България е сред най-големите износители на слънчоглед в ЕС

Селскостопанският сектор съставлява 4,3% от световния БВП
30 май 2022 12:55, Нели Христова
41
България е сред най-големите износители на слънчоглед в ЕС
Снимка: БГНЕС

Селскостопанският сектор, един от най-основните икономически сектори за растежа и международната търговия, е постоянно застрашен, независимо дали става въпрос за сътресенията от изменението на климата или за сътресенията, причинени от пандемичната криза, и разбира се, през последните месеци е изправен пред последиците от войната в Украйна.

Според изследване на Университета "Потомак" във Вашингтон, окръг Колумбия, най-широко разпространените селскостопански продукти в света са кравето мляко (водещ продукт в 37 държави), захарната тръстика, царевицата, пшеницата (водещ продукт в 14 държави) и ориза. Най-големите производители на хранителни продукти в света са Китай, САЩ, Русия, Бразилия и Индия, които са и сред 10-те най-големи държави по отношение на износа, пише порталът moneyreview.gr.

България е сред най-големите европейски износители на слънчоглед, според предоставените данни на университета.

Благодарение на глобализацията и експортната мрежа около две трети от продуктите, които се считат за основни в националните кухни в международен план, имат първоначален произход от отдалечен регион. Показателно е, че доматите произхождат от Андите, но най-големите производители на домати днес са Китай, Индия и Турция, а най-големият износител е Нидерландия, като те са основен компонент на националната кухня в страните по света.

Износ

Селскостопанският сектор съставлява 4,3% от световния БВП, като през 2020 г. стойността му е 3,6 трлн. долара, което показва увеличение с 2,54 трлн. долара за двадесет години. Трите региона, които са развили производството си в най-голяма степен през този период, са Южна Америка, Африка и Азия. Производственият капацитет на Азия почти се удвоява - от 3,3 млрд. тона до 5,1 млрд. тона през 2020 г., а на Южна Америка се покачва от 748 млн. тона до 1,4 млрд. тона.

Според изследване на Университета „Потомак“ най-изнасяните селскостопански продукти в света са пшеница, ориз, соя, царевица, ечемик, рапично масло, палмово масло, слънчогледови семена и банани.

Също така сред 20-те най-изнасяни продукта е памукът, като Гърция е втората по големина експортна сила в света след САЩ с 274 000 тона годишно, според „Катомерини“.

Заслужава да се отбележи, че европейските страни са сред водещите експортни сили при свинското месо (Испания, Германия), слънчогледовите семена (Румъния, Русия, България), кравето мляко (Германия, Чехия, Великобритания), доматите (Испания), Нидерландия, ябълките (Италия), при ечемика (Франция, Украйна, Русия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Май не си ходил в Недерландия който ти е цъкал плюсовете или си няма хабер от света или не иска да знае нещо за тази държава.Верно има кал е една част в друга пясък но също има и плодородна почва,която дава от декар жито 1000-1100 килограма който не вярва да разпита ще разбере от къде изгрява слънцето.А за икономика и няма да ти говоря колко е напред 16 в света с тази малка територия.Със качествените крави е много популярна има също овце zwartbles масово други държави купуват!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само на слънчоглед! На пшеница сме на 4-то място в Европа по ИЗНОС!!! Износ означава голям излишък, което предполага че държавата ни никога няма да умре от глад. Удобно е на търговци и прекупвачи да врякат как настъпвал дефицит,как винаги реколтата била малко и некачествена. Зърнарите станаха по-богати от доктори, зъболекари,адвокати,нотариуси и съдии-изпълители....
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с най високата цена на олиото наближава, 10 кинта то зехтина в Гърция и Италия по малко пари
24
1
 
16
 
! Отговори
а каква е цната преди 1 година
на олиото? Расте!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пенсионерите и умират стъпкани в опашка за по-евтино олио!Вече тук на промоция е 4лв, а в Украйна където е война нормалната му цена без промоция е 3!
22
2
 
7
 
! Отговори
Относно доматите преди 1 година
Давал съм вкусни домати домашно производство на западняци, и не всички са ги харесвали. Предпочитат гумените...
21
1
 
11
 
! Отговори
гост преди 1 година
Олио гази, жаден оди ...
20
9
 
10
 
! Отговори
За добро е преди 1 година
Олиото е ВРЕДНО и НЕЗДРАВОСЛОВНО ползва се за пържене на храни, които увреждат здравето на българите.
19
1
 
13
 
! Отговори
Как ТАКА? преди 1 година
Нали УКрайна беше най-големият износител на радиоактивни храни за цяла Европа???
18
1
 
28
 
! Отговори
cinik преди 1 година
Затова олиото ни е по-скъпо от Белгия.
17
1
 
24
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Има нещо много извратено в цялата схема със земеделието и животновъдството в ЕС. Страна като Нидерландия износител на домати и краставици? Живял съм в чужбина и мога да ви уверя, че вкуса е отвратителен. Същевременно България, която има перфектен климат за тези производства внася от Турция и Полша? Свиневъдството го има навсякъде в Европа и трябва всяка страна да си произвежда за себе си. Испания и Германия да изнасят извън ЕС!
16
6
 
12
 
! Отговори
до така е преди 1 година
Ще се оправим само като обявим война на САЩ , Англия и като ни "поробят" ще живеем много по добре.
15
5
 
10
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
И това определено е заслуга на Кирчо и Кокорчо, така ли? Или на Корни? О как забравих! На Слави на комбайна, на-на найна !!! Ама разбира се, а пък скока и спекулата с цените е по вина на Герб. Продължаваме промяната
14
1
 
19
 
! Отговори
Една дума преди 1 година
Спекула, спекула, спекула...
13
1
 
37
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Тогава как става да купуваме най скъпото олио в европа.Те доста неща се правят в БГ но ги плащаме все едно ни ги карат от Марс
12
0
 
29
 
! Отговори
Личен поглед преди 1 година
Има марки олио с български имена, а самото олио е внесено от Румъния или ЕС (тоест не в България). Калиакра е един от най-разпространените примери, четете етикетите, хора.
11
1
 
38
 
! Отговори
потърпевш преди 1 година
И мен какво ме топли това? Като сме износители и имаме свръхпроизводство, защо цените в магазина са космически? Тези сводки не ми трябват, след като олиото струва 6-8 лева бройката за мен, потребителя!
10
1
 
30
 
! Отговори
арендатор преди 1 година
Произвеждаме стотици хиляди тона слънчоглед, а цената на литър олио в магазините е почти 6 лева. При Кирчо и Асенчо народът обеднява.
9
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Аааа сега се сетих!!! В най-големия износител олиото е 5 леа? Верно ли бе Киртак? Може да ходиш при адаша си по фамилия да пикаете у фонтаните!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Схванахте ли? Един от най-големите производители и същевременно с най-високата цена на олиото! Вода гази, жаден ходи! Същото е и с производството ни на ток - имаме предостатъчно да задоволим с евтин ток нуждите ни, но не... трябва да го споделяме с еврогейците и да плащаме високата цена! Ето това ни докара ес - геноцид на Българина! Колкото по-скоро си го набиете в евро-атлантическите глави, толкова по-добре! Целта на евро-атл. ни приятели е на тези земи да няма Българи! Който разбрал - разбрал!