Ураганният сезон в Атлантическия район е двойно по-мощен отпреди 40 г.

Затоплянето на морската повърхност е "допринесло значително за по-екстремните сезони на тропическите циклони"
13 апр 2022 19:44, Йоана Цонева
10
Ураганният сезон в Атлантическия район е двойно по-мощен отпреди 40 г.
Снимка: БГНЕС

Според нови изследвания, които предупреждават, че климатичната криза увеличава размерите на ураганите, които застрашават живота и имуществото в крайбрежните райони, изключително активните ураганни сезони в Атлантическия океан са два пъти по-вероятни, отколкото през 80-те години на миналия век.

В проучването се посочва, че климатичните промени са допринесли за "решителното увеличаване" на интензивната активност на ураганите от 1982 г. насам. Изследователите от Германия и Швейцария, предприели анализа, пишат, че нарастващата свръхактивност на бурите може да бъде "категорично приписана" на повишаването на температурата на океаните.

Затоплянето на морската повърхност е "допринесло значително за по-екстремните сезони на тропическите циклони и по този начин за смъртните случаи, разрушенията и загубите за трилиони долари, които тези циклони са причинили през последните четири десетилетия", се казва още в изследването, предаде в. "Гардиън".

Предишни изследвания показаха, че макар броят на ураганите - често наричани циклони, когато се случват в Тихия океан - да не се увеличава драстично поради изменението на климата, самите явления изглежда стават все по-силни и разрушителни. Една буря се счита за ураган, когато достигне постоянни ветрове със скорост 74 км/ч или повече и се измерва между категория 1 и 5 по скалата на ураганните ветрове на Сафир-Симпсън.

Това усилване на бурите, при което енергията и влагата, задържани от завихрящия се ураган, се увеличават от повишената топлина от океана и атмосферата, се прояви в множество скорошни бедствия, включително урагана Мария, ураган от категория 5, който достигна 174 мили в час и опустоши Пуерто Рико през 2017 г., и урагана Флорънс, мощна буря от категория 4, която връхлетя източното крайбрежие на САЩ година по-късно.

"Макар че приписването на отделните събития, свързани с тропическите циклони, остава трудно, не може да има съмнение, че изменението на климата създава по-интензивни бури", казва Петер Пфлидерер, учен от базираната в Берлин компания Climate Analytics, който е ръководител на проучването.

"Нашите резултати не означават, че повишаването на температурата на морската повърхност води до повече тропически циклони - но сочат към тенденция за по-интензивни бури и следователно по-екстремни резултати за сезоните с много тропически циклони."

Отделно изследване, публикувано тази седмица, установи, че климатичните промени увеличават количеството на валежите, които се случват по време на голяма буря, както и спомагат за засилването на самата буря.

Анализът на сезона на ураганите през 2020 г., когато от Атлантическия океан се раздвижиха рекордните 30 именувани бури, установи, че глобалното затопляне е увеличило екстремните валежи за тричасови периоди с 11 % в сравнение с това, което би се очаквало в прединдустриални времена.

Проучването, което "прогнозира" сезона на ураганите през 2020 г. с помощта на компютърен модел, който показва какво би се случило, ако нямаше климатични промени, установи, че крайбрежните общности сега са изложени на по-голям риск от смъртоносни наводнения, причинени от гръмотевични бури.

Подобна интензификация доведе до смъртта на повече от 20 души в Ню Йорк и Ню Джърси през октомври, когато остатъците от урагана "Айда", който вече беше опустошил Ню Орлиънс, все още имаха силата да преминат през обширна територия в източната част на САЩ.

"При по-интензивните бури се получава по-силен климатичен сигнал. При по-силен вятър се получава по-голямо изпарение на водата и се наблюдават такива наводнения", казва Кевин Рийд, климатолог от университета "Стоуни Брук", който е ръководител на изследването, публикувано в Nature Communications.

"Изменението на климата често се смята за далечен проблем, но в действителност изменението на климата е тук, нашият климат се е променил и един от най-ясните начини, по които можем да видим това, е чрез промените в екстремните метеорологични условия, като например ураганите.

"Тъй като светът продължава да се затопля, ураганите ще стават все по-дъждовни и по-дъждовни. Наистина ще трябва да се справим с това."

Тазгодишният сезон на ураганите в Атлантическия океан, който се очаква да бъде по-активен от обикновено, започва на 1 юни и продължава до 30 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли с лъжата за глобално затопляне? Това се използва от глобалистката либерастия за повече контрол над хората. Дано почнат да се събуждат овчиците. А дано, ама надали.
5
1
 
1
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Зелените са измамници! Крадат трилиони...
4
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Смехория. Пристанищата на Южна Англия има паметни плочи. През 18-ти век буря потапя цялата английска ескадра. Още вадят запазени кораби зарити в пясъците
3
0
 
6
 
! Отговори
AAA преди 2 години
само глупости, на база данни от 30 години да се правят каквито и да е заключения е изключително глу. паво ама клима отка.чалниците само това чакат
2
0
 
2
 
! Отговори
Катерина преди 2 години
Ще отнесе източното крайбрежие. Не си спомням как се казваше другата дъщеря на Путин.
1
1
 
0
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Природата го наказва