"Газпром" спря газа и на Нидерландия

Страната отказала да плати в рубли
31 май 2022 10:31, Нели Христова
56
"Газпром" спря газа и на Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Руската компания "Газпром" обяви, че е спряла доставките на газ за Нидерландия, след като енергийната компания GasTerra е отказала да плати в рубли.

"Газпром" напълно спря доставките на газ за „GasTerra” поради неплащане в рубли", се казва в изявление на руския газов гигант.

Москва поиска клиентите от "недружелюбни страни", включително държави-членки на ЕС, да плащат за нейния газ в рубли, което се възприема като начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу централната ѝ банка, наложени заради конфликта в Украйна.

„Газпром” заяви, че до 30 май не е получил плащания за доставките на газ за Нидерландия през април, въпреки че е уведомил GasTerra, че от 1 април плащанията трябва да се извършват в рубли.

Частично държавната „GasTerra” заяви в понеделник, че очаква доставките на газ да бъдат прекъснати, след като "реши да не изпълнява едностранните изисквания на „Газпром” за плащане ", тъй като те биха нарушили санкциите на ЕС.

Прекъсването означава, че от днес до октомври на Нидерландия няма да ѝ бъдат доставени 2 млрд. куб. м газ, заяви GasTerra, като добави, че "е предвидила това, като е закупила газ от други места".

Нидерландия е последната от поредицата европейски държави, които са засегнати от спирането на руския газ, като през май бяха прекратени доставките за Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за около 15 % от доставките си на газ, което възлиза на около 6 млрд. куб. м газ годишно, твърди правителството.

Това е по-малко от средния процент за ЕС, който е 40 %, но подобно на други европейски държави Нидерландия се стреми да намали зависимостта си от руската енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С малко продажби големи приходи
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митев , товариш геренал . Погоди немножко) След няколко месеца друга песен ще пееш :) Ама хайде със здраве.
22
0
 
7
 
! Отговори
Октомвриец Путин преди 1 година
На 07.11.по случай октомврийската революция спирам на всички.
21
19
 
25
 
! Отговори
Кънчо Трънчев преди 1 година
Чудесни новини. Една по една страните спират да плащат на фащистите в Кремъл. Едиствено рашляците не научиха урока от ВСВ. Сега ще си платят сметката, че и с лихвите. А фенчетата на джуджето ще питам: Що не вземете да се изенесете в Москва. Там имат нужда от *** като вас. Лесно се продавате. Ходете там начело с Коцето, Корнела, руменовците и всички други подобни
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено като нещат да плащат
19
16
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
С тази търговска политика скоро "Газпром" ще започне да бутилира газ и да го предлага в московските супермаркети.
18
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уловете разликата между действията на Нидерландия, която е предвидила спирането, като е закупила газ от други места и действията на Про100Кире, което първо не плаща и чак след като ни спират газа, започва да мисли и търси от други места.
17
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да му спрат букетите на Путлера или пък защо да не му пратят един да го гушне?
16
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра новина, парите към Мордор трябва да се спират.
15
14
 
6
 
! Отговори
рибока преди 1 година
След този удар Москва кога ще се предаде на Киев?
14
19
 
14
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Зеленски да взривява руската тръба дето минава през Украйна и русия до 1 месец е фалирала :)
13
10
 
10
 
! Отговори
Митев преди 1 година
До Анонимен Те смучат препарати за дезинфекция, а може да почнат и газ. Руската душа е яка-носи на простотии
12
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След няколко месеца от Украйна няма да има нищо, нито отрасли нито нищоНикой няма да дава пари само за гориво, и въглища. Американците са ограничили вноса на ТОР от русия който, помага на всички американски компании да произвеждат повече.В момента е спрян това означава продукция от 100 % на 30 % И какво се получава ? *****те сами закопават икономиката си.. Нека то това е като бумеранг връща се всичко ама кой да мисли.. мислят , че с мизерните си долари ще постигнат нещо но се лъжат.
11
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврожендерите ги чакат още много изумителни открития за света около тях, когато зърното, титанът, уранът, торовете също започнат за де продават от Русия само за рубли.
10
12
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПО МАЛКО ПАРИ ЗА ЗЛОТО ВИНАГИ Е ДОБРЕ!
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приходите на Кремъл от износ на петрол за ЕС са около 1 милиард долара на ден. От този 1 милиард остава 100 милиона. :) Русия е намалила производството си на суров петрол с един милион барела суров петрол на ден. Започват да затварят кладенци. :)))) А после не могат да ги отворят. :))))
8
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При разпадане на СССР , ФАЩ се опитаха да разрушат най големите металургий в Русия за най ценнни метал за направата на самолети техникника и тн.. Успяха само да направят така , че Русия да има най модерните самолети и техника в цял свят. И какво се получи скапаните янки искаха да разрушат една икономика а направиха обратното.Гледайте сериала който се повтаря още веднъж
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше обръснат на Герги мишниците...
6
7
 
15
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Интересно. Най много не плащат Германия, най големи санкции към Русия. И най много получава газ. А България най си трае срещу санкциите, показва безразличие от войната към Украйна. И веднага бе лишена от газ.
5
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея хора как не разбраха , че само си пречат по тоя начин и нищо няма дапостигнат.Защо слушат ФАЩ и целуват ***.. сега ще получат гол ***