Учени: Надхвърлихме допустимото замърсяване на планетата

Необходимо е по-широко използване на възобновяеми материали
19 яну 2022 21:52, Петя Славова
66
Учени: Надхвърлихме допустимото замърсяване на планетата
Снимка: Bloomberg.com

Учени от Стокхолмския център за устойчиво развитие на околната среда и Университета в Гьотеборг твърдят, че човечеството вече е надхвърлило допустимия праг на химическо замърсяване на планетата, пише "Гардиън".

"Скоростта, с която обществата произвеждат нови химикали и ги изпускат в атмосферата, надхвърля допустимите граници, в които е възможен безопасен живот на Земята", казва участничката в изследването Патрисия Виларубия-Гомес за изданието.

Експертите твърдят, че това замърсяване застрашава планетата на всички възможни нива. За да се забави този процес, те призовават за по-широко използване на възобновяеми материали и енергийни източници, съобщи БГНЕС.

Превишаването на допустимия праг на химическо замърсяване е петият сериозен удар по екологичната безопасност на Земята. Преди това човечеството е предизвикало твърде силно глобално затопляне, унищожило е дивата природа и биоразнообразието и е преминало прага на замърсяване с фосфор и азот, обясняват учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Някой иска ли да си купи шведска кола. Аз не.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не са британски или руски учени - не е достоверна информацията.
53
0
 
0
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Шведите откога и те станаха специалисти по замърсяване на природата?
52
0
 
1
 
! Отговори
Лора преди 2 години
Пепиии, пепи, животновъд жалък...
51
0
 
0
 
! Отговори
до Пепи преди 2 години
Пепи, ако аз се и3пикая в кафето ти замърсявам ли го или не? По твоята логика не би трябвало щото урината си е една навсякъде, нали?
50
0
 
0
 
! Отговори
учЕн до Пепи 53 преди 2 години
Пепи, нещата на Земята ги има и на други планети, ама там няма атмосфери и вода, на Земята нещата се вадят от недрата и се изхвърлят в атмосферата и водата. После животните измират защото те не могат да дишат серни и оловни окиси вместо кислород, същото е и с рибата. На мен пък ми е чудно как има хора с твоето мислене?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПепиРазбирам гледната ти точка и подкрепям, но на повърхността на планетата няма пластмасови бутилки, а сега извлечени от недрата, вече ги има, реките са били от надземни и подземни источници, а сега са пълни с какво ли не, нямало е фабрики които да изливат химикали, а сега има. Така че, да, елементите са си тукашни, но са преобразувани в по сложни структори които ни тровят всеки ден, а това все пак е проблем
48
1
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До Анонимен Значи пак са си били на земята . Как така неща които са на земята ,замърсяват земята . Ако преместиш 5 тона мазут от сибир в париж , вече стават замърсяване .
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПепиПепи, химията в днешно време е много на ниво, копае се дълбоко, така че, неща погребани от милиони години сега се вадят на повърхността
46
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Да попитам учените . Замърсяването откъде се взима ?? Не е ли материя която си седи на земята от милиарди години . Е как тогава човечеството замърсява природата , като материята се същата .
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ставайте от бюрата и се захващайте за работа, стига трактори, принтери, ел.автомобили и всички там екстри с които живеем. Отглеждайте, компостирайте, засаждайте, оставяйте половината за природата, половината за вас. Не може да грабиш всичко и после да се чудиш защо няма
44
3
 
2
 
! Отговори
Дуло преди 2 години
Явно шведските учени не се отличават с особено голяма интелигентност.
43
1
 
3
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Тези шведски учени упорито се борят за титлата *** на годината. Шведите произвеждат все повече глупости за единица време и с помощта на интернет ги разпространяват в целия свят.
42
1
 
3
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 2 години
Ха ха ха!Да му мислят тея дето от суета+егоизъм имат дяца и внуци,бре!Ха ха ха!А иначе-ако тая Планета все пак оцелее,то навсякъде по Света ще бъдат издигнати монументи на ВЕЛИКАТА и несломима Грета Тюнберг,бре!!!Ха ха ха!
41
2
 
4
 
! Отговори
"Селянин" преди 2 години
Дано да замърсяват повече особено за тези цитирам " мръсни ' софиянци !
40
4
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Някой ми ползва името и ще го сменя.
39
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За съжаление сме неразумни. Унищожавайки природата,ще погубим себе си,цялото човечество. Летим към пропастта и няма спасение вече,късно е за промяна към добро.
38
4
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Трябва да си адски *** или неадекватен, за да ме забележиш ,че в природата нещо не е наред! Аз помня зими ,с по един метър сняг , при които се радвахме като деца! Сега това отвън, не знам на какво прилича! Вече минава януари, а ние не сме видяли още сняг! Такова чудо не е било!
37
4
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ние реално унищожаваме собствения си свят,дом и не се замисляме дори.Приличаме на онова племе което изсекли дърветата на своя остров да прави маори и после и самото племе заминало.И в момента *** режат и в Амазония и Сибир и само Господ знае.Уж сме най интелигенция вид на земята но изглежда не е така.Реално се самоубиваме.Съжалявам но от райско място Земята ще я превърнем в пустиня.Лека нощ.
36
2
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
...по инерция написах 2020г, а всъщност апокалиптичните прогнози от 1980 г бяха за 2000 г. Тогава се очакваше да е краят на света заради човешката намеса.