Мъск не получава заплата, няма пари в кеш, как да си купи дори чаша кафе?

Богатите хора пазаруват чрез кредити
12 ное 2021 07:10, Нели Христова
109
Мъск не получава заплата, няма пари в кеш, как да си купи дори чаша кафе?
Снимка: БГНЕС

Най-заможните хора в света имат невероятни богатства. Но има огромна разлика между богатство и доходи и това провокира поста на Илон Мъск в Twitter през уикенда, в който той анкетира последователите си дали да продаде 10% от акциите на Tesla.

Пояснение - Мъск, подобно на много свръхбогати ръководители на компании, не получава заплата като обикновените хора. Когато видите заглавия за нетната му стойност, която е над 300 милиарда долара, е забавно да си представите как се гмурка в хранилище със златни монети, а ла Скрудж Макдък. Но това зашеметяващо число се отнася най-вече до дяловото участие на Мъск в Tesla - неговата компания за електрически превозни средства за трилиони долари.

Всъщност Мъск рядко пропуска шанс да ни напомни, че не взима парична заплата или бонус. "Имам само акции, така че единственият начин да плащам данъци лично е да продавам акции", написа той в Twitter през уикенда.

Разбира се, всеки трябва да яде. А това ни кара да се замислим - как един милиардер може да получи геврек и чаша кафе в наши дни? Или... яхта?

Отговорът е - най-вече чрез кредит. Мъск и други свръхбогати хора взимат значителни заеми от банки, като използват акциите си или други активи като обезпечение.

През август документация на Tesla разкри, че около 88 милиона от акциите на Мъск в Tesla са били заложени като обезпечение "за осигуряване на определен личен дълг". По това време тези акции бяха на стойност 63 милиарда долара.

Данъчна вратичка

Тези банкови заеми не се облагат с данък по начина, по който би бил редовният доход. Ако сте Илон Мъск, можете да отидете в банката и да кажете: "Имам нужда от 10 милиона долара, защото искам да напълня трезор с монети и да плувам в него". Или пък да си купите хеликоптер. Или да правите каквато и да е ексцентрична дейност, запазена само за богати хора, която да ви харесва.

Банката ще преплати това с усмивка и ще ви даде наистина добра сделка, да речем с 3% лихва. Но ако Мъск получи тези 10 милиона долара от продажбата на акции на Tesla, вероятно ще подлежи на данък върху капиталовите печалби в размер на около 20%. Освен това главният изпълнителен директор не може просто да продава акции, когато пожелае - когато го направи, това обикновено е знак за проблеми и може да предизвика паника сред инвеститорите.

Самото предложение на Мъск за продажба на акции, което той трябва да направи заради пакета си с опции, намали цената на акциите на Tesla с близо 5% в понеделник.

Тази настройка на заеми отчасти е причината Мъск, както и основателят на Amazon Джеф Безос, двамата най-богати хора на планетата, да плащат малко или никакъв данък върху доходите си през последните години, според разследване на ProPublica.

Вбесяващо, нали?

Е, Мъск не го вижда по този начин, ето защо той атакува предложението на демократите за данък върху милиардерите, който да помогне за плащането на плана за огромни социални разходи на президента Джо Байдън. И засега съдбата е на негова страна - данъкът за милиардерите в крайна сметка беше изключен от законопроекта за разходите, одобрен от Конгреса в края на миналата седмица.

Относно този пост в Twitter...

Шумотевицат в Twitter през уикенда накара анализаторите да се зачудят. "Провеждането на анкета в Twitter за продажба на 10% от акциите му е още една странна сапунена опера, която може да се случи само на една компания и един главен изпълнителен директор в света", пише Даниел Айвс, старши анализатор на капиталови изследвания в Wedbush Securities, в бележка до клиенти.

В загадъчно съобщение в събота Мъск предложи да продаде 10% от своя дял в Tesla, който в момента се оценява на около 20 милиарда долара - сякаш не му е хрумнало да го направи, преди данъкът за милиардери на демократите да стане част от националния разговор.

Всъщност Мъск е знаел през по-голямата част от последното десетилетие, че ще трябва да продаде тези акции преди август 2022 г. Като част от сложния си компенсационен пакет Мъск има повече от 20 милиона опции за акции, които изтичат през следващата година.

Да се ​​чудиш защо Мъск пише това в Twitter, означава да съзерцаваш хаос. Неговите разсъждения на платформата редовно надуват или обезвъздушават каквито и да е акции за криптовалута, с които се занимава. И докато технически той получава заповеди от Комисията за ценни книжа и борси да бъдат проверени постовете му в Twitter от висшия юридически съвет на Tesla, не е ясно какво се случва.

Той редовно публикува коментари, променящи пазара, а миналата година, според Wall Street Journal, регулаторите заявиха, че използването му на Twitter два пъти е нарушило сделката, но не беше ясно дали ще предприемат действия срещу Мъск или срещу компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да вземе да върши някаква работа и да му плащат бе... все за нещо става, я да мете, я дз мие кинефи, може да го взевмат за тиляк у анадолу
102
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Мъск купува направо цялото кафене.
101
1
 
12
 
! Отговори
Булгар Булгар преди 2 години
Баба Вуна от Долно Нагорнище сън не я ловя след тоя хабер .И изпрати 5 лв от скромната си пенсия на Мъск .Да има за кафе чиляка 😬😁
100
1
 
5
 
! Отговори
Allah преди 2 години
Баси и безпаричието, баси
99
1
 
3
 
! Отговори
exooo преди 2 години
не се казва В кеш.....превеждайте грамотно...кеш съдержа в себе си и предлога В.....т.е.кеш означава и се превежда В брой
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобата е ужасяваща! Аз вече не смея да кажа, че имам прислуга у нас ... ТО нападки, то заплахи ...
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99Стана милиардер, щото му позволиха от държавата, иначе всеки който има поне малко мозъчни клетки, знае, че е поредния медиен балон :)))
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега,като ги чета тея коментари разбирам, как е минал комунизма у нас - ами злоба и омраза, бате! Всеко мрази взеки! Не са ли всички в съащта кал, не стават.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85 - Стана милиардер, още преди 20 години ...
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъск е клоун, нема съмнение в това хора :))) Дори по богатия от него Безос, едва излезе на 100 километра извън земната атмосфера, камо ли да ходи на Луната и да "колонизира" Марс......хахахахаха :)))
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България 70те беше най-големият производител в света на електрокари. Технологиите на Илон Мъск са същите с които Балканкар правеше електрокари - нищо ново." - АХХАХА! Това ми иде, да те ритам в главата и да се смея на глупостите ти!
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 ... Айде пак с глупсоитите. А таолетната в панелката оправи ли га?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО Героги - беее, ся ней ли да, изкараш голямат пачка, да раздаваш по 50-100 лева, да си кажат хората около тебе "Ехеее! Бат Герги е мноооо голяяям уее!" Ней работа.
90
0
 
0
 
! Отговори
хюстън, преди 2 години
Да му съберем малко пари!
89
1
 
10
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Само в бедните държави го има това да ходим с големите пачки и скъпите коли :). Но не можем да го разберем, защото все сме били бедни. На сватбата ми идва една жена от Англия с която работим от години, занимават се с недвижимите имоти. Има сигурно над 100 апартамента по морето, дойде с един Ford Fiesta за 5000лв., това и било колата за в България. Богатите хора по света обикновено гледат да не се набиват на очи, дори ходят по небрежно от нормалното.. Но в България още не сме толкова дорасли
88
3
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 години
скапан спекулант. заслужава да фалира.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъъъ, извинете ме, никой нормален човек по света не носи пари в брой... НИКОЙ. Всеки използва кредитна карта. На българина няма какво да му обясняваш защо кредитна- той си мисли, че взимат кредит, като се каже кредитна. Та няма особено смисъл на шофьор с 2000лв. заплата да се обяснява защо и как пари в брой не се използват никъде. Няма и да разбере- та той цял живот е в сивия сектор и заплатата се взима на ръка.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Путин прави нещо подобно, обаче кредита го плащат руснаците.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, купува си кафе на кредит хахахаха
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И БОЙКО БОРИСОВ ТАКА ПРАВИ, ПО-ТОЧНО ПРАВЕШЕ, НО СЕГА КРЕДИТОРИТЕ ГО ТЪРСЯТ