Почина Шушкевич - първият президент на независима Беларус

Той беше един от гробокопачите на Съветския съюз
4 май 2022 13:35, Елка Василева
14
Почина Шушкевич - първият президент на независима Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Първият президент на независима Беларус и един от гробокопачите на Съветския съюз – Станислав Шушкевич, почина на 87-годишна възраст. Това заяви днес за Франс прес неговата вдовица.

"Надяваме се да му уредят държавно погребение, но никой не ни се е обадил досега", каза Инна Шушкевич.

Според редица медии политикът е починал твърде отслабнал след прекаран COVID-19. Той се зарази през март и в края на април съпругата му съобщи, че е в реанимация.

На 8 декември 1991 г. Шушкевич, като лидер на Беларус, заедно с президентите на Русия и на Украйна Борис Елцин и Леонид Кравчук подписаха договор, с който бе уредено разпадането на Съветския съюз.

През 1994 г. беларуските депутати го принудиха да напусне президентския пост заради обвинения в корупция от страна на парламентарна комисия, начело с Александър Лукашенко – днешния ръководител на страната.

До 2018 г. Станислав Шушкевич бе лидер на беларуска опозиционна социалдемократическа партия. През 2012 г., след протести в страната, той заяви, че режимът му е забранил да напуска Беларус.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До Анонимен 12Разпада на СССР беше подготвен още от Хрушчов с авантюрите и крайно неадекватната икономическа политика. След това Брежнев остави проблемите да се влошат по инерция и в края на управлението му СССР беше на практика пред фалит, авантюрата в Афганистан и падането на цените на нефт и газ влошиха още повече ситуацията. Горбачов само ускори вече неизбежното разпадане с 10-15 години, но все едно нямаше кой да проведе необходимите икономически реформи.
8
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Старый алкаш Шушкевич за разлика от събрата по идея и чашка Елцин не успя да пропие Беларус в делириум. С полските алкаш дисиденти Валенса и Михник бяха добра компания.
7
1
 
1
 
! Отговори
Любопитен факт преди 2 години
19601961 годах работал в конструкторском бюро Минского радиозавода. В это же время Шушкевич преподавал русский язык американскому гражданину Ли Харви Освальду, который после возвращения в США убил президента Джона Ф. Кеннеди.Иначе наистина жалко - отиде си един заклет враг на живот ното путин!
6
5
 
3
 
! Отговори
съчувствие преди 2 години
Жалко! Починал е един достоен човек! лукашенко, бившият председател на съветски колхоз, едва ли ще му организира подходящо погребение!
5
2
 
0
 
! Отговори
сливи за смет преди 2 години
2, независима е много силно и свободно употребено, но е символично. Точно толкова символично, колкото беше символично и нацисткото знаме, което висеше зад гърба му при подписването на нелегитимния документ за ликвидация на СССР. Нелегитимен, защото през декември 1991 г Шушкевич, Елцин и Кравчук бяха самозванци - никой не ги беше упълномощил да подписват документ с глобално значение за съдбите на народите и бъдещето на света.
4
5
 
10
 
! Отговори
Да живее Горби преди 2 години
Гробокопачът на Империята на Злото.
3
10
 
7
 
! Отговори
сливи за смет преди 2 години
Kакво добро можем да кажем за Станислав Шушкевич? Този кoмyнистически престъпник наруши няколко члена от Конституцията на СССР, наруши волеизлианието на народите на СССР, които във великото си болшинство гласуваха през лятото на 1991 г за съхранение на целостта на СССР. След като той, Елцин и украинеца подписаха, един през друг се юрнаха да докладват на пиндостанския си стопанин. Предатели, сър.
2
2
 
5
 
! Отговори
Трактор Беларус преди 2 години
Независим, защото от тях нищо не зависи - за всичко трябва да искат разрешение от кремълския главатар.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независима е много силно и свободно употребено