Близо 30 свещеници тръгнаха към Мариупол

Комендантски час в Украйна в нощта на Възкресение Христово
23 апр 2022 18:53, Александър Попов
29
Близо 30 свещеници тръгнаха към Мариупол
Снимка: БГНЕС

Близо 30 свещеници от Украинската православна църква са тръгнали към Мариупол. Те ще вземат участие в молитвено шествие и ще помогнат на пострадалите в разрушения от руснаците украински град. Информацията за литията е оскъдна и тя идва от социалните мрежи. За потеглянето на свещениците към Мариупол съобщава и Обуховският архиепископ Йоан (Черепанов), който се позовава на свещеник Александър Клименко.

Предложението за провеждане на молитвено шествие до града е на Киевския митрополит Онуфрий.

"С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение“, каза митрополит Онуфрий в обръщението си на 21 април.

На територията на цяла Украйна в нощта на Възкресение Христово ще действа комендантски час.

В регионите с активни военни действия той ще започва по-рано от 19 ч. до 5,00 ч. Това са областите Донецка, Луганска, Запорожка, Николаевска, Харковска, Херноска. В другите области комендантският час е от 23 ч. до 5 ч. сутринта, съобщава Двери.

Украинските власти въвеждат този режим заради опасения от провокации от страна на руските войски. „Врагът е коварен, а най-важното за нас е безопасността на хората“, така обяснява ограниченията в столицата ръководителят на Киевската областна военна администрация Ал. Павлюк.

На много места на хората е забранено на посещават храмовете в пасхалната нощ заради опасност от целенасочени нападения от страна на руснаците. Властите съветват хората да отидат на църква на другия ден. Решението да няма нощни богослужения е взето съвместно от църковните и държавните власти. Причината е да не се допусне събиране на много хора, чиято безопасност да не може да се гарантира. Според военните, има информация, че руските войски могат да използват именно пасхалната нощ за нови нападения.

Украинската православна църква ще предава Възкресното богослужение от 23,30 ч. по телевизията и онлайн от Михайловската златокуполна катедрала в Киев. Предстоятелят на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний е дал указания да не се извършват нощни богослужения в районите с военни действия. Според него врагът добре разбира духовната същност на борбата, затова „се опитва да ни лиши от Пасхалната радост, защото празникът на Възкресението трябва да ни вдъхнови за по-нататъшна борба“. Той не изключи възможността за провокации от страна на руснаците.

Митрополит Епифаний е обяснил, че възкресната служба може да се извърши и сутринта или през деня. Свещениците да направят график, така че хората да не идват едновременно в храма, а на по-малки групи. Митрополитът е посъветвал вярващите да проследят празничното богослужение по телевизията или през интернет./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На много места на хората е забранено на посещават храмовете в пасхалната нощ заради опасност от целенасочени нападения от страна на руснаците" - Тоталната дезинформация придоби нови измерения - руснаци стреляли по миряните вътре по църквите.
16
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Блъди Мери- А ти знаеш ли кога и как е създадена държавата Украйна? И каква бе причината Русия да я нападне?
15
1
 
8
 
! Отговори
Блъди Мери преди 2 години
До до 16 от славянин ... така нареченият "бандеровски народ" се намира в Родината си и я защитава, ако погледнеш картата на света и Европа ще видиш че и Донецк и Луганск, че и Крим се намират на украинска територия ... по силата путинофилската си логиката остава да попиташ и какво правят български граждани в България и защо не я отстъпят на твоят Аятолах - Адолф путин и подопечното му крепостно сибирско селячество ... ?!
14
9
 
2
 
! Отговори
до 16 от славянин преди 2 години
''Мирен'' е последното нещо, което е бандеровския народ! Какво прави през последните 8 години този ''мирен'' народ с Донбас!? А и сам Христос е казал: ''......не мир дойдох да донеса, а меч.....'' Матей 10;34-39 Та се подготвяй по-добре преди да пишеш каквото и да е, оказва се че не познаваш казаното от Христос!
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната носи тежка карма на православието,видно ,че Путин няма нищо общо с него,нито с вяра,нито нищо,просто един самозабравил се сатрап,последовател на сталинизма.Сталин е бил съюзник на Хитлер,само,че "нацистите" били в Източна Украйна,един смел малък батальон който брани града си.Сталин е избил 15 млн. при гладомора плюс убийства който му падне,е той "не е" фашист",и изобщо комитерна "няма" нищо общо с фалшивата македонска нация и омраза към предците си и т.н.българските " фашисти".
12
3
 
17
 
! Отговори
Призив преди 2 години
На Великден не бива да има война, спрете войната сега!
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека Възкресение донесе мир на Украйна и Бог накаже диваците агресори които подпалиха тази нечовешка срещу мирен народ който не иска диктатура и окупация.Измислиха " нацисти" ,най доблестните патриоти който защитават града си от дерибеи,хора които искат да са украинци ,а не измислени руснаци и с които нямат нищо общо по произход .И всичко, бункержията да плячкоса граничните градове на Черно море,за да саботира съседни страни по най нецивилизационен начин,с насилие и жертви.Изродско е!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано майловци да не си покажат диващината и варварски да ги застрелят, Бог да е с тях
9
7
 
12
 
! Отговори
Дела и документи преди 2 години
Тодор Живков също караше милиционери да патрулират в София и други градове, за да следят кой ходи на църква на Великден. Сега разбирам, беше по време на Студената война, притеснявал се е, че американците може да ни нападнат точно в Пасхалната нощ. По-късно, вече след смъртта му, те наистина хвърляха бомби над Белград с "поздравления" към жителите му по случай православния Великден.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги посрещнат руски свещеници от РПЦ, и ще се разберат
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Вова! С тебе Алах и пророка Мохамед.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да скрият натовците под расото, гот ча нуубс
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са православни мюсолмани.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесна идея, все пак някой ще трябва опее мъртвите фашисти за да не вампирясат!
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш, нацистки свещеници, тц тц тц. Развалихте го тоя фашизъм
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укропите не са толкова невинни колкото ни ги описват във всички медии,но това не пречи тия къде можем да мислим със собствените си глави да си имаме наша гледна точка!!
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовстал е изравнен, стърчат няколко комина и остатъци от Пещите!! Ако има още някой жив той е затрупан в шахтите под бетоните!! Ако някой излезе от някъде, чакат го отгоре! Не се водят никакви военни действия!? Останалото са фейкове от Украйна!!