Надежда в Африка заради първата ваксина срещу малария

С поставянето на дозите, случаите намаляват
3 фев 2022 21:16, Петя Славова
19
Надежда в Африка заради първата ваксина срещу малария
Снимка: БГНЕС

Трите деца на Луси Акини са заразени с малария, така че тя често е в местната здравна клиника в Западна Кения и ги лекува всяка втора седмица. Когато й предлагат да защити децата си с първата в света ваксина срещу смъртоносната паразитна болест, Акини се възползва от възможността.

Повече от 100 000 деца в ендемичната за малария Западна Кения са получили новата ваксина срещу болестта, която всяка година убива 260 000 деца на възраст под пет години в Субсахарска Африка. От 2019 г. в Кения, Гана и Малави се провежда пилотна програма за въвеждане на революционното лекарство, което се разработва от 30 години. През октомври миналата година Световната здравна организация (СЗО) го одобри за широка употреба за деца в Африка на юг от Сахара и други рискови региони.

За Акини и нейното голямо семейство ваксината е равносилна на чудо. Тя винаги поставяла мрежи против комари над децата си, докато спят, но въпреки усилията ѝ те все пак са били ухапвани навън, докато играели, предава БГНЕС.

"Преди имахме много малария в нашия дом. Бяхме в болница три пъти в месеца", казва Акини.

Но откакто са ваксинирани, нито едно от децата ѝ не е дало положителен резултат за малария, казва тя, което ѝ носи голямо успокоение, тъй като живее в регион, където болестта е основен убиец.

"Много сме щастливи, защото нито едно от децата ни не е болно", казва Акини.

Нейната снаха, Милисент Акот Ойоя, решава да постави ваксина на собствените си деца, след като вижда ползата от нея за племенниците си.

Здравните клиники в Западна Кения, където педиатричните отделения, пълни с болни от малария деца, не са рядкост, започват да виждат резултати. Приемът на пациенти за лечение на малария намалява, както и тежестта на симптомите.

"Откакто започнахме да прилагаме ваксината срещу малария през септември 2019 г., наблюдаваме намаляване на случаите на малария", казва Елза Сверуа, главна медицинска сестра в здравния център Акала в окръг Сиая.

"Дори при децата, които боледуват от малария, тя не е тежка, а броят на смъртните случаи от малария също е намалял", допълва Сверуа.

По-малко малария означава по-малко посещения в болница, което е от полза за семействата, които се борят да плащат за лечението отново и отново.

"Преди ваксината харчехме много пари за лечение, за закупуване на лекарства и за ходене до болницата. Разходите бяха високи", казва Акини.

Сега има повече пари за храна и други неща от първа необходимост, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Доктор Do Little преди 2 години
В Африка живеят хората с най-здрава имунна система и това е факт Болестите там са единствено от ЛОШ НАЧИН НА ЖИВОТ . Никой не е виновен на някого защо живее в мизерия и мрръсотия . Дори и най отчаяния безработен бедняк може да намери време в графика си за деня да си събере ббоклууците около себе си и да си подреди мястото където живее .... да се измие ... да си почисти дрехите ... Миззерията не е породена от бедност а от мъързел . Бедноста се побеждава С ТРУД , а не с чакане за "помощи"...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, така, всичко върви по план. Белите хора и азиатците - с ваксинка срещу Кромид, Африка с ваксинка срещу малария, защото не се хващат на голата кука. Те и на тази с малко стръв няма да се хванат, спокойно.
13
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мхм, а ваксините против Ковид-а нещо много съмнително бързо, бре ?!?!?!? :)___Явно в маларията няма бизнес и политика, само човечност ...
12
0
 
4
 
! Отговори
Агата Кристи преди 2 години
10 малки дечица, които не са от Гърция.
11
4
 
2
 
! Отговори
Сто преди 2 години
Едни пищят срещу ваксини... А други мечтаят всеки ден за ваксини :(. Луксозните проблеми на свят, който си има всичко, а си търси за какво да мрънка. Срещу истинското нещастие
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познайте от кой тип са и кой ги призвежда.
9
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВАЖНОТО Е БИЛИ ДА Е ДОВОЛЕН!!! ТОЙ КАТО ЧУЕ ВАКСИНИРАНЕ НА 100-ЦИ МИЛИОНИ ХОРА И ПОЛУЧАВА ДУХОВЕН ОРГАЗЪМ!!! ПОСЛЕ ЩЕ ГИ НАДУПЧАТ И ОТ БИЛИ КОВИД ВАКСИНАТА И ОТ СМЕСВАНЕТО НА ВАКСИНИТЕ ЩЕ ПЦУВИСАТ ПОНЕ 50%! НЕ СЛУЧАЙНО БИЛИ ДАДЕ НА СЗО 700 МИЛИОНА САМО ЗА 1 ГОДИНА ПОВЕЧЕ ОТ ВНОСКАТА НА ФАЩ, ТА ДА ИМАТ ДА БОДАТ НА ВОЛЯ :D
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другият вариант е ваксините против ковид да са били разработени преди появата на пландемията. Което не е логично. Или е?
7
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Африканските Деца са От Значение - Ваксините за тях по 30 години ги изследват преди да ги прилагат върхя хора, а не като Брюксел - за Седмица без никакво тестване - Удобрено за вас бели р0бе!!
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете, лекарството е разработвано 30 години преди да бъде одобрено от СЗО за деца. Как така ваксините против ковид бяха одобрени за няколко месеца?
5
18
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Дано африканците са по-умни от нашите антиваксъри.
4
7
 
22
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ето това може би е истинска ваксина - разработва се и се тества 30 години. Не е финансирана от чичко Били, че той тогава още не беше станал имунолог и не мислеше че населението било много.А не като сегашните бъркочи, които с радост поемате в грижа за вашето здраве.
3
11
 
4
 
! Отговори
моше Бента Яков преди 2 години
Африка има нулево ниво на ваксинации това е така ,защото е планирано тя да подмени дегенериралият Европеиден ген с качествен семитски.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия още с малария и жълта треска не могат да се оправят, иначе СЗО съветва за 4та доза от някои ваксини за ковид. Страшно лицемерие от страна на някои правителства и организации.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Келепир за файзера.