Снегът в Арктика ще премине в дъжд още през 2060 г.

Последиците от това може да ускорят глобалното затопляне
28
Снегът в Арктика ще премине в дъжд още през 2060 г.
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата може да доведе до това снегът в Арктика да премине в дъжд две десетилетия по-рано, отколкото се смяташе преди. Последиците от това може да ускорят глобалното затопляне и да опустошат местната дива природа.

За първи път в историята тази година падна първият дъжд, и то на най-високата част на Гренландия тази година. Международен екип от учени установи, че преминаването от снежни към дъждовни условия в Арктика може да се случи през 2060 г., а не през 2080 г. Това ще се случи първо през есента, сезонът, който се очаква да претърпи най-големите промени.

„Всичко това е свързано с цялата климатична криза, която допринася за много по-голямо увеличение на валежите. Това има огромни последици за целия живот в Арктика“, казва членът на екипа Мишел МакКристал от Университета на Манитоба, Канада.

Пастирите на северни елени карибу в Арктика са изправени пред колапс: ако снегът се обърне в дъжд, то дъждът, падащ върху сняг, може да покрие растителността с лед, което води до масов глад на тревопасните животни.

Дъждове в Арктика ще ускорят и размразяването на сегашните ледове, което пък ще освободи парниковите газове, затворени вътре, и с това ще ускори и без това бързата загуба на арктически морски лед.

„Най-общо казано, ако затоплянето предизвика по-ранно начало на арктическите валежи, това очевидно би било лошо по всякакви причини“, казва Ричард Бинтанджа от университета в Гронинген в Холандия. Проучване от 2017 г., което той е съавтор, предупреждава за „широко разпространени, дълготрайни и вероятно дори необратими последици“ от прехода сняг-дъжд.

Тревожна статистика на изследването сочи, че преминаването от сняг към дъжд в много части на Арктика ще се случи, дори ако светът поддържа глобалното затопляне до целта си от 1,5°C. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: снягдъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2060 отдавна ще съм изгнил ...
24
0
 
11
 
! Отговори
до Димо преди 2 години
Много си прав. Същите неща ги слушаме от десетилетия. През 2006 г. Ал Гор каза, че имаме 10 г., после става катастрофа. Е, 2016 г. мина и отмина. Ал Гор дори си купи къща на брега на океана в Монтесито. После, през 2018 г. чухме как имаме 12 г., после става страшно. И 2030 г. ще мине и отмине и пак нищо няма да стане. Но "зеленият" бизнес процъфтява, затова е целият вой и паника. Просто бизнес стратегия.
23
1
 
3
 
! Отговори
w преди 2 години
Напролет от ден на ден става по-топло. Една проста интерполация би показала, че есента вече ще е 60 градуса. Проста...
22
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Ковида преди 2 години
Овцете цял живот ги е страх от вълка, а накрая ги изяжда овчарят! Та така и с ковида и "глобалното затопляне", мили мои деца!
21
0
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Тогава ще отида там с профи Пимпиреф,да карам кънки на...воля.За сега тренирам в домашни условия с...ролкови.
20
1
 
0
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
парников газ намиращ де в лед ??wtf !
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще бъде виновен.През 2070 дъждът ще спре и ще грейне слънце.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другаре няма ли да обвините Борисов и Гешев за това?
17
3
 
22
 
! Отговори
Димо преди 2 години
От 30години слушам как ледниците щели да се стопят ,как ще дойде края на света и тем подобни глупости като тези,е нито ледниците се стопиха нито света загина,природата си следва своят ход на нещата с нас и без нас,и за умниците дето ще пазят света един въпрос.Как така пустините в арабският полуостров и Сахара са били савани и са станали пустини без да е имало горене на въглища и нефт,и как така са се излюпвали динозаври и живеели в много по-топла планета от сега ?
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 Колегата ти пише,че до 12 декември е имало само ЕДИН ПО-СЕРИОЗЕН ВАЛЕЖ бе кьорчо,а не,че е имало само един валеж.
15
0
 
4
 
! Отговори
стъкмистика преди 2 години
Аз, като се преродя, ще ви кажа истината
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снегът в Арктика ще премине в дъжд и това ще помогне на Руския Северен Морски път да се превърне в най-значимата магистрала, свързваща Източна Азия със Западна Европа. Пастирите на северни елени в Руската Арктика благоденстват и богатеят. Затоплянето удължава краткото лято в тундрата, увеличава времето за вегитация на тревите и мъховете, с които се хранят елените. Стадата са сити и се размножават по стахановски. Няма лошо.
13
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 години
По крайбрежието климата е преходносредиземноморски. Самото покачване на температурата на морската вода през Зимата говори много на мислещите.
12
1
 
4
 
! Отговори
дядо Мраз преди 2 години
"Гърция ще потъне." -- Петър Дънов
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година първия сняг падна на 14ти октомври, бре кетоманиак. температурите тази есен са над половин градус ПОД средните.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сибир ще се превърне в джунгла, а северната част на Южна Америка - в пустиня.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 кллиматичната конспирация = фейк вируса- То затова до 12 декември има само един по-сериозен паднал сняг. И вали предимно дъжд. А температурата навън е около 10 градуса. И това се скучва редовно вече в последните 10 г. Много добре си спомням как преди години всяка година имаше обилен сняг и като деца по цял ден се пързаляхме с шейни. Не ми обяснявай как е било фалшива новина,че имало промяна в климата. Има си и само слепите не я виждат.
8
3
 
13
 
! Отговори
Коректно Зелен преди 2 години
Сутрин като се изтропам чувствам голяма вина за въглеродния отпечатък , който оставям :(
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те времето за един месец напред не могат да предскажат, та сега през 2060 щяло да вали дъжд! Аз съм по добър и предсказвам, че дъжд ще вали и през 2061 и през 2062 и.т.н. Откакто ледения период мина, земята все се затопля, може би заради моторите с вътрешно горене от 5000 г. преди новата ера или Исус Христос, а-а грешка, мотори с вътрешно горене 5000г. преди новата ера. . . . . е събудих се! Отвратителен сън!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нлиматичната конспирация = фейк вируса