Уелс забрани всички форми на телесни наказания на деца

Отменя се защитата на “разумното наказание” от британското право
22 мар 2022 08:10, Елка Василева
23
Уелс забрани всички форми на телесни наказания на деца
Снимка: архив, БГНЕС

От днес всички форми на телесни наказания на деца са незаконни в Уелс. С това се отменя защитата на “разумното наказание” от британското право, което съществуваше от 2020 г.

Критиците смятат, че законът ще даде възможност за наказателно преследване срещу родители, но правителството на Уелс заяви, че ще защити правата на децата.

Децата и възрастните в Уелс ще имат еднаква защита срещу нападения. Законът ще се прилага за всички в Уелс, включително тези, които само посещават Уелс, и ще обхваща всички, отговорни за детето, докато родителите отсъстват.

Това принцип и досега бе заложен в уелския закон, но няма да има повече сиви зони като тази на „защита на разумното наказание“, поясняват законодателите. Досега в Уелс - както все още е в Англия и Северна Ирландия, удрянето на дете беше незаконно, но разрешено, ако става дума за "разумно наказание". Шотландия въведе забраната за физическото  наказание на деца през ноември 2020 г.

Представител на една от водещите благотворителни организации за деца (NSPCC) заяви, че досега децата са били единствената група в обществото, чиито представители е било допустимо да бъдат удряни при определени обстоятелства. Не се допускат телесни наказания на възрастни или животни, така че е абсурдно това да е приемливо за децата, подчерта той.

Според специалистите от Кралския колеж на общопрактикуващите лекари в Уелс има достатъчно доказателства за вредата от телесните наказания на деца, които не носят никаква полза, която да не може да бъде постигната чрез друг метод за дисциплиниране, но има регистриран широк спектър от вреди, които могат да продължат цял живот.

Учителите също подкрепят закона, отменящ телесното наказание, и изразяват увереност, че децата трябва да бъдат възпитавани чрез добър модел за подражание са ценностите, в които трябва да се възпитават децата, за да станат те пълноценни хора.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни лигочи са тия в западна Европа, правят си каквото искат, родителите само гледат като телета, ония врякат и се тръшкат за щяло и нещяло, пълна разруха на дисциплина.
19
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Браво. Тез сега ще израснат от педро-*** в ревящо-капризни педро-***.
18
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Познато чувство ми е. Батко съм на 4-годишно момче. Мама винаги му угажда само и само да млъкне. А се е научил да реве за всичко. Мама ми казва "той още е малък". А кога ще се научи тогава? Но не смея нищо да кажа, все пак те са родителите, а аз - не.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето когато в българските училища е имало , шамари, бой с пръчка, стоене мирно в ъгъла и дори запиране в клетка тогава са произведени най добрите кадри и България е имала силен икономически растеж. А от както спряха наказанията всичко тръгна надолу. Сега келеметата нямат никаква дисциплина, никакъв страх от наказание и не зачитат правила и не уважат никой. Нито родители, нито училите, нито съучениците си.
16
0
 
14
 
! Отговори
Sonq преди 2 години
Не смея да ги пипна в Англия! Ако е паднало и има синина ме карат да подписвам едни формуляри в детската, че не се е случило при тях и да обясня как се е случило! Като тръгнат на училище от самото училище им разясняват, че ако някой ги бие вкъщи трябва да им кажат!
15
2
 
19
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
А защо се въргалят? Защото родителите от раждането им угаждат за всяка прищевка, вместо по подходящ начин да им обясняват кое може и кое не, но не с шамар. По-лесно е с шамар, защото с думи, личен пример, иска усилие, умение.А пък и това презадоволяване на хлапетата е безкрайно вредно за възпитанието им.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Добре, че нашите ме биха, за да уча и за да не съм зверска лигла!
13
5
 
11
 
! Отговори
Педагог преди 2 години
Без бой няма качествено образование.
12
1
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
А "ценностите" могат дасе открият в компютъра на дрътия п...унгел Елтън Джон или лорд Генчо Минчев.
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В законът се казва(цитирам): "От днес всякакъв вид телесни наказания включително удряне, пляскане, шамари и разклащане, са незаконни съгласно Закона за децата (Премахване на защитата на разумното наказание Уелс) от 2020 г. https://t.co/Z2K45CwOvSДа четат подкрепящите боят като възпитателно средство в България и да си правят изводите!
10
7
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това,което Нашите Братя и Сестрици Келти трябва да направят е да си спомнят,че са наследници на Велика Милостива Тракия , а това изисква ,някак си по разум у сърце,забрана на всичко англосаксонско . Защото както Свети Уелс,така и Свети Шотландия и Ирландия са потомци на Галилея,тоест Галия,сиреч България(ВОЛГ Галия) . Напред , Келти! Напред с Велика Русия!Ще изхвърлим англичаните от Келтските земи!Дечицата са Бъдещето! Дечицата ще бъдат Новата Аристокрация на Света!
9
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А У НАС КОГА?!!!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак сега??!!
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шамарите изграждат характер, боят трябва да е наказуем.
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледам ги по супермаркетите как се въргалят по земята и врещят като животни а родителите им не смеят да ги пипнат за да не отнесат глобата.Съвременното им поколение е осакатено достатъчно за новото просто не ми достига въображение да си го представя.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чумата на неолиберализма продължава в пълна пара..
4
6
 
25
 
! Отговори
Евроценности, сър... преди 2 години
новия "демократичен свят".
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да ги глезят като малки, после като пораснат и някой ги ошамари, защото са се направили на интересни, ще се върнат в реалността
2
6
 
3
 
! Отговори
ДАНС и Виваком преди 2 години
В България се унищожават и Екзекутират хора чрез телефони на Виваком, от ДАНС какво мислят, в Перник "Ралица5" жертвите са над 20!........................... СРС за всеки от сърце,качват ви живота на сървъри !
1
9
 
32
 
! Отговори
ман преди 2 години
значи ще станат джендърчета