Антонио Гутериш за COP26: Обещанията са кухи, всички знаем какво трябва да се направи

Ръководителят на ООН призова правителствата към конкретни действия
Обновена: 12 ное 2021 16:43 | 12 ное 2021 07:55, Ния Христова
0
Антонио Гутериш за COP26: Обещанията са кухи, всички знаем какво трябва да се направи
Снимка: БГНЕС
Ръководителят на ООН Антонио Гутериш каза пред Би Би Си, че остовната цел на ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий е да "поддържа живота", предаде БГНЕС.
 
Той изрази съмнението си, че срещата на върха COP26 ще накара правителствата да поемат ангажиментите, които са необходими за намаляване на емисиите на парникови газове в достатъчна степен.
 
Засилва се и натискът върху правителствата да сключат смислена сделка преди края на срещата на върха на 12 ноември.
 
Учените твърдят, че ако повишаването на глобалната температура бъде ограничена до 1,5C, това ще помогне да се избегне най-лошите въздействия на климатичните промени.
Още по темата
 
В Париж през 2015 г. световните лидери обещаха да се опитат да предпазят света от затопляне с повече от 1,5°C чрез рязко намаляване на емисиите на парникови газове. Последните прогнози са за покачване на температурата на нашата планета с 2,7C.
 
Гутериш добави, че обещанията за намаляване на емисиите са безсмислени, докато правителствата продължават да инвестират в изкопаеми горива.
 
"Обещанията са кухи, когато индустрията на изкопаемите горива все още получава трилиони субсидии", каза той и добави: "Всички ние знаем какво трябва да се направи".
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари