Ердоган: Ще превърнем турската армия в една от най-модерните армии в света

Страната ще предприеме нови операции в Сирия
5 юни 2022 18:01, Нели Христова
56
Ердоган: Ще превърнем турската армия в една от най-модерните армии в света
Снимка: БГНЕС

Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността в Северна Сирия с нови операции срещу кюрдската групировка Сили за защита на народа (СЗН), каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Турция разглежда СЗН като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Ние ще адресираме опасенията за сигурността с нови операции“, каза Ердоган пред 30-ата среща за консултации и оценка на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турският президент отбеляза, че Турция е създала условия за завръщането на над 500 000 сирийски бежанци в зоните за сигурност, създадени при предишните турски презгранични операции.

Ердоган каза още, че правителството е предприело стъпки да превърне турската армия, която е била „прочистена от ФЕТО“ (организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен), в една от най-модерните армии в света. Турският президент допълни, че при предишните операции в Северна Сирия и Северен Ирак турската армия е заличила „коридора на терора, който трябваше да бъде създаден“ по южните граници на страната.

Турция ще предприеме нова антитерористична операция в Североизточна Сирия в опит да изтласка СЗН от провинциите Тал Рифаат и Манбидж, каза по-рано Ердоган. Според него това ще е нов етап в усилията на Турция да създаде зона за сигурност с дълбочина от 30 км на сирийска територия.

Що се отнася до възраженията на Анкара към кандидатурите на Финландия и на Швеция за членство в НАТО, Ердоган каза, че Турция е заела "принципна позиция“ към разширяването на Алианса и е подчертала, че НАТО не е организация за "осигуряване на сигурност за тероризма“.

"Никой не трябва да очаква от нас да направим същата грешка за втори път, доколкото в момента терористични организации се подвизават свободно в Швеция и Финландия, а постери с терористични лидери се размахват и докато това става със защитата на шведската, финландската, германската, финландската и нидерландската полиция, докато всички тези кампании се провеждат срещу Турция и докато нашият съсед Гърция позволява установяването на пет плюс четири, т.е. на още девет бази на САЩ, и докато въпреки това в Гърция терористични организации се подвизават свободно“, каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
7
 
! Отговори
Гош преди 1 година
Откакто Ерпосран, направи черквата Света София на джамия, от тогава туркия тръгна назад и надоло! Турците също са виновни, защото никой не се и опита да го спре, така, че да не реват. Господ си знае работата! Сега има един сатрап който трепе християни и бомбандира черкви и манастири и той дърпа дявола за опашката, и той ще реве с безаналоговата си армия дето им се смее цял свят. Султана, армия щял да прави, те нямат кво да кльопат, най голямата армия иска тоя, с кво ще ги рани тея аскери!?
28
2
 
1
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
Явно не е чувал за обратния сигнал на който Байрактар е подвластен.
27
6
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Само да попитам: кога ще стане най-модерната армия преди или след кюрдистан и преди или след като руснаците си вземат босфора и цариград и църквата света София престане да бъде джамия? Европа е християнска! Вие в анадола си се модернизирайте колкото си искате :)
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибите са гладни в Егейското изпрати я
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя иска всички на Балканите да живеем под знамето на бившата Османска империя!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще го тричат.
23
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименАнонимчо !!! Хайде са мо ва рче руско да не ея ку лираш от злоба срещу България !! Запомни ва т н ик България в сравнение с твоя Рашистан е направо рай !! И когато от България изритаме и последния такъв като тебе България най после ще си поеме дъх от вас !!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото щат да правят.За съжаление, така се е случило,че да сме съседи с тях.Съдба.Как щеси редят държавата- демокрация ли ще е, диктатура ли, светска ли, халифат ли.....боли ме дедовия.Само искам да е мир и спокойствие оттатък капитан Андреево, че ако тия се почнат сериозно не ми се мисли.Не бежанска вълна, бежанско цунами ще ни бие:-((( Та стискам му палци да си държи поданиците здраво и да управлява в мир и благоденствие!
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е следващия Путин. Колкото по-рано умре, по-добре.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще правиш модерна армия с руска техника, по добре недей Ердо, придържай се към натовската такава :))
19
5
 
6
 
! Отговори
Специална операция преди 1 година
у нас ще правят ли? Турция има много по-голяма армия от това което и е нужно за защитни цели и това е доста притеснително. Нещата клонят към експанзия. Те вече обявиха че влизат в северна сирия с специална операция, ама нещо никой не ги порицава по медиите, що така? Да не хи случайно да мерите с двоен аршин?
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този започна като Путин,нали са замесени от едно тесто....
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо тъй казваше, че голема дума, дребни пари и мек фъншуй всеки може да извади...
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15Спорно е севернокорейците да имат ядрено оръжие, те правиха военен парад с трактори :))) Иначе турците имат армия, но това не върви за пред нас :) Ердо тръгва по опасен път, турците се нуждаят от стандарт за живот, не да ги караш да се бият, ама явно това му остана като оправдание на бай Ердо :)
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-бързия начин да фалираш една страна е да вкарваш парите в армия, когато расте инфлацията вместо в икономиката.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато икономика и политическият живот като цяло не вървят уродливите държавници насочват общественото внимание към милитаризацията на държавата. Путин изявява същите амбиции, погледнете Северна Корея, *** от глад, но имат ядрено оръжие...??
13
1
 
6
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Прав сте 11 войната в Украйна се отрази на целият свят
12
4
 
11
 
! Отговори
Нато ни "пази&q преди 1 година
Може и да паднем за два часа.Прав си.В крайна сметка този преход дето ни се представи като път към демокрация се оказа път към турцизация.Затрита армия,подменени учебници,разбита икономика,превзета БПЦ пееща на турски!Много станаха случайностите.Има цял сектор с про турски партии.За какво бъдеще говорим?
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да се погрижи за сънародниците си Ердо, тогава да мисли за война :))) Явно и той е прихванал путиновия вирус :))
10
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Почакайте само,да дойде зимата ! Тогава пак ще си говорим ! ЗАПАСЯВАЙТЕ СЕ С ТРАЙНА ХРАНА И СЕ ВЪОРЪЖАВАЙТЕ !