се усмихне, ще поздрави, въпреки че и там навлизат бързането и новото поколение с поглед в телефона. Младите искат да са като европейците, да пият бири и ядат в макдоналдс и вече учат и английски.
12
9
 
2
 
! Отговори
Т преди 2 години
Хахахахха, а в България имало ли е жена президент или министър председател та ми говорите за равенство
11
7
 
4
 
! Отговори
Маке от Северот преди 2 години
Тунис са наследници на великата цивилизация на Картаген,,,нормално е да са доста по напред от татароалтайците...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9Пакистан не са от арабският свят.
9
0
 
6
 
! Отговори
Чакаме преди 2 години
Жена президент в Турция.
8
5
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 2 години
Дрън-дрън ярина.Беназир Бхуто е първата жена министър-председател в ислямска държава. Още преди 30 години в Пакистан.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо е облечена в черно? Няма бурка и забрадка, но цветът на облеклото показва, че се подчинява на ислямските правила - жените в черно, мъжете в бяло. Още много дюнери има да изядат, докато се цивилизоват.
6
0
 
2
 
! Отговори
Но преди 2 години
Не и в мюсюлманския свят.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Повечето страни в Европа или никога не са имали жена за премиер или с по едно изключение, като Германия !Преди комунистката Меркел никоя германка не е заемала тази длъжност.Австрия ,Испания,Португалия,Италия,Франция и др. да не би да са от арабският свят
4
6
 
9
 
! Отговори
Свободия преди 2 години
Тук не е Тунис, а Занзибар на Европа. Ще привличаме антиваксъри на почивка и разтуха у нас. Всичко е отворено, нвма дистанции, няма 5 лв. Всеки е свободен да си прави каквото си иска.
3
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 години
въпросът е има ли др. мин председател замесен в убийство на трима души, Ваньо, М Бирата и жена му... ето тук сме бсолютни рекордьори при това три пъти избиран от известен с простотията си народ
2
2
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
А Ренета Инджова каква е? За трансджендър ли вече я броим?
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние сме от "арабския свят". И у нас жена не е ставала премиер. (Като изключим Бойка Магистралната).