Генчовска: Шокирана съм от ужасяващото насилие срещу цивилни граждани в Буча

България продължава силно да подкрепя Украйна, заяви тя
11 апр 2022 21:17, Нели Христова
55
Генчовска: Шокирана съм от ужасяващото насилие срещу цивилни граждани в Буча
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното месечно заседание на Съвет ,,Външни работи’’, което се състоя в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Министрите обсъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна, ситуацията в региона на Западните Балкани, инициативата на Европейската комисия и на ЕСВД ,,Глобален портал”, обстановката в Либия и Мали.

,,Като жена и майка съм шокирана от ужасяващото насилие срещу цивилни граждани в Буча, Краматорск и други украински населени места. Извършилите тези престъпления трябва да бъдат изправени пред международно правосъдие и да понесат най-тежки наказания. България продължава силно да подкрепя Украйна. До момента страната ни е приела над 70 хил. бежанци от Украйна и предоставя хуманитарна помощ. Координацията с НАТО е изключително важна и ще продължи да се засилва.” Министър Генчовска призова за засилено взаимодействие с международните партньори за по-нататъшна дипломатическа изолация на руския агресор, както и за твърдо противодействие на руските хибридни заплахи.

Държавите членки потвърдиха, че ЕС ще продължи да оказва помощ и съдействие на Украйна във всички сфери - отбранителни способности, социална и хуманитарна помощ, прием на бежанци и др. С активните усилия на ЕС, САЩ, Обединеното кралство и други партньори и с широката подкрепа на държави от всички региони на света членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека беше суспендирано от Общото събрание на ООН на 7 април 2022 г.

Външните министри на ЕС обсъдиха и ситуацията в региона на Западните Балкани в контекста на руската военна агресия в Украйна и необходимостта от засилен ангажимент към партньорите в региона. Министър Генчовска потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани на основата на собствените им заслуги.

Министрите подчертаха значението на подхода „Екип Европа“, координацията със сходномислещите партньори и преодоляването на последиците от руската агресия срещу Украйна при определяне на приоритетите на инициативата за свързаност на ЕС - ,,Глобален портал”.

Специални гости на Съвета бяха външните министри на Норвегия и Исландия. Двете държави партньори на ЕС се присъединиха към санкциите срещу Русия и оказват помощ на Украйна в борбата й срещу руската военна агресия.

В рамките на Съвета, министър Генчовска проведе двустранна среща с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом така нареждат господарите значи е така. Но дали е така кой ще ми каже?.......
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като жена и майка . . . . . . няма такова нещо . . . и мъжете днес могат да бъдат жени и майки! Това е расистко изказване по отношение на другите полове и най вече към четвъртия и петия пол! Нали това искахте, а сега съд, затвор и вън!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази май ще е последната в света, която ще разбере че Буча е изсценировка.
40
0
 
7
 
! Отговори
КоНе преди 2 години
Генчовска натискай АналенаТа да принуди РСМ да спре с геноцида над българите и когато ги приемат за равни и спрат с краденето на Историята ни ,тогава ще има преговори за ЕС !!!!
39
17
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най-после добър външен министър,казвам аз и още 85% от живеещите у нас.
38
1
 
18
 
! Отговори
Аз пък съм шокиран преди 2 години
Че може да има като вашите продажни душици и от предателството, което сте намислили да извършите до юни месец спрямо хилядолетна България. А външният вид на "министърката" шокира най-силно.
37
13
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Е това е Дедо, в Европата сме и в НАТО. На мен ми харесва. На който не му харесва да ходи в сибир!
36
2
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Абе, кифла изсъхнала, САЩ казаха, че тези "руски престъпления" не са потвърдени от независим източник...франсетата директно заявиха на Zеления, че лъже! Крематорск си го удариха укропите, за да натопят Русия...да не говорим, че комай никой вече не им се връзва на измишльотините! Е... освен теб и другите *** в МС, но то е разбираемо - така са ви заповядали от Козяк....
35
3
 
12
 
! Отговори
ДА очакваме преди 2 години
Нацистите от Азов стигнаха до логичния си край. Изтече им времето. НАТО обаче има грандиозен проблем - десетки офицери командвали укро-зомбитата като се спряга US Генерал-лейтенат Клотие. Също в зоната има блокиран персонал на биолаборатория от 2014 година. Логиката сочи че утре новините ще са пълни за това как Русия е ползвала химични оръжия и много 'невинни хора' са загинали във завода...вероятно ценните свидетели за дейността на НАТО!
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеей таз чак сега се шокира... Още преди седмица трябваше да е шокирана, според директивите на евроатлантическите "партньори". Със забавено действие ли е или главния мозък трудно обработва какво се изисква от нея?...
33
1
 
18
 
! Отговори
Из житата преди 2 години
Флегма , то мръкна вече
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз заспалата чак сега ли я активираха/събудиха. И аз съм шокиран от нашите кадри :)
31
2
 
32
 
! Отговори
К преди 2 години
А за 300 хиляди убити в Йемен няма и дума... лицемери и предатели
30
3
 
38
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Здрави прави украйнци се шматкат из Варна и пият кафенца по заведенията ...... а техния Зеленски моли чужденци да отидат и да се бият за Украйна ? Що ве ? Тия тука по Черноморието ни да не са всичките диагностицирани от украйнския ТЕЛК със 100% инвалидност ?
29
3
 
30
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Г-жо Генчовска, защо не се шокирате от съдбата на българския екипаж на кораба Царевна? Или няма нужда да се тревожим за своите, няма финансов интерес, нали
28
1
 
28
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 2 години
НЕ ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ СА БАЛЪЦИ
27
2
 
41
 
! Отговори
Само питам... преди 2 години
Нещо май не се чуваше гласчето на българските политици когато украйнската армия разстрелваше българи преди няколко години, само плахи и неосъществени планове за хуманитарен коридор да спасим колкото можем от тях ... Нямаше и "шокирани" политици когато разкъсаха българските знамена на посещението на президента ни ... или когато "патриотично настроени" украйнци подпалиха Българския Културен Център в Одеса и ЖИВИ ИЗГОРЯХА българи .... Що сега толкова се "възмутиха" ? Някаква заповед ли е имало ?
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме толкова загрижени за Украйна наш дълг е да депортираме всички украинци в боеспособна възраст обратно в Украйна. Украйна има нужда от всеки свой гражданин в момента да воюва за нея!
25
2
 
32
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Теодора Генчовска - не говори от името на цял един народ, аз съм на друго мнение!
24
3
 
25
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
Тия Укри и боя им е малко , Русите правилно са преценили , малко ПЕРДАХ няма да им се отрази зле !