Все повече украинци се завръщат у дома от Полша

За първи път пристигащите са повече от напускащите
18 апр 2022 07:33, Александър Попов
45
Все повече украинци се завръщат у дома от Полша
Снимка: GettyImages

За първи път от началото на войната в Украйна в страната са пристигнали повече хора от Полша, отколкото са я напуснали.

Все повече хора се завръщат - за да посетят роднини или да се върнат по домовете си.

Данните на полската гранична служба сочат, че в събота 22 000 души са преминали в Украйна, а 19 200 са я напуснали.

Някои от тях се връщат, за да видят семейството си, може би само за няколко дни, и остават близо до границата, преди да се върнат.

Други се връщат у дома и казват, че ще останат, въпреки предупрежденията на официални лица като кмета на Киев Виталий Кличко, който заяви, че все още не е безопасно да се придвижват обратно за постоянно в града.

По данни на ООН милиони хора са избягали от Украйна от началото на войната - но повече от 650 000 души вече са преминали границата с Полша в обратната посока

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 15 ХАХАХА Лицемер. Сега ли се загрижи за суданците и нигерийците. До преди два месеца искахте да ги стрелят по границата, а сега сме хуманисти. Е това ни е морала . лицемерие и арогантност.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До въпрос ние дори нямаме и бежански центрове и организация за настаняване на бежанци. И настанеите в хотелите са до 31 май и са малка част. Те не работят в момента и тези пари дадени от държавата са долре дошли. некой не задължава хотелиерите да ги настаняват и това е техен избор. Една част от украинците се издържат сами тука. Други се настаняват в общински общежития и дори по селата в родопите. Стига с тези хотели - около 10 000 души са там и то временно.
16
3
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Напротив, настоявам суданците да б ъдат изведени от Хармали и настанени в хотели на Слънчев бряг. Украйна и суданка в еднап спалня, и в един ресторант да се хранят. Защото на суданците съдбата е същата-и те бягат от война.Колко Суданци са настанени на море в Китен. Колко нигерийци са в Созопол в хоте, безплатен?Суданците втора категория бежанци ли са?
15
3
 
22
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Ако в Украйна имаше мир, а у нас война дали щяха да ни настанят в скъп хотел на плажа на Одеса. Или щяха да ни пратят някъде из казарми и спортни зали из Запорожието-в помещения за по 40 човека?Къде по света бежанци са настанявани в хотел на плажа. Италия да не би да настанява бежанци във Венеция или Римини? Бежанците са в бежански центрове-извън градовете. Бежанските центрове са огромни халета ,за по 40-60 човека, и външна столова. Хотел на морето за бежанец-това никъде го няма.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фактите Беежанците от Южен Судан защо не са в хотели на плажа, а са в лагера в Харманли? Хайде да не се правим по-големи светци от папата. Лицемер. Нали скачахте и срещу тези от Африка и Азия. Нали крущяхте, че нарушават границата ни и трябва да се връщат обратно и въобще да не се допускат тука. Нали и там нямаше война или да се връщат да се бият. И да ти прави впечатление - украинските бежанци са главно жени и деца, а другите са млади мъже.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще се връщат ами - то в Полша ги настаниха в училища и приюти и ги караха сами да си чистят и грижат за хигиената за което щяха да вдигнат бунтове - не е като тук - да имат повече права от нас и да ни обиждат и да се държат високомерно спрямо нас - питайте някои учители как се отнасят украинчетата към българските деца и към България
12
2
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Не , не трябва да се прибират. Хора сме, дали сме им убежище. Но убежище на бежанец се дава в бежански център, а не в петзведен н хотел в Слънчев бряг. Хотелите са за туристи. Вс пак тези хора не са дошли на море, а бягат от война. Настаняването се прави в бежански центрове-като този в Харманли, може и в изоставени казарми, спортни зали. Разполагат се стотици легла в сп ортни зали, открива се столова-това е бежантски цзентър. Хотел пет зведи на плажа е за плащаш турист.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 Какво им дадохме. По 40 лв. на хотелиерите, т.е. пак на наши хора. Една част от тях имат по-висок стандарт от нас. И не се учудвай, само Киев колкото цяла българия. Те не разчитат на твоите 40 лв. И от България първи ще избягат българите със скъпите коли и големи банкови сметка, ако има война. Тези които в момента са най-големите патриоти и лицемери. Ще обеднеев, ако не можем да помогнем на 50 000 жени и деца. Ако е така да затваряме държавата.
10
4
 
12
 
! Отговори
Свърши им ваканцията преди 2 години
:) време е всички да си се прибират Явно няма да я бъде тая ние да им плащаме дълга вакцанция със спа!
9
4
 
12
 
! Отговори
фактите преди 2 години
Навсякъде бежанци са държани в бежански центрове а не във високозвездни хотели изз курортите. В курорт отива турист, а бежанец се настанява в бежански лагер-общи помещения за 40-60 човека, и столова. Нормални помещения за бежански център.На бежанците трябва да се помогне-но това се прави в бежански център, а не в петзвезден хотел в Слънчев бряг.Беежанците от Южен Судан защо не са в хотели на плажа, а са в лагера в Харманли?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 по-голямата част от бежанците в Полша са жени и деца - около 70% - каква работна ръка са те. Много от укранците предпочитат наистина да се върнат в Украйна. Евтината работна ръка в Полша има стандарт, който в България масово е недостижим. Огромен проблем е тромавото трудово законодетелство в ЕК като цяло. Същото важи за България. Тука могат в момента да работят над 30 00 от бежанците, но имаме абсурдна правна рамка. Не са само те винавни.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"2 месеца помощи от по 150 евро" - 250 евро, правописна грешка извинете.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Полша се дават 2 месеца помощи от по 150 евро на семейството, което ги приютява, а на украинците се дават 69 евро в началото на престоя им и работен номер, очевидно втория месец е на път да изтече и липсата на желание да стават евтина работна ръка ги връща в Украйна. Другия момент е, че в ютуб има хиляди коментари от поляци упрекващи украинските лидери за случващото се. Обикновените поляци надникнаха отвъд западната медийната щора и са възмутени като много от тях обсъждат предсрочни избори.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лях Това е защото ги гонят от Полша. Над 1,5 млн свободни работни места има в Полша. До миналата година в Полша работиха над 2 млн. украинци и беляруси. Над 200 000 украници са започнали работа. И това са квалифицирани и нормални хора. Дори мога да ти кажа от собствене опит с молдовци и украинци в България, те са по-подготвени и дисциплинирани от повечето български работници. Една голяма част от българите нямат никакво професионална подготовка и не искат да се научат.
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Е нали ше му дадат пари на зеления. Постигна си целта. Да се връщат вече. Сега вече сменихте плочата. Нали щяха да стоят дълго време на запад. Ще точат социалната система. Ще нарастне престъпността. А повечето са жени, деца и възрастни. Оказва се, че те имат повече морал и достойнства от вас путинофилите. Просто обичат страната си. И тука в българия не се държат по-лошо от нас. 60 000 украинци са проблем, а 500 000 българи не работещи и издържани от нас не са. Лицемери.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските фашисти са способни на нови подлости и затова е рано да се връщат.
2
16
 
20
 
! Отговори
Лях преди 2 години
Това е защото ги гонят от Полша. Там вече има 1 млн укри и вече няма къде да ги настаняват, пък и трудно се изхранват
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали ше му дадат пари на зеления. Постигна си целта. Да се връщат вече.